Noćne poslastice, počela Kopa Amerika!

Autor: Mladen Heleta
petak 21.06.2024.
12:30
Izvor: Sportske.net

Uzbuđenja slede…

EPA-EFE/JUAN IGNACIO RONCORONI
EPA-EFE/JUAN IGNACIO RONCORONI

Povezane vesti

Nemali broj ljubitelja fudbala će se zakleti da je Kopa Amerika možda ne kvalitetnija, ali zanimljivija za gledanje od EP. Teško da je tako, po našem mišljenju, ali kontinentalni šampionat Latinske Amerike je zadržao nešto od šarma koji nedostaje u Evropi.

Ovogogodišnji turnir će biti održan u SAD, koje ne pripadaju CONMEBOL zoni, ali CONCACAF je suorganizator.

Jasna vam je i namera da "Jenkiji" vežbaju organizaciju narednog Mundijala u leto 2026. godine. Ovo nije prvi put sa Severna Amerika bude domaćin, oni su 2016. na vanrednom Sentenario Kupu takođe ugostiti timove Južne Amerike. U pitanju je, kako mu i ime kaže bio turnir kojim je obeležen vek postojanja kontinentalnog prvenstva.

Zanimljivo da je Ekvador trebalo po rasporedu unutak CONMEBOL federacije da organizuje završnicu, ali su oni odbili zbog finansijskih problema. Uključili su se Amerikanci sa svojom infrastrukturom i mada je u Peru želeo takmičenje, nije bilo dileme. Igraće se od Teksasa do Floride, na 14 stadiona, pred dobro popunjenim tribinama, kapacitet je ogroman, finale je zakazano na velelepnom Majami Gardensu.

Uz standardnih 10 timova Latinske Amerike, iz CONCACAF zone stiže šest ekipa, Amerikanci, Kanađani, Meksiko, Kostarika, Panama i Jamajka. Biće takmičarski veoma intenzivno, četiri grupe po četiri tima, dva prvoplasirana idu u četvrtfinale, nokauz faza počinje 4. jula. S obzirom na kvalitet 16 ekipa, odnosmo koncentraciju onog najboljeg što čitav američki kontinent može da ponudi, čeka nas veliki broj sjajnih okršaja, slabih nema. Nije to ni Jamajka verovatno najmanje kvalitetna ekipa iz CONCACAF zone. I oni imaju nekoliko zvučnih imena.

No, da krenemo redom, tačnije od tima koji brani titulu.

GRUPA A

Argentinci su rano jutros takmičenje otvorili pobedom protiv Kanađana sa 2:0 u Atlanti, a aktuelni šampion stigao je na šampionat predvođen Leom Mesijem. Od šampionata u Brazilu su ujedinili titule, slavili na katarskog Mundijalu, i svakako će jurišati na novu krunu. Ta pobeda iz 2021. je jedina za "Albiseleste" u ovom veku, ukupno imaju 15 titula, ali samo tri u poslednjih 30 godina. U ovom veku izgubili su neverovatna četiri finala, konačno je Leo skinuo prokletstvo. Skaloni je uz Mesija, pozvao i ostale veterane, Di Mariju, Emija Martineza, Taljafika, Otamendija, ali tu su i Lautaro, Enco Fernandez, MakAlister, Alvarez, predstavnici novog talasa. Tim deluje zastrašujuće, Argentina je i dalje gladna, u poslednjih godinu dana su izgubili samo od Urugvaja. Sve ostale mečeve, 10, ukjučujući i derbi sa Brazilom na "Marakani" u kvalifikacijama za Mundijal su dobili.

Kanađane vodi bivši menadžer Lidsa, Amerikanac Džese Marš, post-mundijalska generacija je bez Borjana, povukao se legendarni Atiba Hačison, ali tu u i David i Larin, udarne igre u napadu, vezista Eustahio iz Portoa, naravno i Alfonso Dejvis koji je kapiten tima. Stiče se utisak da je ovo ipak slabija ekipa nego pre par godina.

Čileanci koje je preuzeo iskusni Argentinac Gareka (sećate ga se iz perioda sa Peruom koji je odveo na Mundijal) i dalje imaju veterane golmana Brava, Aleksisa Sančeza i Edua Vargasa u napadu, tu je i Isla. Ali, ovo je nova era u tom smislu što nema Artura Vidala, Arangiza, Medela. I dalje je to jedan od najiskusnijih timova na šampionatu

I Inke iz Perua su fudbalski Amarkord, Paolo Gerero i dalje igra, ima 40 godina. Tu je i bivši napadač Milana, Lapadula, mama mu je Peruanka. Istetovario je Indijanca, verujući da je to Inka ratnik, ispostavilo se da je pogrešio za par hiljada kilometara, njegov urođenik je Apač. To ne neiscrpni izvor šala na Apeninima, napadač Kaljarija je dao desetak golova za reprezentacije, nije baš da ga navijači vole. Kristijan Kueva pamti bolja vremena, sada je bez kluba, naravno Advinkulu znate iz Boke, tu je i Kalens koji je kratko bio u Đironi, pozajmio ga je Njujork Siti, igrao je za AEK iz Atine tokom većeg dela sezone. Peru na papiru nije loša ekipa, ali se u kvalifikacijama za Mundijal nisu proslavili. Ni govora da ova generacija može da ponovi uspehe sa dva poslednja šampionata kada su igrali finale i polufinale, oba puta u Brazilu. Oni su čudan tim, ako stvari legnu mogli bi da naprave neko iznenađenje.

GRUPA B

Ovo je grupa koja ima dva izrazita favorita. Pre svega Ekvador, pisali smo na ovim stranama, po nama oni su poslednjih godina, u periodu pre nego što je Bijelsa preuzeo Urugvaj, bili verovatno najbolja južnoamerička ekipa uz Argentinu i Brazil. "Orlovi" su pre godinu i po doveli novog selektora Basa, Španac je izgubio dva puta od Argentine, u kvalifikacijama za Mundijal, ali i prijateljski meč, ali oba puta su bili ravnopravni. Bez problema će izboriti plasman na SP 2026. tu ima mnogo poznatih lica, Kaisedo iz Čelsijam, Hinkapi, Mena, Sifuentes, večni Ener Valensija. Dosta igrača je po Brazilu, ovo je čvrst tim, kako rekosmo, verujemo da će proći grupu.

Meksikanci se vraćaju na šampionat, kao gosti, baš kao i Jamajka, posle osam godina, kako smo rekli ponovo Amerika. "Sombrerosi" imaju odličnog napadača Fejenorda, Santjaga Himeneza, osvojili su Gold Kup posle čega je selektor Haime Lozano dobio stalan posao. "El Actor", to jest "Glumac" kako ga zovu jer su mu roditelji glumci je i sam bio reprezentativac. Raul Himenez, Čaki Lozano, veteran golman Očoa, Ektor Erera nisu više deo tima, pa je ovo ipak novo poglavlje za Meksikance. Naravno oni nikada nisu bez kvaliteta. Meksiko je igrao čak 10 puta na Kopa Amerika, izgubio 2001. finale od domaćina Kolumbije.

Obratite pažnju na Jamajku. "Rege Bojzi" imaju dosta igrača u Engleskoj, Leon Bejli i Dekordova Reid igraju u PL, naravno tu je i Majkl Antonio iz Vest Hema, Šamar Nikolson je konstanta, sada je u Klermonu. Bel iz Lutona i Pinok iz Brentforda su lideri odbrane, pa se može reći da je ovaj tim prilično dobar. Zvuči uvrnuto, na klupi je Hejmir Halgrimson bivši selektor Islanda. Jamajčani su igrali polufinale Gold Kupa prošlog leta, izgubili od Meksika, biće opasni. Na Kopa Amerika su igrali 2015. i 2016. nijednom nisu prošli grupu, sada ciljaju iznenađenje ali će biti teško.

Venecuela je u istoriji najslabiji tim Južne Amerike na kraju krajeva "Vinotinto" su jedina ekipa sa kontinenta koja nije igrala na Mundijalu. Sada se nadaju, jer šest ekipa ide direktno, sedmi igra interkontinentalni baraž. Oni su odoleli protiv Brazila, kod kuće pobedili Čile i Paragvaj pa je zavladala euforija. Salomon Rondon, najbolji strelac u istoriji reprezentacije ih predvodi u napadu, ovaj vagabundo sada igra u Meksiku. Tu je i "general" Rinkon koji se iz Italije preselio Brazil, kapiten tima je lider ove generacije. Maćis, Aramburu, Jangel Herera su u Primeri, zanimljiva ekipa. Selektor Batista je bio asistent zemljaku Pekermanu, kada smenjen, preuzeo je tim.

Ostajemo pri prognozi da Meksiko i Ekvador ipak imaju bolje ekipe od Venecuele i Jamajke.

 GRUPA C

Domaćin Amerika je u grupi C, mladi tim se spreman za Mundijal, njihove evropske zvezde su na okupu, a veliki podsticaj je remi sa Brazilcima u Orlandu, nakon katastrofe protiv Kolumbijaca. Nakon lutanja sa selektorom, pregovaranja sa nekim velikim imenima, vratili su se Gregu Behalteru. Poznaje tim, uključio je svojevremeno MekKenija, Veu, tu su Balogun, pa kapiten Pulišić, Tilman iz Bajerna koji je na pozajmici sa PSV osvojio titulu. Kapiten Rem je tu, on i Robinson igraju u Fulamu. Još nekolicina igrača je u PL, za naš ukus previše su nestalni, ali nemaju pritisak, imaće ogromnu podršku, mogli bi da naprave dobar rezultat. Tu je i Rejna, igrač sa najjačim fudbalskim genom u timu, ali nema recimo Desta, Brajana Rejnoldsa koji u Romi nije dobio šansu. Pre osam godina "Jenkiji" su igrali na "Sentenariju" polufinale.

Urugvaj će biti pod lupom, zbog Marsela Bijelse, imaju odličnu ekipu sa Nunjezom, Himenezom, Valverdeom, Ugarteom, Luis Suarez je preživeo, nema Kavanija. Bijelsa će insistirati na svojoj filozifiji, od "Urusa" očekujte zabavan fudbal, "El Loko" je izgubio od Ekvadora, ali je njegov tim tukao Brazil i Argentinu u kvalifikacijama za Mundijal. Oni su "dark horse" prvenstva, mada i ovako po nama su među četiri ili pet ekipa u svakom slučaju. Meksiko su zgazili na probi u Denveru, otvaraju protiv Paname koja ume da bude nezgodna.

"Los Kanaljerosi" imaju istog selektora od početka decenije, Tomas Kristijansen je poznatiji kao promašena igračka investicija Krojfa iz devesetih, igrao je čak za Španiju, radio kao trener u Lidsu i Unionu iz Brisela pre dolaska u Srednju Ameriku. Panamci uvek deluju bolje kao tim od kvaliteta igrača. Oni su ekipa koja je verovatno dosta slabija od Meksika i Amerike, ali su prošle godine na Gold Kupu igrali finale. Zato ih nikako ne potcenjujte, imaće šta da kažu i na ovom turniru.

Bolivija je loša, od sedam mečeva u kvalifikacijama za Mundijal, izgubili su šest, u ovom trenutku verovatno je u pitanju najslabiji tim na južnoameričkom tlu. Većina igrača nastupa u domaćoj ligi, par ih je u Brazilu, da ne trošimo reči, Bolivija je tužna ekipa, plus, po tradiciji mnogo slabije igraju kada se spuste sa svojih planina.

GRUPA D

U grupi D je Brazil i malo puta je reprezentacija sa takvim pesimizmom ispraćena na jedno takmičenje. Nema Nejmara koji je povređen, nema ni Karla Anćelotija koji je trebalo da bude selektor. Mesto mu je čuvao trener Fluminenzea, Diniz, sada je kao stalno rešenje izabran iskusni Dorival Žunior. "Selesao" je u kvalifikacijama izgubio od Argentine, Kolumbije, Urugvaja, nisu pobedili Venecuele, mada je forma bila bolja tokom proleća. Ipak, poslednji remi protiv Amerikanaca u prijateljskom meču je naterao legendarnog Ronaldinja da kaže da neće više gledati nacionalni tim. Ali, da pustimo te žalopojke, Brazil baš nikada ne smete da otpišete, to bi bilo glupo. Vini Žunior je u odsustvu "Neja" prva zvezda, tu je saigrač Rodrigo, ali i klinac Endrik koji će takođe za nekoliko meseci u Real. Kapiten u odsustvu Nejmara je isti kao u Juventusu, Danilo, Markinjos je preživeo seču, golman je Alison, kako rekosmo, igraju mnogo slabije nego nekada, ali to je Brazil.

Kolumbijci i dalje imaju Hamesa Rodrigeza koji uvek bolje igra u dresu "Kafeterosa" nego u timovima, malo ko zna da je sada član Sao Paula, u Argentini je odlični napadač Borha, simbol Rivera, Luisa Dijaza iz Liverpula ne treba poredstavljati. Kolumbija ima dosta igrača u Evropi, ili onih koji su ranije igrali na Starom Kontinentu, igraju tvrdo u kvalifikacijama. U prijateljskim mečevima tukli su evropske gigante Nemce i Špance, zgazili domaćina Amerikance pre par nedelja u Landoveru. U seriji su od osam pobeda, nisu izgubili više od godinu dana, sa dosta optimizma stižu na šampionat.

Već u Hjustonu će na otvaranju protiv Paragvajaca biti favorit. "Gvaranisi" se u odbrani uzdaju u svog kapitena večnog Gustava Gomeza koji predvodi defanzivu i to čeličnu, brazilskog šampiona Palmeirasa. Tu je još iskusnih igrača poput Velakseza ili Almirona iz Njukasla, ali iskreno, većina tima deluje tanko. Ova ekipa teško daje gol, to je osnovni problem, odbrana je svakako bolji deo ekipe. Na klupi je iskusni Argentinac Gamero (Argentinci dominiraju na klupama na Kopa Amerika), prilično je konzervativan, trpi dosta kritika, ali sigurno da neće menjati stil.

Kostarika je takođe tim koji igra bolje od onoga što biste pretpostavili po imenima igrača. Kembel je i dalje tu, sada se vratio kući, ovo je nova generacija, slabija od prethodnih pa ne treba očekivati previše. Kostarika je recimo par puta lagani poražena od Paname sa kojom baš ne umeju, ali su slabiji od Meksikanaca i Amerikanaca i to ne malo. U ovoj D grupi i Kostarika i Paragvaj će se teško nositi sa favoritima.

To je to, vreme je za početak, pripremite se pisaćemo u širem kontekstu o takmičenju, podsećati na istoriju turnira, neka velika rivalstva iz prošlosti. Tokom dana EP, noć je rezervisana za Kopa Amerika, biće ovo strašno leto... 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke