Na snazi novo pravilo o izmenama igrača, da li je pravedno?

Autor: Ivan Cvetković
sreda 27.10.2021.
21:16
Izvor: Sportske.net

Međunarodni bord fudbalskih asocijacija (IFAB) zadužen za promenu fudbalskih pravila saopštio je danas da klubovi u svakom takmičenju bez vremenskog ograničenja mogu da naprave pet izmena tokom utakmice.

EPA-EFE/Kiko Huesca
EPA-EFE/Kiko Huesca

Povezane vesti

Pravilo o pet izmena privremeno je uvedeno u maju 2020. godine, mesec dana pre nego što je nastavljena sezona, koja je prethodno prekinuta zbog pandemije korona virusa. Do tada je na snazi bilo pravilo tri izmene.

Novo pravilo uvedeno je kako bi se igrači sačuvali od velikih napora i mogućih povreda zbog gustog kalendara takmičenja, koje je tri meseca bilo prekinuto.

Tehnički savetodavni komitet IFAB preporučio je da organizatori svakog takmičenja "mogu da odluče da uvećaju broj izmena u skladu sa potrebama svog fudbalskog okruženja, uz zadržavanje broja prozora za izmene".

IFAB je naveo da je pratio "brojne zahteve konfederacija, udruženja, liga i ostalih ključnih aktera da se ova opcija trajno uvede".

Klubovi Premijer lige nedavno su glasali protiv pravila o pet izmena, pošto smatraju da će ono više koristiti velikim klubovima koji imaju veliki izbor igrača.

Međutim, trener Liverpula Jirgen Klop i njegov kolega iz Mančester sitija Pep Gvardiola, složili su se da manji broj izmena dovodi do većeg broja povreda kod fudbalera.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke