Navijački puč u Marseju u delikatnom momentu

Autor: Nemanja Janošev
petak 22.09.2023.
16:30
Izvor: Sportske.net

Kriza u Olimpiku, ali je izvučen pozitivan ishod protiv Ajaksa.

EPA-EFE/Guillaume Horcajuelo
EPA-EFE/Guillaume Horcajuelo

Povezane vesti

Kada u fudbalskim okvirima pominjemo jug, prva asocijacija uglavnom bude Napulj. Kada to nije Napulj, onda je Marsej. Navijačka euforija uoči svakog meča, vatra pred svaki derbi, a da ne pričamo o tome kako izgleda kada su u borbi za neki trofej... Videli ste prošle sezone u slučaju Napolija, recimo. Osim toga što ih krasi ta jedinstvena pasija prema fudbalskom klubu, spaja ih i činjenica da su navijačke grupe dobro organizovane i da imaju veliki udeo u upravljanju svega što se dešava na „Maradoni“ ili „Velodromu“.

Slučaj Olimpik Marseja iz prethodnih dana kreirao je lančanu reakciju u klubu kojeg očigledno očekuju velike promene. Prvobitno su navijači jedinog francuskog prvaka Evrope mečevima unazad na tribinama izražavali nezadovoljstvo igrom ekipe, vođenjem Marselina Garsije Torala i načinom na koji se igrači ophode prema dresu koji je za njih poviše terena svetinja. Tim povodom, organizovan je sastanak između onih najvatrenijih navijača i dela uprave i trenerskog osoblja. Vođa navijača je poručio svima da bi im najbolje bilo da podnesu ostavke i da pošto-poto napuste klub. Obrušio se na predsednika Pabla Longoriju i na njegovu politiku poslovanja, a to je uključivalo i žustre reakcije čoveka sa tribine usled čega im je i priprećeno.

Bio je Olimpik i na nižim granama prethodnih godina, ali do ovakve tačke pucanja još nije došlo. Navijači su odavno protiv vlasnika kluba, američkog biznismena Frenka Mekkurta i izgleda da je sada došlo do kulminacije onoga što se sakupljalo. Boleo ih je odlazak Igora Tudora koji je ostvario sjajne rezultate sa Olimpikom prošle sezone i zauzeo treće mesto iza Lansa i Pari Sen Žermena, a zatim su se odrekli i pojedinih fudbalera i doveli nova lica što je previše ferkventno budući da nikako ne može da se uspostavi sistem koji bi bio održiv na „Velodromu“. Zameraju proterivanje igrača kao što su Dimitri Paje i prodaja Matea Genduzija. To su fudbaleri koji su znali težinu dresa i ultrasi Olimpika to vrlo poštuju.

Sam Marselino se nije previše proslavio u tromesečnom boravku u francuskoj luci. Bolan udarac doživeli su u plej-ofu za Ligu šampiona protiv Panatinaikosa i to na „Velodromu“ kada su imali kartu za grupnu fazu ispustivši je u završnici, a kasnije i posle penala. U Ligi 1 su solidni sa dve pobede i tri remija. Imaju svega dva boda manje od lidera Monaka, no navijači uviđaju dublji problem.

Uostalom, oni uglavnom kada zatraže glavu predsednika, istu i dobiju, a tim povodom prisetićemo se upada na Trening centar „Komandir“  u januaru 2021. Tada su okružili prostorije kluba zahtevajući smenu Žaka-Enrija Ejroa što su i dobili, a na njegovo mesto stigao je Longorija. Može da se krene i u dalju prošlost kako bi se zaključila moć tribine u Marseju. Sličnog iskustva imali su i Žan-Mišel Rusije, Iv Maršan, Kristof Buše, Vensan Laburn... Isto važi i za Didijea Dešana, poslednjeg francuskog trenera u Marseju koji se sukobio sa Rašidom Zerualom, najuticajnijom osobom na tribinama „Velodroma“ i čoveka kojeg često optužuju kako živi na grbači kluba. No, njegov glas se daleko čuje na stadionu.

EPA-EFE/Mohammed Badra

U svemu tome dobija se pogubljen vrh kluba na čelu sa Frenkom Mekkurtom koji ne prihvata ostavke, ali one se dešavaju i on ostaje sa urušenim strukturama. Sve to dogodilo se pred put u Amsterdam na megdan Ajaksu. Srećom po njih, 3:3 je ispao sasvim solidan rezultat. Zatim, ekipu čeka „Klasik“ protiv Pari Sen Žermena. Ko će biti naslednik Marselina Garsije Torala potpuno je u izmaglici.

Čeka ih Pari Sen Žermen koji je daleko od dominantnog tima i koji je na „Parku prinčeva“ prethodne sedmice osetio oštricu Terema Mofija, momka koji je do pre koju godinu igrao u litvanskom Riteraiju. Dva gola i asistencija napadača Nice za pobedu od 3:2 pod svetlošću „Ajfelovog tornja“. Na sve to, stigla je i izjava Luisa Enrike kako je prezadovoljan izdanjem i odnosom njegovih igrača. Da li tako misle katarske glavešine? Istina je da za sada sve zavisi od toga kakvu predstavu pruži Kilijan Mbape, jer ako njegovog doprinosa u napadu nema, PSŽ je u ozbiljnom problemu. Osman Dembele često izgleda kao da se nalazi na rekreativnom terminu, pa je pitanje kada će se Francuz otključati i da li će.

Utakmica koja će takođe izazvati pažnju u Francuskoj ovog vikenda jeste ona u kneževini. Ponovo se vraćamo na jug, na komšijski derbi između Monaka i Nice. Monte Karlo i Nica su udaljeni nekih dvadesetak minuta vozom i velika je dilema koji je grad više očaravajući. No, ovde smo da bismo pričali o fudbalu, hej! Monako je iznenađujuće dobro počeo sezonu s tim što su se pomalo i obrukali u Lorijenu prošlog vikenda.  Nije to bila preubedljiva predstava Hiterove ekipe, ali imali su prednost do duboke nadoknade kada ih je zamrznuo Roman Fevr atraktivnim pogotkom.

Ono što su dobili jeste Folarin Balogun, 40.000.000 vredni napadač koji je stigao iz Arsenala ovog leta nakon fenomenalne sezone u Remsu. Imao je malo sreće kod svog gola jer mu je golman Lorijena Jan Mvogo olakšao posao, ali upisao se i otvorio je slavinu. Videćemo koliko brzo će teći voda iz nje. Monako ima tim koji bi mogao da bude među tri u Francuskoj ove sezone. Takumi Minamino je dobro započeo sezonu, Ben Jeder baš i ne, ali forsiraju ofanzivnu formaciju, kao što je bio slučaj i dok je Filip Klemon bio tu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke