Nestvarno - Barsa 2003. VS Barsa 2021, čuvajte se, uslediće isto?!

Autor: Milovan Longinov
utorak 28.09.2021.
08:34
Izvor: Sportske.net

Đoan Laporta je jednom već uspeo.

EPA-EFE/Andreu Dalmau
EPA-EFE/Andreu Dalmau

Povezane vesti

Katalonski Sport uporedio je prvi i drugi početak mandata Đoana Laporte i sličnosti su neverovatne. 

Laporta je prvi put postao predsednik Barselone davne 2003. godine. Tada je Barsa bila u rasulu, ali ju je spasio naš Radomir Antić koji je doveo ekipu sa 14. na šestu poziciju. Ipak, kada je Laporta pobedio na izborima odlučio je da dovede Franka Rajkarda, ostalo je istorija. 

Sličnosti iz te 2003. i ove 2021. kada se vratio su sledeće i ako opet usledi isto, Barsa će ponovo biti jaka.

1. Finansijska situacija je i tada bila katastrofalna, a sve je počelo odlaskom Luisa Figa 2000. u Real Madrid, baš kao što je i sada sa Nejmarovim transferom u PSŽ 2017. Novac od Figovog transfera je trošen bez plana i kontrole, predsednik Đoan Gašpar je uglavnom dovodio promašaje, baš kao i Hosep Marija Bartomeu pre odlaska.

2. Laporta je pobedio sa 53% glasova 2003. godine, a ove sa 54%. 

3. Rasprodao je gomilu igrača i tada, baš kao i sada. Barsu su tog leta napustili - Bonano, Frank de Bur, Kristanval, Alfonso, Anderson, Đovani, Rikelme, Ročembak, Novaro, Enke, a stigli - Ronaldinjo, Kvarežma, Ruštu, Markez, Davids, a iz B tima prekomandovani Inijesta, Valdes i Oleger. Svi znamo kako je Laporta i ovog leta rasprodao veći broj igrača, nažalost nije uspeo i Umtitija, Lenglea, Kutinja. Stigli su Aguero, Garsija, Depaj, De Jong i Demir. Isto su tako iz B tima u prvi sada ušli Gavi, Niko Gonzales, Balde...

4. Holanđani su bili treneri u oba navrata, s tim što je Rajkarda izabrao Laporta, a Kuman je ostao kao trener iz prethodne uprave. Zanimljivo, obojica su imala očajan start sezone. Rajkard je bio na udaru pošto je  posle šest kola osvojio samo devet bodova, tri manje nego što je sada Kuman posle istog broja utakmica. 

5. Rat sa prethodnom upravom vodio je i tada, a i sada. Dok je Laporta vodio klub od 2003. uporedo je imao još veću tenziju sa Đoanom Gašparom koji se potrudio da sakrije svoje greške i da prebaci odgovnornost na novu upravu. Isto je sada uradio i Bartomeu, koji se sklonio iz javnosti, ali je izdao javno saopštenje u kom je izneo gomilu demagogije i laži koje će Laporta morati javno da demantuje.

Epilog?

Pa, Laporta je pregrmeo prvu sezonu, bez trofeja, a u prvenstvu je Barsa bila druga. Ipak, od sezone 2003/04 počela je renesansa. Barsa je vezala dve titule 2005. i 2006, Ligu šampiona 2006, onda je u novoj eri sa Pepom ispisana istorija od 2008. do 2012. sa 14 trofeja u samo četiri sezone.

Katalonci veruju da Laporta i sada zna šta radi i da će ponoviti isti uspeh.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke