Napred orlovi!

Autor: Nemanja Janošev
petak 14.05.2021.
21:03
Izvor: Sportske.net

Kratka priča o povratniku u Erediviziju.

@GAEagles/Twitter
@GAEagles/Twitter

Povezane vesti

Retke su priče o drugoligašima širom Evrope. Kada oni oduševe, kada oni obore poneki rekord vezan za zemlju iz koje potiču. Kada podsete sve za svoje postojanje i zbog čega je fudbal igra koju vole milijarde širom sveta i ne žele da bogati uzmu primat i spreče da i male stvari imaju svoju vrednost.

Iako nije prvi put da će igrati u najelitnijem rangu holandskog fudbala, ekipa po imenu Go Ahed Igls (prim. aut. što u prevodu znači "napred orlovi") vratila se u Erediviziju sa stilom.

Nisu bili čak ni prvi, a opet se o njima toliko piše u Holandiji. No, krenimo redom. 

Osnovani su 1902. godine pod nazivom Bi Kvik, odnosno kada bismo to opet preveli - Budi brz. Zanimljiva imena ima ovaj klub, koji je tri godine kasnije promenio naziv u Go Ahed Igls i tako je počla da se gradi istorija ovog kluba.

Četiri puta su bili prvaci Holandije i sve pre Drugog svetskog rata. Uglavnom su se kotirali u nižim rangovima, a posle gotovo dve decenije u Erstediviziji, 2013. godine izborili su promociju u Erediviziju. U sezoni 2014/2015 imali su istorijsku priliku - da zaigraju u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Postoji ona stara poslovica "dok jednom ne smrkne, drugom ne svane". Upravo to idealno opisuje pomenutu 14/15 sezonu kada je su Go Ahed Iglsi ispali iz prvog ranga takmičenja i to kao najdobroćudnija ekipa u ligi. Kako Tvente zbog finanijskih problema nije mogao da igra u kvalifikacijama za Ligu Evrope naredne sezone, pozivnica je stigla na stadion "De Adelarshost". Go Ahed Iglsi bili su najbolja fer-plej ekipa Holandije i stoga su stekli pravo da zaigraju u Evropi uprkos tome što su bili učesnici drugog ranga.

Nisu se dugo zadržali, budući da su u prvom kolu poraženi od Ferencvaroša. Te iste sezone uspeli su da se uz pomoć plej-ofa vrate u Erediviziju, ali su odmah potom ispali. Narodski rečeno "jo-jo ekipa". No, to ne menja činjenicu da su izuzetno simpatični, a i od naredne kampanje Eredivizije, oni će biti njen deo.

Bili su drugi u Erstediviziji, 15 bodova iza Kambura, ali njihova igra im je donela rekord holandskog fudbala (računajući prva dva ranga). Naime, izabranici Kornelisa van Vonderena nisu primili gol na čak 25 utakmica u minuloj kampanji ovog takmičenja! Na ostalih 13 mečeva, kapitulirali su 25 puta.

Ni moćnim ekipama kakve su imali Ajaks, PSV, Fejenord ili AZ Alkmar to nije uspevalo za nogom, ali jeste malenom Go Ahedu.

Nije da su u Holandiji poznati samo zbog pojedinih stvari navedenih u ovom tekstu. Boje njihovog kluba nosili su neki od legendarnih holandskih fudbalera poput Marka Overmarsa, Demija de Zeuva, Pola Bosvelta, Jana Kromkampa...

Nemaju izrazitih pojedinaca, o čemu svedoči i podatak da im je najbolji strelac mlado holandsko krilo Bredli van Heven sa osam pogodaka. Svi daju golove, svi se brane. Jednostavan moto ovog zida iz Deventera.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke