Nova afera trese FIFA - Đaniju Infantinu preti do četiri godine zatvora!

Autor: Nemanja Janošev
četvrtak 28.10.2021.
11:45
Izvor: Sportske.net

Pravda će na ovaj ili onaj način biti zadovoljena.

Beta/Walter Bieri/Keystone via AP
Beta/Walter Bieri/Keystone via AP

Povezane vesti

Vrhovni sud pravde Brazila proglasio je Međunarodnu federaciju fudblaskih asocijacija (FIFA) krivom zbog nezakonitog korišćenja spreja koji koriste sudije prilikom obeležavanja određenih situacija na terenu.

Revolucionarni pronalazak koji je umnogome poboljšao igru i učinio ju pravednijom budući da prestupa kada je u pitanju "krađa metara" nema, mogao bi doći glave čelnicima FIFA. Naime, Argentinac Pablo Silva koji je izumitelj ovog spreja, zajedno sa svojim partnerom Hainom Alemanom trebalo bi da dobije 100 miliona odštete od strane FIFA jer su nezakonito koristili njegov patent.

On je uspešno testiran još 2007. godine u argentinskog drugoj ligi, a potom je postao sastavan deo fudbalske igre i sudijske opreme. Međutim, sporno je bilo to što niko nije ispoštovao izumitelje za korišćenje ovog patenta. Stoga, oni su uputili tužbu, Vrhovni sud Brazila je to uvažio i FIFA će sada biti lakša za stotinak miliona evra. Osim toga, umešani u čitav slučaj mogli bi da snose velike posledice s obzirom na to da ovakav vid kršenja zakona u Brazilu znači jednu do četiri godine zakona. Među tim ljudima je i prvi čovek FIFA Đani Infantino.

Kako se dalje prenosi od strane argentinskog "Lansiona", Silva i Aleman su na kraju Svetskog prvenstva u Brazilu 2014. godine postigli dogovor sa tadašnjim predstavnicima FIFA Hulijom Umbertom Gordonom i Sepom Blaterom o prodaji patenta u vrednosti od 40 miliona dolara. No, nakon skandala FIFAgejt koja se ticala korupcije u ovom telu zbog čega je Blater momentalno smenjen i suspendovan, ovo pitanje je ostalo "u vazduhu", a sprej je nastavljen da se koristi širom sveta.

Brazilski sud je pred Svetsko prvenstvo 2018. godine doneo odluku da se sprej ne može koristiti na tom turniru, ali je Đani Infantino bio uporan u svojoj nameri i nije ispoštovao zakonske regulative.

Dvojac koji je osmislio popularni sprej je tako 2019. godine odlučio da angažuje advokata Kristijana Zanina Martina, poznatog po tome što je izdejstvovao oslobađajuću presudu za nekadašnjeg predsednika Brazila Lule da Silve. On je i njima pomogao da dobiju slučaj zbog čega će postati bogatiji za 100 miliona dolara.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke