Nova najmoćnija žena u svetu fudbala - Ko je naslednica Mina Rajole?

Autor: Lazar Nikolić
utorak 19.07.2022.
13:00
Izvor: Sportske.net

Za nju niko nije znao, ali klubovima može da bude samo teže…

The Athletic
The Athletic

Povezane vesti

Kada je Mino Rajola preminuo, u prvi mah mnogi su bili zapanjeni, ali sa druge strane već su počela oblizivanja oko njegovih igrača. Do sada je samo jedan promenio agenciju, u pitanju je sin Lilijana Tirama Markus, koga želi Bajern, ali i engleski klubovi.

Ipak, niko drugi nije napustio firmu koja je ostala bez svog tvorca i čarobnjaka kada su u pitanju transferi. Veliki igrači su se oprostili od čoveka koji je mnogima, recimo Ibri, Baloteliju, da ne nabrajamo bio kao drugi otac.

Ko su Rajolini igrači?

Niko, osim možda drugog super-agenta Žorža Mendeša nema takve klijente, Haland, Pogba, Zlatan, Baloteli, Verati, Donaruma, Matuidi, Kean, Romanjoli, Januzaj, Mazraui, plus neverovatni Holanđani, De Liht, Klajvert, Gravenberg,

Boadu, Malen, da ne nabrajamo dalje. Ovi poslednji su mlađi od 23 godine i biće prava "zlatna koka" u godinama koje dolaze. Dosta ih je ovog leta već promenilo klub, još neki poput De Lihta, Vajndala iz Alkmara će napraviti velike transfere.

I svi su ostali u agenciji zahvaljujući jednoj ženi.

Ali, kakvoj!

Rafaela Pimenta je prema rečima jednog od zvaničnika PL, najuticajnija žena u svetu fudbala za koju niko ne zna. Ovu advokaticu je Pogba u dokumentarnom filmu "Pogmentari" predstavio detetu kao "tetku Rafu".

Ali, pomenuti zvaničnik kaže da ničeg simpatičnog nema kod tetka Pimente da je ona jedan od najtvrđih pregovarača u svetu fudbala, uporedio je sa Pinijem Zahavijem.

Pimenta je Brazilka, radila je sa Rajolom dve decenije i sada je preuzela imperiju, iako je Mino za sobom ostavio dva sina, Marija i Gabrijelea, Rafaela je ta koja će voditi posao. Razlog je što je ona bila uvek sa Rajolom u poslednjim fazama pregovora oko igrača. Ona je deo foruma u kome je Rajola bio predsednik, Mendeš i Pimenta potredsednici, to je udruženje agenata koje se bori protiv namere FIFA da im skreše provizije.

Kada su novinari Đani Kjaneli i Anđelo Pisani pravili biografiju Mina Rajole, Pimenta nije ni pomenuta, na njen izraziti zahtev, htela je da ostane u senci. Ali, bila je prinuđena da izađe iz anonimnosti kada se Rajolino zdravlje pogoršalo i već tokom proleća je preuzela većinu poslova.

Ona je ugovorila Halandove uslove u Sitiju, ispregovarala povratak Pogbe u Juventus, a finalizovala je pregovore oko dolaska Mazrauija i Gravenberga, mada je Rajola tu napravio veći deo posla, još tokom zime.

No, Bajern će izgleda tek profitirati. Koliko je uticajna Pimenta pokazuje činjenica da je ubedila De Lihta da odustane od Čelsija i da se okrene Bajernu koji je novo okupljanje agencijinih igrača.

Igrači veruju "naslednici" kako je nazivaju italijanski mediji, iako je bilo mnogo sumnje u njene sposobnosti. No, navode da je posvećena fudbalerima i njihovom dobru i da, iako u tom svetu nema mnogo lojalnosti, agencija nastavlja da funkcioniše bez problema.

Ona nikada prema nekim izvorima nije igrala sa Rajolom situaciju "loš policajac-dobar policajac", jer je i sama teška za pregovaranje, ali je mirnija i jasno bolje vlada pravnom materijom i detaljima od pokojnog agenta koji je završnice poslova prepuštao Pimenti.

Na kraju krajeva, ženi koju je upoznao pre dve decenije kada su Rivaldo i Sezar Sampajo osnovali klub u rodnom Sao Paulu, da praktično sa njom deli agenciju u vlasništvu. Ona je nazvana "One", ali je imala dva vlasnika, Rajolu i Pimentu, i tek nekolicinu zaposlenih.

Priča se da Pimenta koja je radila i za brazilsku vladu u anti-trast agenciji predsednika Kardoza planirala da više uključi Rajoline sinove, ali da bi pored sebe, kao nekada Mina, želela da ima Zlatana Ibrahimovića koji je ovih dana produžio ugovor sa Milanom.

Kakav bi to tandem bio!

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke