Nemački “južni klasik”!

Autor: Aleksandar Obrenović
petak 09.09.2022.
12:30
Izvor: Sportske.net

Šta nam donosi šesto kolo Bundeslige?

Beta/AP Photo/Martin Meissner
Beta/AP Photo/Martin Meissner

Povezane vesti

 Znate li šta je "Južni šlager" u Bundesligi?

Iako je daleko od toga da su u pitanju najveći rivali u Nemačkoj, značaj Štutgarta kao jednog od fudbalskih centara i položaj na jugu Nemačke čini ih ponekad kamenčićem u cipeli. Animozitet prema Bajernu je veliki ne zbog rezultata već je je bogatiji komšija odveo sa "Rajn Nekara" igrače poput Elbera, Marija Gomeza, Jirgen Klinsman je takođe igrao za oba kluba. Karl- Hajnc Rumenige ovaj meč zove "južnim klasikom". Jedna od retkih stvari na koje Štutgart može da bude ponosan kada je u pitanju poređenje sa Bajernom je da su oni osnivači Bundeslige, a da su se Bavarci priključili dve godine kasnije najjačem rangu, sredinom šezdesetih.

Na terenu nikada nije bilo dileme, Bajern je pobedio "Švabe" čak 84 puta, Štutgart ima 27 pobeda, 23 meča su završena remijem. Prvi strelac je naravno pokojni Gerd Miler koji je baš mučio Štutgart sedamdesetih, dao im je 15 golova, a Oli Kan je čuvao mrežu Bavaraca čak 30 puta protiv vikend rivala. Bajern je dobio prvi put kada je ušao u Bundesligu, a Štutgart je na prvu pobedu čekao tri godine.

Malo čemu je imao da se raduje Štutgart, 1987. su pred svojim navijačima tukli Bajern sa 3:0, to je ona generacija Klinsmana i Maurisija Gaudinja koja je igrala i finale kupa UEFA krajem decenije protiv Napolija. Jirgen Klinsman je tada načeo Žan-Mari Pfafa, a te sezone su "Švabe" završile na visokom četvrtom mestu, ali opet iza Bajerna (šampion je bio Verder)

Tih godina je stadion "Rajn Nekar" bio baš teško putovanje za Bajern, redovno su gubili, 1989. ih je Štutgart dobio u kupu sa 3:0, a dvostruki strelac bio je Fric Valter. Za njega je vezana legenda, tačnije ime i prezime, isto kako kod legendarnog fudbalera Nemačke, jednog od najboljih u istoriji. Ovo Štutgartovog "novijeg" su zvali "mali Fric" a bio je strašan napadač, dao je više od 100 golova u Bundesligi i najbolji je strelac Štutgarta protiv Bajerna u istoriji. Nije samo davao golove Bavarcima, bio je i najbolji strelac Bundeslige 1992. u sezoni kada je klub osvojio nemački kup. Još jedan od junaka "Švaba" u ovom derbiju je bio i Krasimir Balakov. Bugarin je u dve pobede kod kuće početkom veka protiv Bajerna, dao dva gola i imao asistenciju u četiri gola koje je njegove klub postigao.

Ali posle toga, ovaj klub je samo jednom u poslednjih 15 godina pobedio Bajern i svakako da za vikend imaju malo šansi, iako su prošle godine ostali neporaženi na "Alijanc Areni" kada nije bilo bitno za Bajern u finišu sezone.

Ove sezone Štutgart nema pobedu, ali su četiri puta remizirali u pet mečeva, teško da će odoleti u Bavarskoj.

Od ostalih mečeva šestog kola, izdvajamo derbi između Lajpciga i Dortmunda. Obe ekipe su igrale Ligu šampiona, "Bikovi" su loše startovali, kao i prošle godine, dok je Borusija i pored svih nevolja, prodaje Halanda i bolesti Alea u vrhu.

AdmiralBet je izdvojio za vas ponudu za ovo kolo Bundeslige, pogledajte OVDE!

Izdvojili bismo pobedu Šalkea protiv očajnog Bohuma koji nema ni bod, a videćemo može li Leverkuzen da podigne glavu u sudaru sa prosečnom Hertom u Berlinu. Ipak, budite oprezni, na ovom gostovanju "Farmaceuti" poslednjih godina ne prolaze baš dobro.

Golove biste mogli da potražite u susretu Verdera koji ima odličan napad i užasnu odbranu i Augsburga koji ume da igra na kontranapad, a mreže bi trebalo da budu pošteđene u sudaru Hofenhajma i nepredvidivog Majnca.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke