Nemačka partija - Šta razlikuje Klopa i Tuhela

Autor: Aleksandar Golubović
subota 28.08.2021.
12:45
Izvor: Sportske.net

Zbog čega su toliko različiti...

Povezane vesti

Dva puta Tomas Tuhel je nasledio Jirgena Klopa, u Majncu i u Dortmundu, ali kako smo i ranije pisali, odnosi nisu tako bliski, kao što bi ljudi pomislili, iako postoji obostrani respekt.

Nemački sudar u subotu u kasno popodne na "Enfildu" svakako će biti najznačajniji meč u trećem kolu PL, sada oba trenera imaju evropsku titulu, ali i istu nameru da napadnu Sitijev tron.

Ove ekipe imaju maksimalan učinak, ali da se vratimo u prošlost. Gde god je Tuhel dolazio posle Klopa, uvek je bilo problema sa njegovim karakterom, tu je glavna razlika. Jer, Klop je mnogo topliji i otvoreniji od zemljaka koji se teško uklapa, mada u Čelsiju to nije bio slučaju.

Kako to da su različiti iako imaju sličan trenerski put. Tuhel je sujetniji, teško mu je bilo da uskoči u Klopove cipele. Najbolje se videlo tamo gde je
to i najvažnije u Dortmundu. Ni pored dobrih rezultata i osvojenog kupa Tuhel ne samo da nije uspeo da nađe zajednički jezik sa direktorom Corkom i predsednikom Vackeom, već i navijači nisu baš suze lili kada je dobio otkaz. Legendarna je priča kada je poslao poruku na Corkov telefon u kojoj kritikuje samog direktora. Pogrešio je broj, što je bio nauk da u Parizu ne upisuje Leonarda u imenik, kako poruke ne bi otišle u pogrešne ruke.

I pored toga bio je na ratnoj nozi sa Brazilcem. Klop je mnogo više čovek kluba, uvek je stajao iza poteza vlasnika i uprave, dok je njegov zemljak veći individualac i nikada ne propusti priliku da priča o stvarima o kojima gornji ešaloni kluba ne vole da se priča.

Recimo, prelazni rok. U Dortmundu je javno kritikovao Mislintata i Corka zbog prelaznog roka, Leonardo ga je u Parizu upozoravao da ćuti, na šta je Nemac odgovorio da je to deo njegovog posla.

Ono što Tuhelu zameraju je da za razliku od Klopa, on krivi druge za neuspehe. Dok je u Dortmundu trofejni trener uvek pokrivao igrače i sebe stavljao u prvi plan zbog neuspeha, postoji priča po kojoj su na "Vestfalenu" bili zapanjeni činjenicom da novi trener nikada ne dovodi svoje izbore u pitanje.

Drugo tu je i pitanje pristupa, imaju drugačija viđenja na fudbal. Agresivnost se kod nemačkih trenera podrazumeva, ali Klop ni po koju cenu ne odustaje od "hevi-metal" fudbala, dok je po mnogima, Tuhel prilagodljiviji, taktički jači trener. On takođe smatra da je klasa igrača značajnija od njihovog uklapanja u sistem. Drugim rečima, mnogo je rasploženiji da se menja, a da dovodi skupe igrače poput Lukakua, nego da traži fudbalere koji će za manji novac predstavljati uvećanu vrednost.

Jasno je da uprave više vole tipove poput Klopa, a isto važi za navijače jer je Tuhel hladan, ostavlja takav utisak, mada igrači nemaju sa tim problem, spreman je da pomogne, sasluša. Dok je Klop neka vrsta starijeg brata, Tuhel povlači granicu, on je pre profesor spreman da nagradi one najbolje učenike.

Respekt i to ne bilo kakav postoji, Tuhel bi od Klopa uveo kako kaže uzeo njegovu želju da se takmiči, a menadžer Liverpula je uvek pričao kako mu se dopada metodičnost mlađeg kolege.

Kako stoje stvari kada su u pitanju međusobni susreti?

Zanimljivo da je na klupi Majnca kada je nasledio Klopa, Tuhel uspeo da remizira u lošem meču kod kuće, meč je završen bez golova, a pamti se jedino kao debi Marija Gecea koji je ušao u igru u poslednjih par minuta. Sledeće sezone, Tuhel je šokirao Dortmund, tada klinac na pozajmici iz Reala, Adam Šalai je postigao jedini gol što je bacilo u problem Borusiju koja je jurila top 4.

Ali već u sezoni 2010-11 Klop je mašap rešenje, slavio je pred svojim bivšim navijačima, i mada je Tuhel izvukao bod u revanšu na proleće, to Dortmundi nije bilo bitno, oteli su krunu Bajernu.

Naredne sezone, Dortmund je počeo očajno, ali je krajem septembra dobio u Majncu i to u 90. minutu golom Piščeka. Nakon toga Borusija nije izgubila čitave sezone i odbranila je titulu, a na tom putu je savladan Majnc kod kuće, opet sa 2:1, Šinđi Kagava je presudio u finišu.i u sezoni 2012-2013 dupla pobeda Klopa, tri od četiri gola u dva meča kod kuće i na strani protiv Majnca je postigao Levandovski. I sledeće godine se nastavilo isto, a u
poslednjem meču koji su odigrali u Bundesligi videli smo i najatraktivniji meč. Već posle desetak minuta bilo je 1:1. Majnc se dva puta vraćao, ali su ih neizbežni Pišček i penal Rojsa srušili, na kraju je bilo 4:2.

Klop je posle sedmog mesta na kraju te godine otišao iz kluba, Tuhel zauzeo opet njegovo mesto, a sudarili su se u Ligi šampiona, kada su Klopu priređene ovacije u Dortmundu. Bilo je 1:1 pred "Žutim zidom", a onda spektakl u revanšu. Izgledalo je da Dortmund ide u polufinale, poveli su sa 2:0, Origi je smanjio, da bi Rojs opet doveo Nemce do velikih 3:1.
Ono što je usledilo ide u anale fudbala, tri gola Redsa, ludnica na "Kopu", Dejan Lovren je pogodio u nadoknadi za 4:3 i polufinale. Tuhel to i danas smatra za poraz koji mu je najteže pao.

Otišao je kako rekosmo posle svađe u Pariz i tu ga je put naneo u Liverpul, ovoga puta u grupnoj fazi LŠ i opet primio gol u nadoknadi, 3:2 za "Crvene", dželat je bio Firmino. PSŽ je dobio kod kuće sa 2:1, bila je to prva pobeda Tuhela protiv Klopa posle osam godina i četiri meča.

Novi sastanak zakazali su prošlog proleća u Engleskoj, Tuhel je dobio na "Enfildu" Mejson Maunt je postigao jedini gol, Klop je ostao bez ičega prošle sezone, Tuhel je osvojio evropsku krunu.

Kakva nas samo zabava čeka u subotu...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke