Njukasl - Uvek na nož protiv Junajteda!

Autor: Milovan Longinov
sreda 01.11.2023.
13:00
Izvor: Sportske.net

Derbi drugog kola Liga kupa.

Povezane vesti

Njukasl nije osvojio titulu od 1927.

Mnogi kažu da, kada to nije učinjeno sredinom devedesetih u čuvenoj borbi sa Junajtedom neće nikada. Mada naravno, saudijski novac sada budi novu nadu.

Mančester Junajted je bio konstanta, menjali su se rivali, ali je jedino Blekburn novcem britanskog kralja čeličana, Džeka Vokera uspeo da ih pobedi, i to jednu sezonu posle čega su se stvari raspale.

Ali, onda se godinu pre dolaska Vengera koji je kasnije preuzeo epitet glavnog Fergijevom problema pojavio Njukasl. Ogroman novac Džona Hola trebalo je da posluži za trku za Ser Aleksom. Ovaj sin minera koji je napravio ogromno bogatstvo je uložio u svoje dečačke snove. Te „Svrake“ su let počele kupovinom Lesa Ferdinanda, Žinole, Vorena Bartona i golmana Šake Hislopa, da bi tokom zime bili dodati reprezentativac Engleske Dejvid Bati i legendarni Tino Asprilja. Kolumbijcu su saoštili da je Njukasl na moru, očekivao je sunce i jahte, možete da zamislite kako se osećao kada je video sivilo engleskog severa. Doduše, sama činjenica da je poznavao i igrao fudbal sa Žinolom, donela mu je popularnost kod lokalnih devojaka ali to je neka druga priča.

Ta sezona u PL će ostati upamćena kao najveći slom jednog kluba ikada.

Naime, mirisalo je na titulu.

Kada je Njukasl tokom jeseni pobeđivao redom i kada je 100. golom Pitera Berdslija za klub iz rodnog grada savladan Bolton, crno-beli su imali 12 bodova prednosti.

Činilo se da samo čudo može da spreči Kevina Kigena da pobede Ser Aleksa i donese titulu na „Sent Džejms Park“, prvu od 1927. i prvi trofej od davne 1955. kada je osvojen ukupno šesti FA Kup.

Pobeda protiv „Trotera“ je bila 20. januara, zaista je bilo teško zamisliti, pogotovo uz nova pojačanja da Njukasl može da prokocka titulu.

Junajted je odigrao očajan novembra i decembar, izgubili su od Liverpula i Lidsa, remizirali sa Šefild Vendzejem, Notingem Forestom i Čelsijem. Iako su za Božićne praznike dobili Njukasl 2:0, razlika je bila prevelika.

A onda se nervoza uvukla među „Svrake“. Naišao je februar, izgubili su od VBA, njihova prednost je smanjena na šest bodova, ali su imali i utakmicu manje. Nova kriza je usledila nakon što su remizirali 3:3 sa Sitijem na „Mejn Roudu“, Šmajhel je učinio uslugu svom bivšem klubu oteo Njukaslu dva boda serijom sjajnih odbrana.


Usledio je poraz od Junajteda na krcatom „Sent Džejms Parku“, šest minuta pre kraja Erik Kantona je centaršut Fila Nevila pretvorio u gol, za pobedu, Srniček je bio nemoćan, a tog 5, marta 1996. je prednost Njukasla svedena na bod, mada su imali i dalje meč više. Iako su „Svrake“ tukle Vest Hem, a Kantona spasao „Đavole“ protiv KPR, gde su uzeli bod, tokom proleća se lider raspao. Izgubili su od Arsenala, a onda je trebalo ići na „Enfild“. U jednom od najuzbudljivijih mečeva u istoriji PL, Njukasl se posle primljenog gola vratio, vodili su sa 2:1 i 3:2. ali umesto da se zatvori Kigen je želeo da dotuče „Redse“. Usledila su dva gola Stena Kolimora, Kigen je izgledao kao slomljen čovek, do kraja je ostalo šest mečeva, a Junajted je posle novog poraza Njukasla od Blekburna otišao na +6. Nije bilo spasa, Kigen je potpao pod psihološke igrice Fergusona i mada su dobili tri od poslednjih pet utakmica na severu nisu imali čemu da se raduju, jer je Junajted u takvom stilu završio sezonu da je na kraju imao četiri boda prednosti.

Kigen je napad škotskog menadžera, rečima da je nepristojan da se služi prljavim trikovima, kada je Ser Aleks utvrdio da se timovi više bore protiv njegovog tima nego protiv Njukasla. Ta tirada Kigena pred kamerama krajem aprila bila je na neki način njegov epitaf, nadao se da će mu Boro učiniti uslugu, ali su „Đavoli“ dobili 3:0 i overili treću titulu u četiri godine. U Njukaslu su bili razočarani, ali to nije kraj priče. Ser Džon Hol nije odustajao.

Kao odgovor na razočaranje doveden je Alen Širer, sin Njukasla iz Blekburna koji će postati najbolji strelac u istoriji PL. Plaćen je svetskim rekordom od 15 miliona funti, on jer skupljao lopte na stadionu kada je Kigen odigrao poslednji meč za Njukasl i helikopterom otišao iz kluba. Na debiju Širera u Čeritu Šildu, Junajted je rasturio Njukasl sa 4:0, ali je zadovoljštinu Njukasl ima par meseci kasnije u trećoj nedelji oktobra su dobili šampiona u ligi 5:0. I kada se činilo da će uslediti novi juriš na titulu, desila se serija od sedam mečeva bez pobede, to je razočaralo sve, Kigen je podneo ostavku, na čelo je stigao legendarni Kralj Keni Dalgliš. On je bio na klupi Njukasla na svom „Enfildu“, gde je drugu godinu u nizu klub sa severa poražen istim rezultatom, 4:3.

I tu je bio kraj velike priče. Usledilo je očajno 13. mesto na tabeli, doduše posle 24 godine igrali su finale FA kupa, ali ih je pobedio novi, Vengerov Arsenal. Dalgliša nisu voleli jer je bio defanzivni trener, ostao je žal i pored svega sa Kigenom, bez Širera koji je odigrao samo 17 utakmica zbog povrede su dali svega 35 golova u ligi.

Novi udarac je Junajted zadao naredne godine, ponovo je Njukasl igrao u finalu kupa, bila je 1999. godina, sezona triple krune za Fergija i "generaciju 92" na klupi "Svraka" je bio Rud Gulit, Šeringem i Skols su rešili finale na "Vembliju". Prošle godine eto izgubljeno je novo finale u Liga kupu, sada je Njukasl startovao pobedom i eliminacijom Sitija. Težak raspored, ponovo moraju protiv kluba iz Mančestera i to Junajteda, u gostima, ali svejedno, verujemo da imaju šansu i da bi mogli da stignu do naredne runde...

Od ostalih mečeva, videćemo londonski derbi Vest Hema i Arsenala, gde je po nama motiv domaćih veći, a golovi su jedna od opcija. Neke druge mečeve obradili smo u redovnim rubrikama...

 

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke