Nikad viđeno u Engleskoj - Sem Hamam, predsednik huligan!

Autor: Milovan Longinov
utorak 16.03.2021.
16:00
Izvor: Sportske.net

Ostao je kultna figura u Velsu

Povezane vesti

Da se predsednici klubova trude da ugode huliganima, da ih koriste za prljave poslove, da je generalno bolje biti u dobrim odnosima sa nasilnicima, to svi znamo, ne moramo da idemo dalje od onoga što živimo.

Tako je u mnogim zemljama, ne generalno slučaj u Engleskoj od nastanka lige u sadašnjem formatu, ali je Sem Hamam pomerio svojevremeno sve granice. On ne samo da je bio na usluzi huliganima, već je putovao sa njima na utakmicu, a u autobusu se pio šampanjac.

Hamam, milioner iz Libana je u svet fudbala preko tenisa. Nije šala, bio je očaran šarmom Vimbldona, teniskog turnira, a onda otkrio fudbalski klub Vimbldon, koji je bio amaterski. Platio je oko 40 000 funti, preuzeo ih 1977. a posle četiri promocije u devet godina, sa "ludom bandom"osvojio kup. Trajali su u PL koliko i Hamam koji je u dva navrata prodavao deonice Skandinavcima, a povukao se iz kluba kada su ispali iz PL, kasnije su se preselili u Milton Kejnz i postali sadašnji Donsi, dok originalni AFC Vimbldon u vlasništvu navijača uspeva da se dokopa profesionalnog fudbala.

Hamam je i kada je bio vlasnik Vimbldona probao da ih preseli u Dablin zbog spora sa Londonom kada mu nije odobrena gradnja stadiona, Donsi su delili "Selharst Park" sa Kristal Palasom.

Kupio je Kardif početkom veka i tu i počinje priča o predsedniku huliganu.

Naime, Hamam je uzeo pod zaštitu Soul Crew Gang, jednu od najnasilnijih i najopasnijih navijački bandi na ostrvu. Postao je kultna figura, navijači su bili njegova gvozdena pesnica, a kasnije je otkriveno da je njegov telohranitelj u stvari osuđivani huligan.

Kada su protiv Svonsija najvećeg rivala u kupu Velsa navijači Kardifa zasuli kamenicama protivnike i kada ih je uhapšeno 112, on je odbio da ih identifikuje uz reči da ne izdaje prijatelje. Tvrdio je da nisu učinili ništa loše i da je policija nasilnički reagovala u sukobima kod "Ninijan Parka".

On je organizovao putovanja za navijače, snabdevao ih alkoholom, protiveći se policiji koja je tvrdila da su većina običnih pristalica Kardifa protiv takvog ponašanja vlasnika koji se ponaša kao huligan.

Haman je odbio zahtev da Kardif dostavi slike navijača koji su bili umešani u veliku tuču u Stouku, i čak angažovao advokate da brane uhašene huligane.

On je izjavljiva da ljudima poput Soul Crew treba pružiti ljubav i zagrljaje, da oni imaju razloge za to što rade, a nakon velikih nereda protiv Lidsa, izjavio je da je publika sjajna i da on nije video nikakvo nasilje.

Bio je poznat kao ekscentrik, naterao jedno od pojačanja da pojede bele bubrege pre potpisa za klub, imao plan da promeni boje Kardifa i ime, da ih nazove "Velški Kelti" i ujedini naciju u navijanju za Kardif Siti. Nije uspeo da izgradi stadion ponovo zbog neslaganja sa gradskim većem, ovog puta Kardifa. Kada nije uspeo u tome, prodao je klub, ali ih i tužio kasnije jer su mu ostali dužni oko 30 miliona, pa je pošto je kasnije Vinsent Tant preuzeo “Plave ptice” spor rešen prijateljski, a Hamam je ostao nešto kao počasni predsednik Kardifa i uvek pozivao navijače da podrže malezijskog biznismena. Ostao je kultna figura, a BBC je snimio dokumentarac o Kardifovim huliganima u kome se pojavljuje i nekadašnji vlasnik.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke