Napoli i Milan, ko je lažirao titulu 1988. a ko dve godine kasnije?

Autor: Boris Jovanović
četvrtak 18.03.2021.
20:13
Izvor: Sportske.net

Optužbe iz 1989. se i dalje provlače, ali šta je bilo sledeće godine?

Povezane vesti

Priča iz 1988. je poznata, često pominjana kroz razne izveštaje, svedočenja ili laži, to nikada nećemo znati pokajnika mafije. Naime, Napoli je te godine branio šampionsku titulu, imao najbolju ekipu, i bio viđen za drugi uzastopni skudeto.

Šta se dogodilo?

Prema verziji svedoka saradnika mafijaša Pjetra Puljezea, Napoli je prodao titulu, tačnije pod pritiskom Kamore odnosno moćnog bosa Karnminea Đulijana ispustio prednost, i serijom neverovatnih rezultata dozvolio Berluskonijevom Milanu da uzme prvi trofej u novoj eri "Rosonera".

Napolitanci su te godine ostali tri boda iza Milana, ostvarili su pobedu više (u ligi je bilo 16 timova), ali i čak četiri poraza više. Napoli je od pobede protiv Intera u aprilu 1988. u poslednjih pet mečeva šampionata uzeo samo bod protiv Verone, izgubio od Juventusa, direktnog rivala Milana, Fiorentine i od Sampdorije kada je sve bilo gotovo. Navodno, za račun mafije i velikih uloga na ilegalnim kladioničarkim tržištima u Aziji, "prodata" je titula. Utakmica protiv Milana je izgubljena na "San Paolu" koji je bio tvrđava tih godina, kouč Bjanki je okrivljen, neki igrači su verovali da je namerno izabrao lošu taktiku u strahu od "Kamorista", ali i da su neki igrači "igrali pod ručnom", uključujući i Maradonu. Igrači su potpisali peticiju da se Bjanki otpusti, ali je predsednik Korado Ferlaino to odbio.

Ali dve godine kasnije, Napoli je uzeo svoju drugu titulu, Marko Van Basten tvrdi, posle zavere.

"Osvojili smo Kup Šampiona i od te godine je postalo pravilo da i pobednik učestvuje osim šampiona. Zbog toga je čitav savez gurao Napoli da osvoji šampionat, kako bi imali dva predstavnika u KEŠ", optužuje Holanđin.

Naime, on je podsetio na skandalozne odluke sudija u mečevima koje su igrali Milan, ali tada i šampionski Inter.

"Sudije su prosto na sve načine gurale po nalogu Napoli. Pa sećate li se smejurije u Bergamu", pita legendarni Holanđanin.

Naime, to je možda i ključ, april 1990. Milan je imao bod prednosti. Oba tima su remizirala, bilo je 0:0 u mečevima sa Bolonjom i Atalantom. Ali, Milanu je pripao bod protiv Emilijana, dok je Napoli za zelenim stolom dobio Atalantu. Alemao je pogođen novčićem, pao je kao da ga je pogodio metak iz snajpera, iznesen je sa terena. Na kraju disciplinskom odlukom sudija, meč je naknadno dodeljen gostima iz Napulja, dobili su 2:0 i pretekli Milan.

Napoli je dobio tri preostala meča, protiv Barija i u Bolonji, u poslednjem kolu su savladali Napoli i osvojili titulu sa dva boda prednosti, jer je Milan u pretposlednjem kolu izgubio u Veroni, ali i da nije, titula bi pripala Napolitancima. Te godine je Milan osvojio KEŠ, ali je ostao bez titule, a Van Basten je u šampionatu postigao 19 golova.

Čekamo da iz Napulja uzvrate na optužbe...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke