Nema predaha za Argentine, ko će baciti rukavicu Riveru?

Autor: Lazar Nikolić
petak 10.05.2024.
16:00
Izvor: Sportske.net

Posle Liga kupa, od vikenda do decembra, Argentinci igraju šampionat…

Povezane vesti

Argentinski šampionat startuje kao drugi deo sezone, posle Liga kupa, razlika je u tome što u ovom delu nema plej-ofa, učestvuje 28 ekipa, dve ispadaju iz lige, jedan na osnovu kombinacije sa Liga kupom koji je završen pre desetak dana, drugi na osnovu koeficijenta odnosno plasmana u poslednje dve sezone. Podsetimo do prve titule u ovo takmičenju koje je počelo pre nekoliko godina, osvojio je Estudijantes, dok su najugroženiji klubovi Tigre, Sarmiento Hunin, Independiente Rivadavia, Deportivo Riestra, Sentral Kordoba i Atletiko Tukuman.

U novom šampionatu učestvuje 28 ekipa, igra svako sa svakim, 27 kola, šampion ide direktno u Kopa Liberatadores. Titulu brani River Plata koja je nadmoćno slavila u 2023. ispred Taljereša.

Dvoje novajlija su Deportivo Riestra, tim iz Nove Pompeje, poznate četvrti prestonice i Independiente Rivadavia, ekipa koja dolazi sa istočne strane Anda iz Mendoze. Pomenuti klubovi su apsolutni debitanti i ligi, Riestra je bolje igrala od Independientea u premijernom Liga kupu, pa bolje i stoji na tabeli opstanka.

Bilo je desetak promena tokom poslednjih nekoliko meseci, odnosno u Liga kupu, standard argentinskog fudbala je opao zbog loše ekonomske situacije i odlaska mladih igrača čak i u druge lige Južne Amerike, ali i MLS, više nije samo Evropa problem.

River je zadržao Martina Demikelisa na klupi, nisu se proslavili u prethodnom takmičenju mada imaju najboljeg strelca, Kolumbijca Borhu, a ostali su i iskusni golman Armani, Ečeveri, Lanzini, Funes Mori, nekih se sećate iz Evrope. "Milioneri" neguju ofanzivan fudbal, to je standard, osvojili su dve od tri poslednje lige. Startuju kao favoriti, ali naravno da je tu i Boka, koja ne igra Kopa Libertadores. "Đenovljani" su ostali i bez Liga kupa, ali je Dijego Martinez, povratnik na "Bombonjeru" (radio je u mlađim kategorijama pre desetak godina) zadržao posao. Boka je osvojila onu jednu titulu između dve Riverove, 2022. Imali su loše poslednje dve godine. Naravno, prva zvezda je Kavani, tu je i stara garda, golman Romero, kapiten Roho, Benedeto, stranci Advinklula, Frank Fabra, Brijasko, da ne nabrajamo. Kao i obično Superklasiko rivali startuju kao favoriti, samo Argentinci fudbal ume da bude nepredvidiv.

Estudijantes će probati da ujedini titule, tim Eduarda Domingeza (mala trivija, oženio je ćerku legendarnog trenera Karlosa Bjankija) je stabilan u poslednjih 12 meseci, kao i obično "Studenti" iz La Plate će snagu zasnivati na igračima iz svoje škole. Obratite pažnju na opasni Taljereš koji je prošle godine bio iza Rivera, a u ovoj deceniji su odlični. Spoj iskusnih stranaca, plus nekoliko veoma talentovanih igrača i pametnih pozajmica je uslovio da ekipa iz Kordobe bude garancija kvaliteta u poslednjih par godina. Imaju kontinuitet, Valter Riboneto je bio pomoćnik Gandolfiju. Kada se ovaj preselio u odlično Independiente del Vale iz Ekvadora, nasledio je klupu.

San Lorenco ima solidnu ekipu, "Sveci" prošle godine bili treći. Leandro Romanjoli deli obaveze sa Gonzalom Prosperijem na klupi, iako je zvanično prvi trener. Oni su dobili šansu u aprilu, kada je Fernando Insua posle lošeg Liga kupa napustio tim. Najpoznatije ime je Karlos Sančez koji je ranije igrao za Vilu i Vest Hem, uz Kolumbijca tu je iskusni Barios, ali i Paragvajac Bareiro. Ovo je klasična domaća ekipa koja teško daje golove, ali ih teško i prima, pogotovo na svom stadionu.

Rasing ima novog trenera od januara, Gustava Kostasa, on je nasledio slavnog Fernanda Gaga koji je nakon par odličnih godina otišao u meksičkog giganta Gvadalaharu. Trio Argentinaca, Kintero, Martinez i Karbonero daje šmek "Akademiji" koja je u korona sezoni bila prva.

Dosta je poznatih lica na klupama, recimo da Kili Gonzales vodi Union iz Santa Fea koji ima prosečan tim, Karlitos Tevez je trener "Crvenih Đavola" iz Aveljanede. Independiente je za par bodova ostao izvan plej ofa u Liga kupu, nisu loše igrali.

Velez je misterija, niko im nije davao šanse, stigli su do finala, izbacili na penale Argentinos Juniorse. Ekipa iz Linijera je prosečna na papiru, u prošlom šampionatu su bili u donjem domu, spasili se u finišu, a onda eto igrali za titulu u Liga kupu.

Defensa je standardno dobra, "Jastrebovi" će i sada verovatno biti u gornjem domu, a isto se može reći i za "Bube" iz Argentinos Juniorsa. Oni su ostali bez trenera Milita koji je nakon dve godine otišao u znatno jaču brazilsku ligu u Atletiko Mineiro. Naslednik je Pablo Guede bivši trener Malage, ali i meksičkih klubova. Sudbina Argentinosa je da prodaje najbolje, ali fudbalska škola ovog tima i dalje dobro radi.

Njuelsi sa trenerom Urugvajcem Larijerom su prosečni, "Lepre" nisu konkurentne za vrh, dok je najveći rival Rosario Sentral takođe u lošem periodu poslednjih šest meseci. Vodi ih nekadašnji trofejni trener Boke, veteran Migel Anhel Ruso. "Zečevi" su jedan od neefikasnijih timova u eliti, isto se može reći za Platense, Tukuman, Urakan koji pamti bolje dane.

Nemamo dovoljno prostora da predstavimo baš u detalje sve timove, ali recimo da Lanus ima zanimljiv tim, dok smo propustili da pohvalimo Godoj Kruz. "Bodegerosi" tim iz oblasti poznatije po vinu nego fudbalu, su u top desetak timova već par godina, iako nemaju neke baš poznate igrače.

Isto važi za Barakas koji se dokopao plej-ofa u Liga kupu. "Kamiondžije" su dobra odskočna daska za mlade igrače, po tradiciji sakupe tim od pozajmljenih igrača i dobro im ide poslednjih godina. Sličan plan ima Instituto iz Kordobe koji će verovatno biti u sredini. Verujemo da će Banfild imati bolju godinu nego 2023. "Pirati" iz Belgrana bi trebalo da ostanu izvan nevolje, več smo pomenuli timove koji će se boriti za goli život.

Start je za vikend, River bi trebalo da dobije Sentral Kordobu, no kvota je mala, golova neće biti puno u sudaru Argentinosa i Rozarija. Taljereš bi mogla nešto da donese sa gostovanja Tevezu i Independienteu, videćemo koliko je Estudijantes izmoren posle trijumfa u Liga kupu. Oni idu Tigreu koji će morati mnogo bolje nego u prethodnih nekoliko meseci.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke