Niti je ovo Pepova Barsa, niti je Fergijev Junajted, a moraju da dobiju i Ćavi i Ten Hag!

Autor: Milovan Longinov
ponedeljak 07.11.2022.
13:58
Izvor: Sportske.net

Vreme je za još jedan istorijski duel.

epa
epa

Povezane vesti

Žreb za plej-of za osminu finala Lige Evrope odmah je doneo finale pre finala - Barselona i Mančester junajted, posrnuli velikani, boriće se za trofej u ovom takmičenju. 

Barselona i Junajted imaju veliki rivalitet, posebno zbog istorijskih susreta u finalima Lige šampiona 2009. i 2011. godine, kada je u oba navrata Pep Gvardiola nadigrao Aleksa Fergusona.

Poslednji put Barsa i Junajted su se sastali u četvrtfinalu Lige šampiona u sezoni 2017/18, kada je tim Ernesta Valverdea eliminisao Solskjerovu ekipu, ali da krenemo redom... 

Istorija kaže da Barsi mnogo više odgovara Junajted, jer u 13 mečeva, Katalonci imaju šest pobeda, a Englezi tri, uz četiri remija. 

Prvi dvomeč u istoriji odigrali su u Kupu pobednika kupova u sezoni 1983/84. Barsa je u prvom meču slavila 2:0, a Junajted u drugom 3:0. 

Prvo veliko finale odigrali su u istom takmičenju, 15. maja 1991. godine, kada je Junajted takođe slavio - 1:2 golovima Marka Hjuza, dok je za Katalonce jedini gol dao Ronald Kuman. 

Nakon toga, usledili su mečevi u Ligi šampiona u kojoj Barsa ima daleko bolji učinak - 5-4-1. 

Najpre su se sastali u grupnoj fazi sezone 1994/95, Barsa je dobila kao domaćin 4:0, a na "Old Trafordu" je bilo 1:1. Grupna faza ih je spojila i u sezoni 1998/99, kada su oba meča završena identičnim rezultatom 3:3. Junajted je te sezone kasnije stigao do finala odigranom baš na "Kamp nou", u onoj utakmici kada su Solskjer i Šeringem doneli istorijski preoret protiv Bajern Minhena. 

I onda su na red došli istorijski mečevi u eliminacioj fazi LŠ. 

U sezoni 2007/08, poljuljana Barsa pod palicom Franka Rajkarda, sastala se sa nikad jačim Junajtedom. U prvom meču je bilo 0:0, Ronaldo je promašio penal na samom početku, ali je zato u revanšu golčina Pola Skolsa bila dovoljna za pobedu od 1:0 i plasman u finale, koje je Junajted dobio baš kao i 1999. pobedivši Čelsi na penale u Moskvi. 

Od tada, počela je dominacija Barselone. 

Verovatno dva najdominantnije dobijena finala, ne toliko u smislu rezultata, koliko u odnosu snaga na terenu, Pep Gvardiola je održao dva časa fudbala Aleksu Fergusonu.

U prvom susretu u Rimu, 27. maja 2009. godine, Barsa je slavila 2:0 golovima Samjuela Etoa, koji je "namestio" pršljenove Nemanji Vidiću za 1:0, a onda je Ćavi u trepavicu pogodio Mesija, između Vidića i Rija za 2:0. 

Zanimljivo da je na toj utakmici nastupao Kristijano Ronaldo, koji će kasnije razviti veliki rivalitet sa Kataloncima u dresu Real Madrida.

U reprizi, dve godine kasnije, nije bilo Kristijana Ronalda, a Junajted je još više razbijen. Rezultat je bio 3:1, golove su dali Pedro, David Vilja i Mesi, a počasni za Junajted dao je Vejn Runi. Nakon te utakmice, Aleks Ferguson je priznao da mu nikada niko nije održao takvu fudbalsku lekciju, a da je to Pep Gvardiola učinio dva puta.

Do novog susreta prošlo je čak sedam godina. 

U četvrtfinalu Lige šampiona, Barsa je najpre gostovala na "Teatru snova" i slavila 1:0, autogolom Luka Šoa. 

U revanšu su Katalonci razbili Junajted rezultatom 3:0. Mesi je odmah spakovao dva komada na početku meča, da bi Filipe Kutinjo postavio konačnih 3:0. Ipak, Katalonci su u polufinalu ispali od Liverpula u čuvenom dvomeču posle 3:0 na "Kamp nou", izgubili su 4:0 na "Enfildu" i tada su bili najbliži Ligi šampiona od poslednje osvojene 2015. godine. 

Nema dileme da nas sada čeka još jedan uzbudljiv dvomeč. Ćavi Ernandes ima obavezu da osvoji ovo takmičenje posle sramotne eliminacije u četvrtfinalu prošle sezone od Ajntrahta. S druge strane, klub kao Junajted je takođe u obavezi da napadne makar ovaj evropskih pehar, posebno sa novim menadžerom Ten Hagom.

Ipak, posebno će u centru pažnje biti Kristijano Ronaldo, koji će sada ipak imati najveći motiv u sezoni, iako je ostao da se  takmiči u Ligi Evrope, a želeo je samo u tim iz Lige šampiona...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke