Nagelsman protiv "svog" Lajpciga - Raskid sa elegancijom

Autor: Milovan Longinov
subota 11.09.2021.
14:00
Izvor: Sportske.net

Derbi Bundeslige, Bajern stiže u Lajpcig...

Epa/Sergey Dolzhenko

Povezane vesti

U nekoj drugoj zemlji, raskid bi protekao mnogo traumatičnije, možda i u nekom drugom klupu, ali kada se kaže korporativni fudbal, misli se, između ostalog, i na timove poput Red Bul Lajpciga.

Jednostavno u posao nisu uključene emocije, niti je lično.

Stoga, kada je Julijan Nagelsman, jedan od najboljih mladih trenera na svetu saopštio prošle sezone da čeka ponudu Bajerna, da ima i ostali klubova, ali da on želi jedino u Minhen, u klubu nisu bili srećni.

"Jasno da to nismo želeli, ali i kada je dolazio iz Hofenhajma, znali smo da je ovo samo još jedna stanica na putu ka većem klubu. Znali smo za njegovu nameru da jednoga dana trenira Bajern", kaže CEO Minclaf.

Želja za novcem nije primarna, kako bi mnogi pomislili, Nagelsman vrlo pažljivo bira karijeru. Pre par godina odbio je Real jer je smatrao da je to preveliki zalogaj u njegovim godinama. Ponuda je bila finansijski fantastična, ali on se nije kolebao ni trenutak.

Bajern je takođe doneo odluku mnogo ranije. Hansi Flik još nije javno saopštio želju da ode, ali se manje-više očekivalo da se vrati u reprezentaciju kao selektor, ako Lev ode. On je Jogiju bio pomoćnik i jasno da je logičan izbor saveza. Bajernov trio upravljača, Kan, Rumenige, Salihamidžić nisu puno razmišljali. "Bild" je otkrio priču po kojoj su pomenuta trojica odmah podelila zadatke u pregovore sa trenerom, kontakt sa Lajpcigom i stvaranje preduslova da čitav proces protekne bezbolni. Salihamidžić je preuzeo na sebe da se dogovori sa trenerom, a razlog je jednostavan, bio je idol kada je Nagelsman još igrao fudbal, pa su sadašnjeg trenera zvali "Braco" po Bosancu u mlađim kategorijama. Bajern je bio, kako rekosmo, čvrsto rešen da sve završi elegantno, pa nisu pravili problem da "Bikovima" isplate 25 miliona evra obeštenja za trenera, što je rekord.

A Nagelsmanovi motivi?

Pre svega, ovo je povratak korenima, emotivno ovo je uvek prvi izbor. On je Bavarac, rođen u Landsbergu, oko 60 km od Minhena prema Zapadu. Kako rekosmo navijač je Bajerna i stariji igrači će ga dočekati kao čoveka iz kluba, iako nije radio u "FK Holivudu". Činjenica da se pokretač iza kulisa, Tomas Miler, žestoko zalagao da Nagelsman bude trener govori za sebe.

Nagelsman je već trenirao Gnabrija, Zučea, Upamekana, sada je stigao i Sabicer. I svi ovi igrači su puni hvale za trenera jer su dramatično napredovali radeći sa njim.

Zbog toga je dobio ugovor na šest godina, da unapredi tim, dočeka i uklopi klince koji dolaze. Ovo je više od trenerskog posla, novi projekat. 

Nagelsman, i tu često ljudi ulaze u zabludu nije ofanzivan trener, on insistira na presingu, ali kontrolisanom, mnogi kažu da za razliku od Flika, Bajern neće padati u finišu. Statistika je jasna, tri godine u Lajpcigu, sve tri Red Bul je primio najmanje golova.

Ta defanzivna solidnost je nešto na čemu se Bajern opekao i nije imao rešenje protiv Nagelsmana. Jer, kada pogledate skor, Hofenhajm i Lajpcig su u 10 mečeva protiv Bavaraca uspeli da ostanu neporaženi šest puta. To je neverovatan rezultat, s obzirom na dominaciju Bajerna. 

Nagelsmanu pomažu godine. On je bliži igračima upravo jer su sličnih godina, razume njihove probleme, ne drži se starih metoda, niti se bavi poređenjima sa prošlošću. To neki vide kao nedostatak iskustva, ali drugi kao neopterećenost. Insistira na detaljima, na brzom učenju, plus veruje da mladi igrači brzo uče i da moraju brže sa sazrevaju, baš kroz poverenje koje osete kod trenera. Zato već sada Musijala igra, mladi igrači izlaze u prvi plan, što je još jedan dokaz da će Nagelsman menjati Bajern, a ne klub njega.

Polazna osnova je dobra, mada je potrebno vreme, kao i za sve. Bajern se mučio protiv Kelna, raspucao protiv Herte, na klupi Salcburga Naglesmana je zamenio još jedan gotovi proizvod Salcburgove fabrike Džes Marš. Amerikancu takođe nije lako, izgubio je dva od tri meča, pa mora da se suoči sa prethodnikom u najgorem trenutku. 

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke

Komentari

0 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.