Niko Kovač, Feliks Magat i Volfsburg – Oproban recept, slični principi i put ka nečem velikom?

Autor: Mladen Heleta
nedelja 05.02.2023.
10:30
Izvor: Sportske.net

U susret derbiju Bundeslige.

EPA-EFE/RONALD WITTEK
EPA-EFE/RONALD WITTEK

Povezane vesti

Centralni meč 19. kola nemačke Bundeslige igra se u nedelju od 17.30 sati, kada će Volfsburg dočekati minhenski Bajern.

Bundesliga je u prethodnih deset sezona bila prava „jednosmerna ulica“, izgubila je draž u vidu borbe za titulu, jer je Bajern bio za „koplje“ ispred svih. Delovalo je do skoro da će i ova biti ista i da Bavarci imaju utabanu stazu ka 11. uzastopnoj "salatari", ali stvari su se malo zakomplikovale po njih u nastavku prvenstva posle dvomesečne pauze, pa na opšte zadovoljstvo ljubitelja fudbala, koji ne navijaju za Bajern, konačno imamo gužvu u vrhu tabele i timove koji makar prete gigantu iz Minhena.

Bajern je vezao tri remija rezultatom 1:1 (protiv Lajpciga, Kelna i Frankfurta) u 2023. godini i odlazak u Volfsburg mu baš i ne dolazi u pravom trenutku. "Vukovi" su do pre nekoliko dana bili ekipa sa najboljom formom u Nemačkoj. Vezali su šest ligaških pobeda, četiri na kraju 2022, a dve na početku 2023. godine, od kojih se posebno ističu demoliranje Frajburga kod kuće sa 6:0 i Herte u gostima sa 5:0 tokom januara. Nakon toga je došlo "spuštanje na zemlju" i porazi od Verdera u Bremenu sa 2:1 u prošlom kolu Bundeslige,  pa i ispadanje od Union Berlina u utorak u osmini finala Kupa Nemačke (1:2).

Ali, bez obzira na dva vezana poraza, Volfsburg će imati pregršt motiva da Bajernu zagorča život na svom stadionu. Trener Niko Kovač je stvorio kompaktan sastav i tek je krenuo u proces koji kroz koju sezonu treba da donese trofeje, a sigurno je i da hrvatski stručnjak ima i ličnih motiva u ovom meču, jer se sa Bajernom nije rastao na najlepši način, a upravo je on selektirao ekipu koju je preuzeo Hansi Flik i u istoj sezoni osvojio sve što se može osvojiti 2020. godine. I sve to posle "duple krune" koju je Bajernu doneo 2019.

Nema Volfsburg u svojim redovima neka zvučna imena, mada igrači poput Vinda, Arnolda, Bakua i Sanberga izazvaju respekt, ali ih nije imao ni u famoznoj sezoni 2008/2009, kada su u to vreme malo poznati Edin Džeko i Grafite, uz dirigentsku palicu Zvjezdana Misimovića, "protutnjali" Bundesligom i na veliko iznenađenje osvojili titulu, jedinu u istoriji kluba. Taj tim je stvorio Feliks Magat, još jedan odbačeni trener Bajerna, tako da Kovač ima na koga da se ugleda i da se nada da istoriju može ponoviti u dogledno vreme.

Nakon godina u sredini bundesligaške tabele, sezone 2005/06. i 2006/07, Volfsburg je završio tek poziciju iznad zone ispadanja. Motor tima iz grada Folksvagena je trokirao i bio je potreban veliki servis. Cilj uprave je bio jasan – hitno razdrmati ekipu koja je imala kvalitet za više od onog što je na terenu prikazivala, ali hronično joj je nedostajao podsticaj i energija koja bi sve to pokrenula. Klubu je očajnički nedostajala ideja, a ubrzo je ideja postao gore pomenuti Magat, trener koji je u Bajernu dobio otkaz i pored dve uzastopne osvojene duple krune. A kontroverzni Magat je bio baš pravi hodajući podsticaj.  U trening centru je napravio poznatu "Magatovu planinu" – veštačko brdo na kom su igrači morali da trče, jer po njegovim standardima trčanje po ravnom nije bilo dovoljno. Ideja je bila da se podigne fizičko stanje ekipe i da se zaigra ono što je on smatrao, pravim germanskim (radničkim) fudbalom. Kako je insistirao na "ostvrvskoj" varijanti trenera, odnosno objedinjavanju trenera i sportskog direktora u jednoj osobi, on je bio taj koji je u potpunosti diktirao sportsku politiku. Oslobodio se desetak starijih fudbalera kojima je njegov tempo bio nemoguć za izdržati, doveo je Džeka i Grafitea, postavio takozvani "romb" na sredini terena iza njih dvojice i u prvoj sezoni je odveo tim u gornju polovinu tabele. Pred početak druge sezone je doveo italijanske štopere Barzaljija i Zakarda, te Misimovića da bude u vrhu "romba" u vezi. Sve ostalo je istorija, a Volfsburg je 2009. godine podigao "salataru" sa 69 bodova iz 34 meča, imao je dva boda više od Bajerna.

Kovač nije baš toliko rigorozan na treninzima kao Magat, ali vodi se sličnim principima, tim mu dobro izgleda i od njega u budućnosti treba očekivati dobre stvari.

Za početak će pokušati da Bajernu još više zakomplikuje situaciju u njegovoj borbi da još jednom odbrani titulu. 

OVDE možete pogledati kompletnu ponudu AdmiralBet-a za ovaj meč.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke