Najveći engleski derbi, ponovo! Tradicija kaže Junajted!

Autor: Milovan Longinov
nedelja 24.01.2021.
12:00
Izvor: Sportske.net

Veliki derbi u kupu, posle prvenstva...

EPA-EFE/PETER POWEL
EPA-EFE/PETER POWEL

Povezane vesti

Posle prvenstva kup. Liverpul i Junajted su odigrali dosadan meč u šampionatu, čak su gosti iz Mančester bili bliže pobedi, ali nekako se u oba tima osećao strah od poraza. Ništa novo kada su engleski derbiji u pitanju, sada sledi novi derbi Severozapada, ili bolje rečeno „Bitka za Britaniju“, najveći meč na ostrvu.

U pitanju je kup, nekada su u najstarijem fudbalskom takmičenju na svetu klubovi vodili prave ratove, ali je jasno vremeno FA takmičenje izgubilo na značaju jer su ga i Liverpul i Junajted prerasli, mera je Liga šampiona.

Ipak, iako vodeći timovi PL i kandidati za titulu verovatno izvesti kombinovane sastave, nema sumnje ni da će Solskjer i Klop želeti pobedu nad velikim rivalom. Uvek je važno, do sada ovi timovi zajedno 19 puta podigli trofej, ali su Redsi slavili poslednji put još 2006. godine, dok je Van Gal otišao sa „Old Traforda“ sa peharom kupa 2016. godine.

Dva najveća engleska kluba su se sastala 12 puta u ovom takmičenju, u međusobnim duelima Mančester Junajted je mnogo bolji, devet puta je prošao najvećeg rivala.

Bili su poznat kao „Partibrejkeri“, jer je Liverpul nekoliko puta lovio „Trebl“ ili „tripletu“ što kažu Italijani, uspeli su da osvoje i titulu i Kup Evropskih Šampiona, ali su gubili treći trofej baš od „Đavola“ koji su bili inferiorni u tom periodu. Pomenimo Pejslijev moćni Liverpul sedamdesetih, osvojili su sve, ali ne i kup. Junajted Toma Doertija ih je tukao 1977. na Vembliju 2:1, a pobedonosni gol je postigao šo jednoj verziji Škot Lu Makari, po drugoj se lopta odbila od Brajana Grinhofa štopera „Đavola“ i prevarila Reja Klemensa. Liverpul je i u Rimu osvojio KEŠ protiv Rome na penale, ali je sledeće godine poražen u polufinalu kupa od Mančester Junajteda na penale.

Čuveni meč iz 1996. su odigrali „Armanijevi manekeni“ kako ih je nazvao Ser Aleks. Čuveni kreator je dizajnirao dresove Liverpula za to finale, „Spajs Bojsi“ tako su bili nazivali talentovani igrači Redsa, predvođeni Rednapom i Faulerom. Dejvid Džejms je loše ispucao loptu, Kantona dao gol za deveto finale.

I konačno, Mančester Junajted je postao prvi klub koji je osvojio triplu krunu, a do nje su došli prvenstvom, preokretom protiv Bajerna u finalu LŠ, ali i pobedom u četvrtoj rundi FA Kupa protiv Liverpula. Igralo se u januaru 1999. bio je to čuveni sudar strašnih napadača, Kol i Jork na jednoj, Majki Oven i Fauler na drugoj strani. Popodne je počelo loše po Ser Aleksa, Oven je posle tri minuta pogodio, ali onda smo videli čuveni preokret u Ser Aleksovom vremenu. I do izjednačenja su „Đavoli“ bili bolji, Roj Kin je dva puta pogađao okvir gola, da bi u 88. Minutu konačno Dvajt Jork poravnao. I onda pogađate šta se desilo, sadašnji menadžer, super rezerva Ole Gunar Solskjer je pogodio u nadoknadi za divlje slavlje na „Teatru snova“.

Liverpul je prekinuo crni rekord, 85 godina su čekali pobedu nad Junajtedom u FA Kupu, peto kolo na „Enfildu“ 2006. godine. Piter Krauč je na centaršut Stiva Finana posle dvadesetak minuta pogodio mrežu rivala. Ostalo je tako do kraja, a meč će biti upamćen po bizarnom lomu noge Alana Smita kada je blokirao slobodnjak i teško se povredio.

Poslednji put su timovi igrali 2012. kada je Suarez nazvao Evru „negritom“ i dobio kaznu od osam utakmica neigranja. Redsi su slavili, Aget ih je doveo do prednosti, Park izjednačio i kada su mnogi videli ponovljeni meć na „Old Trafordu“ Benitezov vojnik Dirk Kajt je u 88. minutu Liverpulu doneo plasman u naredno kolo. Redsi nisu stigli do trofeja, tukao ih je Čelsi u finalu.

Novo poglavlje duela velikana, nova priča...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke