Nemačka - Poslednjih 90 minuta za Bundesligu i Cvajtu

Autor: Milovan Longinov
subota 14.05.2022.
10:00
Izvor: Sportske.net

Red Bul drži konce…

Beta/AP Photo/Martin Meissner
Beta/AP Photo/Martin Meissner

Povezane vesti

Bundesliga je završila kako se i očekivalo, i pored povremenih iskakanja iz šina Bajerna što je uzrokovano navijavanjem na Nagelsmanove metode, titula Bavaraca nije došla u pitanje. 

Oni nastavljaju svoj teror, još jedna kruna, Borusija je pretila, ali i odustala u poslednjoj trećini prvenstva. Trio za Ligu šampiona kompletirao je Leverkuzen koji je igrao bolje nego obično na proleće i uspeo da odbije napade Red Bula.

Kada smo kod "Bikova", oni su bez sumnje veliki dobitnici u drugom delu. Red Bul je imao košmarnu jesen, Džesi Marš je morao da ode, Tedesko je napravio odličan posao, pa u ovom poslednje kolo nepopularni, ili "plastični" klub kako ga naziva ostatak Nemačke ulazi držeći sudbinu u sopstvenim rukama.

Oni imaju dva boda viška u odnosu na Frajburg, Red Bul poslednjeg dana sezone gostuje Bilefeldu, dovoljan im je bod, bez obzira na to što Frajburg gostuje protiv Leverkuzena koji je već završio kao treći. Niti će biti lako gostima sa Švarcvalda da pobede na "Baj Areni", nema puštanja, niti će Lajpcig igrati na bod u Bilefeldu, Arminija je ispala, ima tri boda manje od Štutgarta, i mnogo lošiju gol razliku pa se, uz beznadežni Grojter Firt sele u Cvajtu. "Švabe" su na 16. poziciji koja znači plej-aut, mogli bi jedino da iskorače u zonu spasa, ako Dortmund dobije na Halandovom oproštaju Hertu, a oni sami na svom "Nekaru" savladaju Keln. U tom slučaju bi Berlinci morali da kroz "dodatni prozor" potraže spas.

Najzanimljivije će biti u borbi za LE i Ligu Konferencija. Naime, Lapcig i Frajburg igraju za pehar, pobednik ovog duela ide direktno u LE. Ali, ako dobije Red Bul (pod pretpostavkom da će zadržati četvrto mesto), onda u LE ne ide samo peti, već i šesti tim Bundeslige, dok sedmi završava u Ligi konferencija.

Dakle, Union Berlin bi pobedom protiv Bohuma sigurno otišao u LE (to bi bio najveći uspeh "Crvenih" u istoriji), uz Frajburg. Keln bi kao sedmi igrao Ligu konferencija. Ali, ako Union ne pobedi, a "Jarčevi" slave u Štutgartu, onda će Keln preskočiti Berlince. 

Dakle, mnogo toga je u igri. Za razliku od nekih drugih liga, Nemci žele uvek u Evropu, a ovogodišnji niz Ajntrahta je dokaz da se mogu sanjati veliki snovi.

Da se vratimo na kraju na borbu za opstanak. Naime, 16. kako rekosmo, igra sa trećim iz Cvajte, u tom baražu bi Štutgart ili eventualno Herta imali jakog rivala.

U drugoj ligi, Šalke se posle sezone (jedine u istoriji u drugoj ligi) ekspresno vratio u elitu. Drugi Verder je siguran sa bodom na "Vezeru" protiv Jan Regensburga, bilo bi čudo da izgube i prepuste Hamburgu direktan plasman.

Svi bi naravno voleli da vide HSV ponovo sa najboljima. "Dinosauri" su od ispadanja tri puta bili četvrti, sada baraž ne bi trebalo da im izmakne. Jer, HSV ima isto bodova kao četvrtoplasirani Darmštad, ali neuporedivo bolju gol razliku. Ako pobede u Roštoku protiv Hanze koja je u sredini tabele, sigurno igraju baraž. Na dnu nema nikakvih tajni, ispali su loši Ingolštat i Aue, Dinamo iz Drezdena će u plej-aut, protiv trećeg iz treće lige, to će biti ili Braunšvajg ili Lautern, Magdeburg je već drugoligaš.

 

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke