Nemački savez ostao bez predsednika posle skandala

Autor: Milovan Longinov
ponedeljak 17.05.2021.
23:20
Izvor: Sportske.net, Beta

Tako to rade u Nemačkoj...

Epa/Armando Babani
Epa/Armando Babani

Povezane vesti

Predsednik Fudbalskog saveza Nemačke (DFB) Fric Keler podneo je danas ostavku na tu funkciju, gotovo mesec dana nakon što je jednog od svojih potpredsednika uporedio sa nacističkim sudijom Rolandom Frajzlerom.

Keler je potpredsednika saveza Rajnera Koha uvredio na sastanku 23. aprila, što je podstaklo državne i regionalne zvaničnike da izraze nepoverenje prema njegovom rukovođenju.

"Ovim preuzimam ličnu odgovornost za svoj propust na sastanku odbora 23. aprila, što bi trebalo da ostane žalosna tačka u mom mandatu", rekao je Keler.

Frajzler je kao učesnik Konferencije u Vanzeu 1942. godine bio jedan od odgovornih za organizaciju holokausta. Bio je i predsednik Narodnog suda, gde je izrekao oko 2.600 smrtnih kazni protivnicima nacističkog režima.

Iz DFB-a je prošle nedelje saopšteno da će ako Keler podnese ostavku, zajednički privremeni predsednici saveza biti Koh i Peter Peters.

U izjavi koju je dao nakon ostavke, Keler je rekao da je "DFB izmučen unutrašnjim sukobima za vlast i nedostatkom transparentnosti".

"Moja ostavka neće rešiti probleme unutar DFB-a i fudbala", rekao je on.

Keler je na funkciji bio od 2019. godine, kada je zamenio Rajnharda Grindela, koji je sa tog mesta otišao zbog korupcije.

Ranije su ostavke zbog uključenosti u korupciju, i dodelu domaćinstva Svetskog prvenstva 2006. godine, ostavke podneli Volfgang Nirsbah i Teo Cvanciger.

Cvanciger je predsednik saveza bio od 2006. do 2012. godine, a Nierzbah od 2012. do 2015. godine.

Nemačka bi trebalo da bude domaćin Evropskog prvenstva u fudbalu, 2024. godine.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke