Nova liga na tiketima, kreću Šveđani!

Autor: Lazar Nikolić
subota 01.04.2023.
15:00
Izvor: Sportske.net

Malme i ko još?

Povezane vesti

Za razliku od prošle sezone kada je neočekivano izgubio titulu, Malme nije tako veliki favorit za odbranu krune. Švedski šampionat biće zanimljiviji nakon senzacionalnog trijumda "Osica" iz Hakena koji su prvi put u istoriji postali šampioni.

Švedska liga je zanimljiva za one koji se klade jer se dobar deo kola igra ponedeljkom kada je ponuda slabija, plus zbog kasnog starta se deo sezone proteže na letnji period kada u većini drugih liga lopta miruje.

Kako rekosmo Malme jeste prvi kandidat, promenili su trenera, otkaz je dobio naš Miloš Milojević, sadašnji trener Zvezde, tačnije njega je nasledio bivši selektor Norveške Age Harelde. On se vratio na mesto uspeha, ali samo privremeno i to iz penzije, čuvao klupu, u pauzi je angažovan Ridstrom, koji je čitavu fudbalsku i nešto kraću trenersku karijeru proveo u Kalmaru, ukupno je 30 godina u raznim ulogama bio u klubu sa Baltika, popularnoj "Crvenoj Braći". Malme je otpustio jedan broj veteran i iskusnijih igrača, par pojačanja stigli su iz MLS, brazilski štoper Busanelo iz Šapekoensea, on je zanimljivo pojačanje, kao i Stefano Vekija iz Rozenborga. Ovaj odlični napadać je Šveđanin, italijanskog porekla, vratio se nakon par odličnih sezona u domovinu.

Najveći konkurent "Nebesko-plavima" bi trebalo da bude Đurgarden koji je prošle sezone imao zapažen nastup u Evropi, a kupio je mnoge neutralce sjajnim, ofanzivnim fudbalom. "Plave pruge" iz Stokholma i dalje vodi trenerski tandem Bergstrand-Lagerlof (ovaj "dualni" koučing je švedski specijalitet)). Đurgarden je prodao nekoliko igrača u Englesku, Vasijutin je otišao u Zenit, čini se da su ipak naplatili dobru reputaciju i da su slabiji, ali to je sudbina svih švedskih klubova.

Gde je Đurgarden, tu je i njihov veliki rival, Hamarbi. TIm čiji je jedan od vlasnika Zlatan Ibrahimović je zadržao trenera Ćifuentesa, Španca koji je pre Švedske, radio u Danskoj i Norveškoj. Kao i obično, "Zeleni" su promovisali nekolicinu igrača, oni se oslanjaju na mlade iz svoje škole. Mada kupili su nekoliko interesantnih igrača poput mladog Nikšićanina Đukanovića koji je skrenuo pažnju u Budućnosti iz Podgorice. Fener im je pozajmio Isaka Vurala, ali on je klinac, dok je Mikelsen, Norvežanin iz Tromsa iskusniji. Napad je nov, Hamarbiju je potrebno da se uigra, pa treba očekivati da igraju bolje kako sezona odmiče.

Prvak Haken je među top četiri ili pet ekipa, njihova prednost je to što nisu puno promenili tim, ali teže je braniti, ne mogu da računaju na faktor izenanađenja. I dalje imaju najbolji vezni red, ali nisu se baš pojačali, kada krenu kvalifikacije za Ligu šampiona, pa kupovi, to bi moglo da ih žestoko pogodi, ne ovog proleća, već kasnije, nemaju dovoljno igrača za više frontova, to je problem.

I slavni Aik iz Stokholma je, kao i Malme, na novom početku, ipak teško će se uključiti u borbu za sam vrh. Oni imaju novog trenera, malo poznatog Branstroma, u Solni će biti najveća poseta po tradiciji, ali mnogo je novih igrača. Tu su neka poznata lica poput Viktora Fišera koga su u Ajaksu uništile povrede, tu su i dalje Aleksander Milošević, Gvideti, Nordfelt, ali su svi oni odigrali svoje najbolje minute u karijerama. Durmaz je pojačanje iz Karamguruka, a mnogo se nadaju u Keitu koji je stigao iz Šarlroe. Ako proradi ofanziva mogu u top tri, ali prvaci? Čisto sumnjamo…

Elfsborg je tu među šest ili sedam ekipa, imaju bolju odbranu od ofanzive, tvrd tim,  otišao je Aga u Rozenborg, nisu doveli novog napadača. Geteborg se i dalje uzda u Markusa Berga koji u 36 godina i dalje jeste jedan od najboljih napadača u ligi, ali čini se da su ga sustigle i povrede i godine. Slavni klub ne može više od gornjeg doma, ali bez Evrope. Isto se odnosi na Norčeping koji je ipak slabiji. Od ostalih Kalmar je prema projekcijama nešto bolji, svi drugi će se boriti za opstanak. Najveći kandidati za ispadanje su Varnamo i Bromapojkarna, mi bismo dodali i Varberg, eventualno prosečni Degefoš.

Počinje i druga liga, Helsinborg je prvi kandidat za promociju, Oster, Vastera i Orebro su ipak nešto slabiji.

 U prvom kolu budite oprezni, Đurgarden bi uz golove trebalo da dobije Bromapojkarnu, dok u ponedeljak derbi Elfsborga i Hakena bi mogao da bude iznenađujuće neefikasan.

Kompletnu ponudu Šveđana u AdmiralBetu pogledajte OVDE.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke