Nekada klasna razlika, a danas navijačka netrpeljivost

Autor: Mladen Heleta
nedelja 28.07.2024.
11:00
Izvor: Sportske.net

Derbi Plovdiva u fokusu u Bugarskoj,

Povezane vesti

Drugo kolo bugarske Prve lige u fudbalu obeležiće veliki derbi Plovdiva između Boteva i Lokomotive.

Ovaj derbi izaziva veliku pažnju u Bugarskoj, ali je van granica te zemlje uvek bio zapostavljen.

Najpre ga je “ugušilo” rivalstvo velikana iz Sofije CSKA i Levskog, a onda se pojavio i Ludogorec, vezao 13 titula od 2012. do 2024. godine i sve ostale potisnuo u drugi plan.

Ipak, kada igraju Botev i Lokomotiva u Bugarskoj je praznik, a u Plovdivu potpuni “haos”.

Plovdiv je drugi po veličini grad u Bugarskoj i broji oko 380.000 stanovnika i to je jedan od gradova koji se može pohvaliti da ima dva kluba koji imaju i dve ozbiljne navijačke grupe.

Botev je najstariji fudbalski klub u Bugarskoj, nastao 1912. godine, kada je grupa studenata odlučila da osnuje klub i da mu ime po bugarskom nacionalnom heroju Hristu Botevu.

Lokomotiva Plovdiv je nastala 1926. godine.

Rivalitet između ova dva tima je ranijih godina prestavljao klasnu razliku, pa su tako za Botev navijali imućniji i obrazovaniji ljudi iz Plovdiva, dok je za Lokomotivu navijala radnička klasa i siromašniji građani.

Ovo rivalstvo je mnogo više od običnog fudbalskog nadmetanja, pa je tako na dan odigravanja gradskog derbija prava ludost prošetati sa šalom ili dresom Boteva kroz kraj gde dominiraju navijači Lokomotive i obrnuto.

Česti i brutalni su sukobi pripadnika ovih dveju grupa.

Botev ima mnogobrojniju armiju navijača i odnos je otprilike 70:30 , dosta krajeva grada je izmešano, a obe grupe imaju dominaciju oko svojih stadiona.

Kada se radi o trofejima i tu je u prednosti Botev, koji je šampion Bugarske bio 1929. i 1967. godine.

Lokomotiva je najbolja u državi bila jednom, ali u relativno novije vreme - 2004. godine. 

Botev je aktuelni osvajač Kupa Bugarske, a osvajao ga je ukupno četiri puta u istoriji, dok je Lokomotiva to uradila dva puta i to zaredom - 2019. i 2020. godine.

Ekipa Boteva je sjajno otvorila novu sezonu, izbacila je Maribor na startu kvalifikacija za Ligu Evrope, u drugom kolu igra dvomeč protiv Panatinaikosa, a u prvom kolu domaće lige pobedila je imenjaka iz Vrace sa 3:1 u gostima.

Lokomotiva ne igra Evropu, a na premijeri u Prvoj ligi Bugarske savladala je Ardu na svom terenu sa 1:0.

Trener Lokomotive je legendarni bugarski fudbaler Luboslav Penev, dok Botev sa klupe predvodi bivši trener Čukaričkog Dušan Kerkez.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke