Najstariji derbi Rija - “Dede” su navijale u ovom meču!

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 11.06.2024.
16:15
Izvor: Sportske.net

Ovo je prvi veliki derbi ikada odigran među Kariokama…

Povezane vesti

 Botafogo svakako nije najveći rival Fluminenseu, tu čast ima Flamengo, ali kada igraju protiv "Fogaos", navijači Flua to zovu "Classico Vovo". Drugim rečima to je "Derbi dedova" jer je prva utakmica ovih timova odigrana 1905. i to je najstariji derbi Brazila i treći najstariji u Južnoj Americi.

Ono što treba reći je da je svojevremeno interesovanje bilo toliko da je Botafogo pristajao da igra na "Marakani" kako bi bilo više navijača. Ali, u novijim vremenima domaći teren nije zanemarljiva prednost, pa će i sada ugostiti aktuelnog šampiona Južne Amerike na svom "Nilton Santosu". Takođe, novija vremena su vaspitavala generacije pobednika, pa su se mlađi navijači opredeljivali za Flamengo zbog Zika osamdesetih i Vasko koji je devedesetih imao strašnu ekipu.

Botafogo je ostao jedini od Karioka velikana koji nema titulu šampiona Južne Amerike. Fluminense se konačno Svetog Grala dokopao krajem 2023. i oni još uživaju u tom trijumfu.

Kako je počelo?

Navijači Flua uvek ističu da su bili uzor ostalima, naime Oskar Koks sin bogatog engleskog diplomate je doneo fudbal u Brazil i osnovao Flamengo, dok su par godina kasnije studenti italijanskog, ali i portugalskog porekla osnovali Botafogo, i to na času algebre. Jedan od njih je bio navijač Juventusa, otuda i boje Botafoga. Kako bi obezbedili lakše finansiranje priključili su se jedriličarskom klubu, doneli fudbalsku sekciju, i preuzeli ime Botafogo. Prvi meč 1905. dobio je etabliranu Flu, rezultatom 6:0.

Već krajem te decenije su se timovi sastajali u finalu Karioka prvenstva, prva dva je dobio Fluminense, ali je Botafogo stigao do titule 1910. Posle se pojavio Flamengo, pa su direktni okršaji i finalima Rio šampionata bili ređi. Timovi su do sada odigrali 390 mečeva u raznoraznim takmičenjima, Fluminense je dobio 14 više, ali kada je Serija A u pitanju, rezultat je 21:21. Flu ima više titula, više navijača, Botafogo je nekako ostao priča svog dela grada. Imaju i oni velikih pobeda, pre dvadesetak godina su rasturili Flu na "Marakani" sa 4:1 i to je bila i ostala njihova najveća pobeda u gostima. Meč je kao i obično bio vatren, dva crvena, neredi na tribinama...

Fluminense je 2012. kada su poslednji put u direktnim mečevima klubovi odlučivali o tituli Karioka uništio "Fogao" sa 5:1 u dva meča. Taj strašni tim predvodili su Fred, Moura, Rafael Sobis. Legendarni Fred, ikona Fluminensea je redovno maltretirao Botafogo u "Derbiju Dedova".

Inače kada je startovalo takmičenje među saveznim brazilskim državama, upravo su ovi klubovi nosili zastavu Rija. Ranije je dominirao Santos sa Peleom, titulu je osvojio Kruzeirom, kao i Palmeiras, tek 1968. je Botafogo trijumfom protiv Fortaleze u dva meča finala doneo krunu u Rio de Žaneiro. Dve godine kasnije, to je pošlo za rukom Fluminenseu koji je svrgao sa trona Palmeiras.  

Kompletnu ponudu brazilske Serije A pogledajte OVDE!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke