Nasional protiv Rivera - Zajednička istorija i veliko rivalstvo!

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 07.05.2024.
16:15
Izvor: Sportske.net

Derbi četvrtog kola u Kopa Libertadores…

Povezane vesti

 Kada kažete Nasional, mislite na Urugvaj i "Bolso" klub koji se diči titulom jednog od najstarijih velikana u Južnoj Americi. Jer, iako je prva pomisao na latinoameričku igru vezana za Brazil i Argentinu, Urugvaj je kolevka fudbala na kontinentu. Montevideo je pred kraj 19. veka imao tek 300 000 stanovnika, polovinu su činili stranci, Nasional je nastao kao nacionalna ideja, otuda i boje crvena, plava i bela, boje nacionalnog heroja Hozea Žervasija Artigasa.

Osnivanje urugvajskog kluba su timovi okupljeni oko imigrantskih zajednica i kreolska aristokratija dočekali na nož, ali kada je Argentina pozvala Nasional u svoju ligu, u Urugvaju su promenili mišljenje i dozvolili Nasionalu da se takmiči u domaćoj ligi, odmah su uzeli titulu.

Prva zlatna era krenula je sa legendarnim predsednikom Hozeom Marom Delgadom i "Čarobnjakom" Skaroneom napadačem koji je važio za najboljeg igrača Južne Amerike.

Od 1910. u narednih dvadesetak godina Nasional je važio za najbolji izvozni produkt Urugvaja, osim domaćih titula delili su lekcije po Evropi. Nakon jedne turneje je Skarone ostao u Španiji, igrao za Barsu, ali se vratio kući i na kraju velike karijere uzeo i titulu prvaka sveta sa "Urusima". On je verovatno najveći igrač Urugvaja pre rata, a bio je nacionalni rekorder po broju golova do 2011. godine Od tada su ga prešli prvo Forlan, pa Kavani i Suarez.

Tridesetih je stvorena "Bela Mašina" kako su zvali čuveni napad, oni su vodili istorijske bitke u argentinsko-urugvajskom Rio de Plata takmičenju, pa otada Nasional gaji veliki rivalstvo sa Bokom i Riverom.

To se intenziviralo šezdesetih kada je počeo da se igra Kopa Libertadores, u prvoj deceniji je Nasional izgubio tri finala, od Independientea, Rasinga i Estudijantesa. Taj tim je imao jednu baš veliku zvezdu, Luisa Kubilju krajem šezdesetih kada se vratio u domovinu iz River Plate (pre toga je igrao i za Barselonu). Tek sa njegovim dolaskom u četvrtom pokušaju je Nasional osvojio Kopa Libertadores. Bila su potrebna tri meča, baraž u Limi, ali konačno su srušili veliki Estudijantes tog vremena (pisali smo o toj generaciji koju je predvodio Veronov tata "Veštica" Huan Ramon Veron). Uz Kubilju, lider tog tima bio je Argentinac Artime, čovek koji je davao gol po meču za reprezentaciju i sa Kubiljom bio klupski drug i u Riveru. On je doneo i titulu prvaka sveta protiv Panatinaikosa (Ajaks šampion Evrope je odbio da igra u ovom takmičenju).

Početkom osamdesetih stigla je nova titula, generacija sastavljena isključivo od Urugvajaca je u finalu savladala brazilski Internasional, koji je sa Falkmaom, Žairom, Batistom bio favorit. Odlučio je gol Valdemara Viktorinja. Ovaj napadač je bio poznat po tome što se specijalizovao za velike utakmice, dao je gol za titulu prvaka Južne Amerike, za titulu prvaka sveta protiv Notingem Foresta i za titulu osvajača Gold Kupa, "malog Mundijala", turnira koji je Urugvaj osvojio 1980. na pola veka prvog Mundijala. Sve se desilo iste godine. Viktorinjo je završio tužno, prošle godine se ubio, nikada posle fudbalske karijere nije uspeo da počne novi život.

Krajem osamdesetih je Nasional ponovo bio najbolji u Južnoj Americi, dobili su Njuels Old Bojse u finalu, a onda i PSV za titulu prvaka sveta. Poveznica dve generacije iz osamdesetih koje su se popele na krov Latinske Amerike bio je legendarni kapiten Ugo De Leon, koji je kao i svi veliki Nasionalovi igrači nastupao i za argentinsku River Platu. On je dva puta bio i trener Nasional, a ostavio je trenerski trag i u Brazilu. Ta generacija je postala i prvak sveta, protiv PSV, a to finale na penale, obeležio je napadač Gabrijel Ostolaca sa dva gola Holanđanima.

Devedesete su prošle u finansijskim problemima i egzodusu najboljih i Evropu (Deli Valdes, Fabijan O'Nil, Kanobio, Varela, "Ćino" Rekoba, Ruben Sosa, pa kasnije na prelazu vekova i Dijego Lugano, Fonseka, Luis Suarez...

"Bolso" (izvedenica od španske reči za "džep" zbog dresova koji su imali džep još dvadesetih godina prošlog veka) su zadržali primat nad Penjarolom u prvoj deceniji našeg stoleća, ali nikada više nisu bili konkurentni velikim klubovima Brazila i Argentine.

U novije vreme početkom prošle dekade, Alvaro Rekoba se vratio u klub (sada je trener), na klupi je bio Marselo Galjardo, nisu uspevali da prođu grupu. Ispadali su čal u kvalifikacijama protiv timova poput čileanskog Palestina što je bio veliki udarac za klub slavne prošlosti. Iskorak je napravljen pre osam godina kada su stigli do četvrtfinala i ispali na penale od Boke. Od tada uglavnom su u osmini finala brazilske ekipe noćna mora, a 2020. ih je ponizila u četvrtfinalu River Plata predvođena njihovim bivšim trenerom, Galjardom. "Milioneri" su im spakovali osam golova u dva meča. I prošle godine su uspeli da izađu iz grupne faze, opet Boka i opet na penale.

Sada nema Boke, tu je River Plata, Nasional kako rekosmo trenira Rekoba, prošle sezone se vratio Suarez, ali je brzo otišao. Tim je iskusan sa strancima Mehiom, reprezentativnim golmanom Panem, Velaskezom koji je igrao za Bragu i Rajo i nikada nije dobio šansu kod Ćola Simeonea u Atletiku. Tu su još napadač Betankur koji je svojevremeno obećavao u Atalanti, pa iskusni Paragvajac Santander koga se sećate iz Bolonje. Nije loš tim, trebalo bi da prođu dalje, uz River, ispred Libertada i Deportivo Tahire iz Venecuele. Izgubili su na "Monumentalu", poslednji put "Milionere" su dobili u Kopa Libertadores 2009. godine. Ne bi trebalo da bude mnogo golova.

Zanimljiv meč u ovom četvrtom kolu grupne faze nas čeka u Rozariju gde "Kanalje" predvođene prekaljeni trenerom Migelom Anhelom Rusom dočekuju moćni Atletiko Mineiro, gosti su bliži pobedi. LDU Kito, osvajač Sudamerikane iz prošle sezone će u Rio, gde ih čeka Botafogo, "Fogao" nije baš impresivan, a Ekvadorci su čvrst tim. Ni Flamengo ne blista, možda bi mogli do bodova na gostovanju u Santjagu protiv čileanskih "Palestinaca". Odličan meč mogao bi da bude na istom mestu gde "Albosi" iz Kolo-Kola dočekuju aktuelnog šampiona Južne Amerike Fluminense. Independiente del Valje, ekvadorska fabrika talenata bi mogla makar do boda na gostovanju San Lorencu u Almagru, a po nama Taljereš će u Kordobi savladati Barselonu iz Ekvadora. Neke parove ovog kola čemo obraditi u posebnim rubrikama, a vi uživajte u južnoameričkom fudbalu.

Kompletnu ponudu u AdmiralBetu za Kopa Libertadores pogledajte OVDE!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke