Nejmar i Mesi - I rivalstvo i prijateljstvo

Autor: Nemanja Janošev
subota 10.07.2021.
15:00
Izvor: Sportske.net

Dva najbolja tima Južne Amerike se dobro poznaju...

Povezane vesti

Nekada se Brazilci i Argentinci nisu baš podnosili kada igraju u evropskim klubovima, mada je često to dizano na viši nivo, tačnije kada je javnost u pitanju to je bilo vidljivo, ali van kamera su se družili. 

Maradona nije voleo Brazilce, pogotovo Pelea, ali je recimo u Napulju bio dobar prijatelj sa Karekom i Alemaom, dvojica Brazilaca su mu pomogli u pohodu na titule prvaka, ali i kup UEFA, i duplu krunu. 

Tu nije bilo nekih problema, često se priča da argentinski klubovi nerado angažuju Brazilce, ali tu nije toliko problem netrpeljivost, koliko finansije. Vodeće brazilske igrače klubovi u domovini plaćaju dobro, oni generalno radije odlaze u Portugal gde znaju jezik i gde je odskočna daska za jače lige.

Nekoliko Brazilaca ipak je ostavilo trag u Argentini, najpoznatiji je verovatno Silas. On je bio u timu Brazila u porazu od Argentine u Italiji na Mundijalu 1990. a postao je legenda u San Lorencu, ova "destka" je prekinula sušni niz svetaca bez tituke koji je trajao 20 godina. 

U obrnutom smeru, svakako je najpoznatiji primer Karlitos Tevez koji je i pored svoje nacionalnosti ostao idol navijača Korintijansa. Veteran Lućo Gonzales sada igra za Paranense, Otamendi je nastupao ta Atletiko Mineiro, bivši reprezentativni golman osamdesetih Ubaldo Filjol branio sezonu za veliki Flamengo. Ne zaboravimo ni da je "Hefesito" Maskerano sa Tevezom igrao za "Timao" i da je Andres D'Alesandro nastupao dugi niz godina za Internasional sa kojim je osvojio Kopa Libertadores.

Akteri nedeljno finala Nejmar i Mesi su odlični prijatelji. Leo nema nikakvih predrasuda prema Brazilcima, na kraju krajeva Ronaldinjo mu je na neki način bio mentor u Barseloni, a sa Danijem Alvešom takođe je dugi niz godina prijatelj.

No, sa Nejmarom je posebno. Leo Mesi je oduvek bio Nejmarov uzor, ali i prijatelj, i posle odlaska Brazilca u PSŽ lobirao da se ovaj vrati u klub i smatrao da je on jedini njegov naslednik i da samo sa Nejom Barsa može na evropski vrh. 

Ni sam Nejmar ne krije da obožava Mesija, da mu je mnogo pomogao kada je stigao u Evropu. Pošto nije uspeo sam da se vrati u Kataloniju aktivno je radio na tome da Mesija dovede u Pariz, da bi ponovo zaigrali zajedno. 

Brazilac nema nikakvu sumnju da je Mesi najbolji fudbaler svih vremena, bolji ne samo od Maradone, već i od zemljaka Pelea, što je za Brazilce teško da izgovore. 

"Kada sam došao, prvo što mi je rekao da se ne plašim da potražim pomoć, šta god mi treba. Uvek je bio tu, posmatrao me kao mlađem brata, ne postoji bolji čovek u fudbalu od Lea Mesija", kroz suze je svojevremeno pričao Nejmar.

I kada je otišao, ostao je u svakodnevnom kontaktu sa Mesijem, u Barseloni nisu blagonaklono gledali na to, ali niko ništa ne sme da kaže Leu.

Prethodna uprava Bertomeu, ali i sportski direktor Abidal koji je igrao sa Argentincem su došli na Mesijev nišan delom i zbog Neja, jer ih je legendarni fudbaler optuživao da nisu učinili dovoljno da vrate Nejmara. Zbog toga se priča da Mesi nikada nije prihvatio Grizmana jer mu nije jasno kako je Barselona mogla da uloži toliko u Francuza, umesto da vrati Brazilca. 

Jednom se Nejmar rasplakao u svlačionici na poluvremenu jer je igrao loše, ali mu je Mesi objasnio kako stoje stvari.

"Moraš da budeš ti, da veruješ u sebe, ne bi trebalo da te impresionira to što igraš uz mene ili Inijestu. Samo budi svoj i ne plaši se, ti imaš kvalitet, potrebno ti je samopouzdanje". često prepričava Nejmar to kako mu je Mesi pomogao. 

Uz to, kada je došao u klub, on je iznajmio kuću blizu Mesija, klub je insistirao na tome znajući da bi Leo mogao da mu olakša, ali i da utiče na njegov stil života. I zaista, za razliku od vremena u PSŽ posle toga, Nejmar je u Barsi bio potpuno drugačiji, i mnogo manje pod svetlima javnosti.

Neće biti prijatelji na terenu i jedan i drugi silno žele pobedu, a Nej nije krio pred polufinale da svim silama navija za Argentinu, iako je po mnogima Kolumbija koju “Gaučosi” redovno preslišavaju bila mnogo lakši rival.

“Hoću Argentinu u finalu, želim da igram protiv svojih prijatelja i da ih pobedim naravno”, rekao je fudbaler PSŽ.

Osim sa Mesijem, prijatelj je i sa i sa Paredesom i De Marijom sa kojima igra u Pari Sen Žermenu, kao i sa Lo Selsom sa kojim je proveo par godina takođe u Parizu. 

Ovo je sudar znanaca, od Brazilaca, Markinjoš je dugo u Parizu sa Argenticima, Žesus je igrao sa Otamendijem, dosta brazilskih i argentinskih igrača su nastupali zajedno, pa nema sumnje da osim što se dobro poznaju gaje i prijateljske odnose. 

Ali, popusta nema, sve će dati za pobedu... 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke