Nevakcinisani mogu na Mundijal!

Autor: Lazar Nikolić
četvrtak 29.09.2022.
16:00
Izvor: Sportske.net, Beta

Potreban je samo negativan test na koronu.

Povezane vesti

Navijači koji idu na Svetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru moraju po dolasku da pokažu negativan test na korona virus, u skladu sa zdravstvenim pravilima zemlje domaćina, saopštili su danas organizatori.

Svi posetioci stariji od 18 godina moraju da preuzmu vladinu telefonsku aplikaciju pod nazivom "Ehteraz", koja prati kretanje i zdravstveno stanje ljudi.

"Zeleni Ehteraz, koji pokazuje da korisnik nije zaražen korona virusom, obavezan je za ulazak u sve javne zatvorene prostore", navodi se u saopštenju.

Posetioci moraju da pokažu negativan rezultat PCR testa urađen 48 sati pre dolaska ili rezultate zvaničnog brzog testa urađenog u poslednja 24 sata. Politika testiranja na korona virus za posetioce uzrasta od šest godina i starije primenjuje se "bez obzira na status vakcinacije pojedinca".

Za odlazak na Svetsko prvenstvo, koje se održava od 20. novembra do 18. decembra, nije obavezna vakcina protiv korona virusa. Očekuje se da će Katar u tom periodu posetiti oko 1,2 miliona ljudi.

Brzi antigenski testovi urađeni u poslednja 24 sata pre sletanja u Katar biće prihvaćeni samo ako su urađeni u zvaničnim medicinskim centrima, a ne samostalno. Posle toga neće biti potrebno testiranje osim ako navijači ne primete simptome korona virusa.

Zaštitne maske se moraju nositi u gradskom prevozu i metrou, kojima će mnogi navijači putovati do osam stadiona na kojima će se igrati utakmice.

Prema podacima Džons Hopkins univerziteta, od početka pandemije u Kataru je zabeleženo gotovo 450.000 slučajeva zaraze i 682 smrtna slučaja povezana sa korona virusom.

Procenjuje se da u Kataru živi 2,5 miliona ljudi, od čega je samo 350.000 katarskih državaljana. Više od 97 odsto populacije primilo je najmanje jednu dozu vakcine.

"Prema uputstvima Ministarstva zdravlja, svako ko u Kataru bude pozitivan na korona virus, moraće u izolaciju", navodi se u saopštenju organizatora Mundijala.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke