Njukasl i Vila, šta se promenilo od avgusta?

Autor: Aleksandar Golubović
utorak 30.01.2024.
15:00
Izvor: Sportske.net

Aston Vila dočekuje uzdrmani Njukasl.

Povezane vesti

Davno je bio 12. avgust prethodne godine kada je na startu Premijer lige Njukasl razbio Aston Vilu 5:1 na „Sent Džejms Parku“. Ništa nije slutilo na to da će naredni sudar dva tima (30. januara u 21:15) poraženi iz prethodnog dočekati kao favorit.

Kao da su nesrećan poraz od Milana u poslednjem kolu grupne faze Lige šampiona i raspršivanje sna o evropskom proleću bacili „Svrake“ u neku vrstu letargije.

Nizali su se porazi i od timova koji im po renomeu i ambicijama ove sezone nisu ni prići, ali bi prethodni premijerligaški duel i tesan poraz protiv šampiona Mančester sitija (3:2) mogao da nagovesti nešto bolje dane na severu Engleske.

Spas od krize i beg iz najgore forme u ligi pokušaće da ostvare gostovanjem u Birmingemu protiv Aston Vile. Tim Unaija Emerija ove sezone važi za jedan od
stabilnijih u Premijer ligi, a specifičnu težinu ovom duelu daće upravo španski stručnjak.

Specijalista za trofeje u Ligi Evrope, Emeri je posle ne baš blistave epizode u Arsenalu trenerski ponovo stao na noge kada je već u narednoj debitantskoj sezoni osvojio ovo takmičenje sa Viljarealom.

Pobeda protiv Mančester junajteda u Gdanjsku 2021. godine aktivirala je poziv za povratak u Englesku. Prvi u redu stajao je Njukasl, klub velike istorije koji je sa novim vlasnicima iz Saudijske Arabije rešio da se vrati na staze stare slave.

Mnogi se ne bi dvoumili kada je reč o unosnoj ponudi Njukasla, ali Emeri je imao drugačije planove. Uprkos tome što se novembra 2021. pojavio u promotivnom sportu kao već viđeno rešenje za klupu „Svraka“, Emeri je odbio ponudu uz obrazloženje da klub nema jasnu viziju.

Kao da je predosetio da Ostrvo neće pobeći, Emeri je nepunih godinu dana kasnije nakon izvanredne druge sezone u Viljarealu prihvatio poziv Aston Vile. Prvi meseci nisu tekli glatko, a pedantni Španac se nije libio da javno kritikuje igrače. Kako je sezona odmicala, stvari su dolazile na svoje mesto, a osim brojnih rekorda nagrada je stigla u aprilu kada je proglašen menadžerom meseca u Premijer ligi.

Sedmo mesto na kraju sezone kao da je nagovestilo da u nadolazećoj Emerijeva Vila više neće biti iznanađenje, već klub od kojeg možemo očekivati velike rezultate. To je nagovešteno već letos kada je Monći stigao na mesto sportskog direktora. Činjenica da ih od lidera Liverpula deli razlika od svega pet bodova dovoljno govori da je Vila sa Emerijem u sigurnim rukama.

To se nikako ne može reći za Njukasl budući da im je ova sezona već donekle propala krahom u Evropi što je neoprostivo za ogroman novac koji su gazde uložile u ekipu. Izbor perspektivnog Edi Haua za klupu tima sa visokim ambicijama nije se ispostavio kao previše pametan.

Stoga će predstojeći duel dva tima na „Vila parku“ pokazati da novac nekad ne mora da bude ključni parametar kada je reč o rezultatima tima. Emeri je pravi svedok za to.

Od ostalih zanimljivih mečeva 22. kola, derbi između Liverpula i Čelsija na „Enfildu“ svakako da će privući najveću pažnju, dok bi uloge favorita trebalo bez problema da opravdaju Siti i Arsenal. Dva tima sa istim brojem bodova kao lider Liverpul pokušaće da iskoriste eventualni kiks „Crvenih“ i dodatno napreduju na tabeli.

Siti dočekuje Barnli, dok Arsenal putuje u Notingem.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke