(Ne)moguća misija za Tadića i Džeka

Autor: Nemanja Janošev
subota 27.04.2024.
09:00
Izvor: Sportske.net

Sve izvesnije da će Fenerbahče zaokružiti deceniju bez titule šampiona Turske

Twitter/@Fenerbahce_EN
Twitter/@Fenerbahce_EN

Povezane vesti

Kao ozebao sunce fudbaleri Fenerbahčea već deceniju iščekuju titulu šampiona Turske, a jedna od glavnih prepreka na tom putu biće im vatreni gradski rival Bešiktaš koji im stiže u goste u subotu od 18 sati.

Ovonedeljni kiks na gostovanju Sivasu (2:2) koštao je Dušana Tadića i saigrače zaostatka od četiri boda nad vodećim Galatasarajem, pa u derbiju 34. kola na stadionu „Sukru Sarakoglu“ nemaju mnogo izbora nego da pobede četvrtoplasirani tim šampionata.

Bešiktaš stiže na četvrti po veličini stadion u Turskoj nakon što je u petak pobedom protiv Ankaragučua prekinuo niz od skoro dva meseca bez trijumfa u ligi.

Sada će imati poseban motiv da se u što boljem svetlu pokažu protiv rivala iz suprotnog dela Istanbula pošto Bešiktaš dolazi iz evropskog, a Fener iz azijskog kraja najvećeg grada Turske.

Fenerbahče je rutinski slavio u prvom delu sezone 3:1, ali je prošle godine Bešiktaš bio bolji na stadionu gradskog rivala 4:2 u šampionskoj trci koja je pripala Galatasaraju.

I ove sezone Galata ima najveće šanse da prvi put posle 2019. godine odbrani naslov šampiona Turske, a najveća prepreka na tom putu upravo će im biti Fenerbahče kojeg dočekuju 19. maja u derbiju pretposlednjeg kola.

Tim Okana Buruka je sa 14. pobeda u nizu ove kalendarske godine pokazao da je sasvim zasluženo na čelu tabele, a relativno rana eliminacija iz Kupa Turske i prve runde nokaut faze Lige Evrope omogućila im je da se maksimalno posvete prvenstvu.

O Galatinoj dominaciju najbolje svedoči „petarda“ na gostovanju Trabzonu sredinom janara, a početkom marta mera je uzeta i Bešiktašu na terenu gradskog rivala.

Zbog toga sve ukazuje na novo slavlje Galatasaraja čiji najbolji golgeter Mauro Ikardi deli prvo mesto na listi strelaca sa kapitenom Fenerbahčea Edinom Džekom.

S obzirom da je Fenerovim kiksom protiv Sivasa razlika između istanbulskih velikana porasla na plus četiri u korist Galatasaraja, jasno je da je Tadićevom timu osim pobede u međusobnom duelu potreban još jedan kiks lidera.

Veliko je pitanje da li će ga biti u preostalih pet kola, pošto osim derbija protiv Fenerbahčea igrače u žuto-crvenim dresovima očekuju još utakmice protiv Adane, Karagumruka i Konjaspora na strani i Sivaspora kod kuće.

Reč je o klubovima iz donje polovine tabele od kojih je gradski rival Karagumruk najugroženiji, ali je prošlonedeljnom pobedom protiv fenjeraša Istanbulspora stigao na svega bod od sigurne zone.

Ni Konjaspor bivšeg golmana Partizana Fahrudina Omerovića ne stoji najbolje, dok je i forma Adane takođe u silaznoj putanji.

Kada je o Fenerbahčeu reč, jasno je da je pobeda protiv Bešiktaša uslov svih uslova, a pre derbija na stadionu Galatasaraja očekuje ih nezgodno gostovanje u Konji 6. maja uoči kojeg dozu opreza povećava podatak da su na njemu poraženi u prethodna dva navrata.

Dolazak Kajzerija nedelju dana kasnije ne bi trebalo da predstavlja problem za Tadića i Džeka, a od rezultata istanbulskog derbija znaće se koliko će poslednje kolo imati značaj za pitanje novog šampiona Turske.

Ukoliko se u naredna četiri kola rezultati poklope po Fenerbahče, izvesno je da ih u završnoj rundi prvenstva poslednjeg vikenda maja očekuje lakši zadatak u odnosu na Galatasaraj.

Fener će na spuštanju zavese nad 66. izdanje turskog šampionata dočekati prežaljeni Istanbulspor, dok će Galatasaraj put Konje gde se nisu naigrali prethodnih sezona.

Premda je Fenerbahče i dalje uspešniji po broju trofeja u odnosu na Galatasaraj, „Žuto-crveni“ poslednjih sezona mnogo lakše izlaze na kraj sa rivalom iza azijskog dela grada.

U poslednjih desetak godina Galatasaraj je čak pet titula osvojio ostavivši Fenerbahče vicešampionski naslov, a najneizvesnije bilo je 2015. i 2018. godine kada je dva vodeća tima razdvajalo svega tri boda.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke