Nakon još jednog skandala, Brazil ima novog prvog čoveka

Autor: Milovan Longinov
četvrtak 24.03.2022.
08:49
Izvor: Sportske.net, Beta

Zvanično.

AP Photo/Andre Penner)
AP Photo/Andre Penner)

Povezane vesti

Ednaldo Rodriges izabran je danas za novog predsednika Brazilske fudbalske konfederacije (CBF), nakon što je njegov prethodnik smenjen zbog seksualnog uznemiravanja.

Rodriges je dobio četvorogodišnji mandat, nakon što je izabran sa 137 glasova od mogućih 141. On je bio jedini kandidat, a izbori su bili žestoko osporavani, i protivnici Rodrigesa su pokušali da dobiju sudsko odlaganje glasanja.

Rodriges će na mestu predsednika zameniti Rožerija Kabkola, koji je suspendovan u junu, a smenjen u februaru nakon što ga je bivša službenica optužila za seksualno uznemiravanje, koje on poriče. Kasnije su još dve žene iznele optužbe protiv njega.

Kaboklo je izabran 2019. i pomogao je u ubedjivanju predsednika Brazila Žaira Bolsonara da omogući Brazilu da bude domaćin Kopa Amerika.

Rukovodstvo CBF-a godinama muče skandali. Kaboklovom prethodniku, Marku Polu Del Neru Fifa je zabranila rad zbog korupcije.

Hose Marija Marin, još jedan bivši predsednik CBF-a, osudjen je na četiri godine zatvora u SAD u avgustu 2018. zbog primanja mita za medijska i marketinška prava.

Fifa je doživotno suspendovala Rikarda Tešeira, koji je bio na čelu CBF-a od 1989. do 2012. godine, zbog primanja mita. Američko ministarstvo pravde ga je optužilo za finansijsku zaveru, ali je uspeo da izbegne ekstradiciju u SAD. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke