Najbolja vest za Atletiko - Gostuju Italijani

Autor: Milovan Longinov
sreda 24.11.2021.
11:40
Izvor: Sportske.net

Tradicija, motiv na strani "Jorgandžija".

EPA-EFE/Rodrigo Jimenez
EPA-EFE/Rodrigo Jimenez

Povezane vesti

Atletiko iz Madrida je u mnogo boljoj poziciji od Milana pred odlučujuća dva meča u Ligi šampiona. Tačnije, "Rosoneri" već deluju otpisano, ako ne pobede na "Kalderonu" to će biti kraj nade, mada iskreno, iz ove situacije, možda je i bolje jer bi sve karte bacili na prvenstvo. "Jorgandžije" imaju šansu da trijumfom dođu na korak od top 16 faze, tim pre što Porto gostuje na "Enfildu". Pobedom, čak i uz remi "Zmajeva" protiv sigurnog Liverpula, bio bi im potreban bod na "Dragau" u poslednjem kolu. A kada je tako, kada može da igra na "x" Simeoneov tim je najopasniji.

"Jorgandžijama" se lica ozare kada čuju da su im protivnici Italijani. Oni su pre ove jeseni i pobede na "San Siru" od 2:1, samo dva puta igrali sa "Rosonerima". I to pre sedam godina u osmini finala. Dijego Košta je rešio u Italiji, a u revanšu su Madriđani rasturili Milan sa 4:1, to je ona sezona u kojoj je Alegrija zamenio tokom zime Sedorf. U stvari, to je poslednja sezona do ove da je Milan igrao u evropskoj eliti.

Ali, ne radi se o Milanu, već o Italijanima generalno.

Najčešće, "Jorgandžije" su igrale protiv Juventusa, i mada ih je Ronaldo pre dve godine izbacio het-trikom u Torinu, oni su kod kuće dobili sa 2:0. Prošle godine sa Juventusom su igrali u grupnoj fazi, gubili kod kuće 2:0, ali su u finišu uspeli da izbegnu poraz, Meksikanac Erera je u nadoknadi bacio "Vandu" u delirijum.

Posle meča, uglavnom se sve svelo na to, da Atletiko baš retko gubi protiv Italijana na domaćem terenu. Oni su do KPK, 1962. došli posle dva meča protiv Fiorentine, slavili su u ponovljenoj utakmici, ali su oba meča igrana na neutralnom terenu. 

Međutim, Atletiko je 1965. pobedio Juventus kod kuće sa 3:1 u Kupu Sajamskih Gradova, a kasnije je u kupu UEFA, slavio protiv Fiorentine, Rome, Udinezea, Lacija. U Ligi šampiona su izbacivali Kaljari (nekadašnji KEŠ), a osim pobeda protiv Juventusa i Milana, pre nekoliko godina su u Madridu dobili i Romu. 

U stvari jedini klub koji je savladao Atletiko u Madridu od KPK Italijana je Parma i to ona najmoćnija iz 1993. u polufinalu KPK. Tada su "Mlekadžije" dobile u Madridu, Atletiko se revanširao na "Tardiniju", ali su zbog golova u gostima (dva gola Asprilje) Italijani otišli dalje i na Vembliju osvojili trofej protiv Antverpena. Jedini poraz u Kupu UEGA doživeli su od Lacija 1998. u polufinalu, a u Ligi šampiona nikada nisu izgubili od klubova iz Serije A.

Ako pogledamo sva evropska takmičenja, od 13 mečeva kod kuće sa klubovima sa Apenina, Atletiko je dobio 10, remizirali su samo sa Juventusom.

Dva od osam evropskih trofeja osvojili su u finalima protiv Italija, pomenuti KPK protiv Fiorentine i Superkup 2010. kada su u Monaku savladali evropskog šampiona Inter.

Drugim rečima obožavaju da igraju protiv “Los Perrosa”, odnosno “Pasa” kako zovu Italijane zbog nekadašnjeg ciničnog stila igre. Motivacija Španaca biće veća, Milan posle ove utakmice u sedam dana igra dva meča, protiv Sasuola, pa u vanrednom kolu gostuje svojoj legendi Ševčenku u Đenovi, prvenstvo je mnogo važnije, Pioli će mešati tim, pa je sve na strani Atletika!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke