Napoli vs Juve – Decenije antagonizma

Autor: Mladen Heleta
nedelja 03.03.2024.
13:00
Izvor: Sportske.net

Zašto je Juve tako veliki ''trn u oku'' Napolitancima?

EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO
EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Povezane vesti

''Ja sam veliki navijač Napolija, mrzim Juventus''. Ove reči su pre otprilike godinu dana odzvanjale u italijanskim medijima, a izgovorio ih je Ćiro Santorijelo, jedan od trojice tužilaca u procesu koji se vodio protiv Juventusa zbog finansijskih malverzacija. On je to izgovorio u Milanu 2019. godine, što je snimljeno i zatim postalo aktuelno tokom pomenutog sudskog procesa. Santorijelo se posle obelodanjivanja tog snimka povukao iz procesa, ali je ostalo da u vazduhu lebdi pitanje zbog čega je mržnja prema Juventusu počela na otvoren način da se izražava i među ljudima na tako visokim pozicijama u društvu.

Preduslovi da uopšte dođe do antagonizma između pristalica dva kluba nisu vezani samo za fudbal, već i u kulturno-istorijskom nasleđu i tradicionalno velikim razlikama u ekonomskoj razvijenosti gradova i regija koji su sedište ovih klubova. ''Bjankoneri'' iz Torina su kao najtrofejniji italijanski klub simbol severa Italije, a Napolitanci prkosni predstavnik znatno siromašnijeg juga zemlje. Fudbal i strast sa kojom se ovaj sport prati u Italiji postali su idealan teren da se taj južnjački prkos dodatno intenzivira i da pomenute razlike još više dođu do izražaja.

Juve je i klub sa najviše navijača u Italiji, a zanimljivo je da je veliki broj njih poreklom sa juga zemlje. Naime, mnogo ljudi je emigriralo u Torino zbog zaposlenja u FIAT-u i posledično su vremenom postali Juventini, ali pristalice drugih klubova sa severa za njih koriste izraz ''terroni'', što je pogrdni izraz za južnjake koji se grubo prevodi kao seljak. 

Još sredinom šezdesetih počela su da se pojavljuju trvenja na relaciji Napoli – Juventus. Tim iz Napulja je 1965. godine izborio promociju u Seriju A, a onda se pojačao dovođenjem argentinskog napadača Omara Sivorija iz Juventusa. Strasti su dodatno uzavrele na utakmici odigranoj krajem 1968. godine na San Paolu u Napulju (2:1 za domaćina), kada je Argentinac došao u sukob sa bekom Juventusa Erminijem Favalijem, a sve se završilo tučom.

Nova bura podigla se u leto 1972. kada se Napoli nalazio na ivici finansijskog kolapsa, zbog čega je bio prinuđen da proda legendarnog golmana Dina Zofa i napadača Hosea Altafinija, a tu situaciju je, pogađate, iskoristio Juventus i obojicu angažovao. Relativno brzo su se u Napulju oporavili i izašli iz krize, pa su već u sezoni 1974/75 postali glavni konkurenti Juventusu za osvajanje skudeta!

U prvom delu te sezone, Juventus je kao gost deklasirao Napoli sa 6:2, u utakmici koja je ostala upamćena po rekiordnoj poseti na San Paolu od čak 90.736 gledalaca. Imali su Napolitanci priliku da se u direktnom okršaju za skudeto ''osvete'' Juventusu usred Torina, ali umesto toga, njihov bivši igrač Altafini im je zagorčao život, golom odluke u finišu meča za 2:1 u korist Juventusa. Možete i zamisliti kakav je gnev Altafini navukao na sebe zbog tog pogotka, od strane navijača Napolija dobijao je i pogrdne nadimke.

Sve to je zasenio period iz druge polovine osamdesetih, kada se dogodilo ono o čemu se sanjalo na jugu Italije - Napoli je 1987. osvojio svoj prvi skudeto, a prva zvezda tog tima Dijego Maradona je stekao status svojevrsnog božanstva u Napulju. Već 1989/90 je usledilo novo šampionsko slavlje u Napulju, ali odlaskom Maradone naredne godine stvari su se vratile na staro, pa je Napoli na svoj treći skudeto čekao naredne tri decenije, sve do prošle sezone kada se u velikom stilu vratio na tron.

Zagriženi protivnici Juventusa neretko ga nazivaju i ''Rubentus'' što je spoj reči izveden od ''rubare'' (pljačkati) i Juventus. Razlog su sumnje u ''mutne radnje'' van terena, a oni koji su u to ubeđeni, dobili su i ''pečat'' u vidu ''kalčopolija” iz 2006. Tada je Juve žestoko kažnjen i izbačen u Seriju B odakle se u elitu vratio naredne godine – zajedno sa Napolijem.

Rivalstvo se ponovo intenziviralo 2012. godine, pobedom Napolija nad Juventusom od 2:0 u finalu Kupa Italije 2012, na oproštaju kapitena Juventusa Alesandra Del Pjera. Juve je te godine započeo decenijsku dominaciju, ali je Napoli postajao sve ozbiljnija pretnja. I taman kada su Napolitanci u sezoni 2015/16 najavili šampionski uzlet osvajanjem drugog mesta iza Juventusa, na kraju sezone su ostali bez svog najboljeg igrača Gonzala Iguaina, za koga je  Juve izdvojio tada rekordnih 90 miliona evra i doveo ga među ''bjankonere''. Bio je to još jedan bolan udarac za navijače Napolija i još jedna izdaja koju su teško podneli, baš kao i par godina kasnije kada je istim putem otišao i trener Mauricio Sari. Iguainovi dresovi su spaljivani na ulicama Napulja, posle čega navijačima Napolija izvesno vreme nije dozvoljavano da putuju u Torino na utakmice protiv Juventusa, i obrnuto. Takođe, i Juventus je više puta kažnjavan zbog skandaloznog skandiranja njegovih navijača: ''Vezuve, operi ih lavom''.

U nedelju ćemo biti svedoci novog susreta Napolija i Juventusa, ove sezone bez mirisa skudeta, pa bi tenzije možda mogle da budu nešto manje, ali draž derbija ne može da nestane.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke