Novi “Grenal” - Sećanje na meč veka!

Autor: Mladen Heleta
subota 19.10.2024.
13:30
Izvor: Sportske.net

Najveći derbi juga u Brazilu…

EPA-EFE/MARCELO OLIVEIRA
EPA-EFE/MARCELO OLIVEIRA

Povezane vesti

Pisali smo ranije o "Grenalu", jednom od najvećih latino-derbija, meču zbog koga se na jugu Brazila puls ubrzava. "Gaučo" derbi puni ove sezone 115. godinu, a animozitet Internasionala i Gremija ne jenjava. Dovoljno je reći da retko kada duel u Porto Alegreu prođe bez crvenih i poplave žutih kartona, a u ovoj deceniji ima i golova.

Sve je počelo 1909. kada su ljuti zbog toga što je nemačka manjina zabranila svima da se učlane u Gremio, starosedeoci osnovali Internasional, i kako mu ime i kaže otvorili ga za sve ljude juga.

Iako je ta prva utakmica završena 10:0 za Gremio, Internasional sebe može da krivi. Jer, stariji i igrački mnogo jači klub je želeo da izvede rezerve, novoosnovani "Crveni" su insistirali da nastupe u najjačem sastavu. Pazi, šta želiš, primili su dvocifren broj golova.

Ali, najpoznatiju utakmicu timovi su odigrali krajem osamdesetih. Taj meč se prenosi sa kolena na koleno među navijačima Internasionala. U pitanju je bio revanš meč polufinala brazilskog šampionata, njihovom klubu je odgovarao i remi, nerešen rezultat na Beira Maru bi ih odveo u borbu za titulu. Na ogromnoj vrućini, "Grenal" je izgledao rešen kada je gostujući igrač, Markus Vinisijus bombom doveo Gremio do prednosti. Uskoro je Kazemiro koji je par godina ranije baš iz Gremija stigao u Internasional izgubio nerve, pa mu je sudija Koeljo pokazao put u svlačionicu. Čitavo drugo poluvreme domaći su morali da jure rezultat sa igračem manje. Ali, posle 60 minuta je Nilson, najbolji strelac "Crvenih" poravnao. Gremio je promašivao do kraja, navaljivali su svim silama, samo pobeda ih je vodila u finale i obezbeđivala Kopa Libertadores. Sevnula je kontra, ponovo je Nilson pogodio i doneo pobedu pred navijačima poludelim od sreće. Internasional je otišao u borbu za krunu gde ih je tukla Baija. Nikoga nije bilo briga, dobili su Gremio, ali i nastavili da čekaju brazilsku titulu. I dalje čekaju, poslednji put su slavili 1979. kada su ih predvodile klupske legende, Žair i mitski Falkao.

U ovom veku je Internasional osvojio dve titule prvaka Južne Amerike u prvoj deceniji, kao i Sudamerikanu. Ali, i to deluje kao davna prošlost, bez trofeja su osam godina, i Gaučo titulu nisu osvojili od 2016. Sa te strane Gremiju ide mnogo bolje, vladaju na jugu od 2018. godinu dana pre toga uzeli su svoj treći Kopa Libertadores, a 2016. su osvojili i brazilski kup. Istina pre dve godine su ispali, ali su se odmah vratili, Renato Portalupi se vratio 2022. njegov treći mandat i dalje predvodi "Nemce".

Internasional dočekuje "Grenal" u boljem raspoloženju. U seriji su dobrih rezultata, bore se za top 6, povratak u Kopa Libertadores, Gremio je u sredini. Ali, pred pauzu su tukli Fortalezu, pre toga odoleli protiv Botafoga, još jednog kandidata za titulu. Istina, izgubili su od Atletiko Mineira, ali u poslednjih par meseci su iskoračili iz zone ispadanja. "Crveni" nisu izgubili devet utakmica u Seriji A, dobili su i prvi derbi sezone, na stadionu rivala, u stvari godinu i nekoliko meseci nisu izgubili od Gremija.

Oba tima vrbe od poznatih napadača, za goste igraju Dijego Košta, Pavon, Danac Brajtvajt, u Internasionalu su prekaljeni Ekvadorac Ener Valensija, Kolumbijac Santos Bore, Argentinac Alario (ova druga dvojica su igrala u Bundesligi), pa Vanderson koji ima belgijski pasoš (dugo je bio zvezda Krasnodara).

Zbog toga bismo se odlučili za golove, Gremio se neće samo braniti na "Beira Rio" stadionu.

Kolo je počelo ranije jer su na programu za vikend mečevi kupa, Vasko dočekuje Atletiko Mineiro, Korintijans igra protiv Flamenga koji je u noći između četvtka i petka bio na terenu u najvećem Fla-Flu derbiju.

Što se tiče prvenstva, Botafogo bi trebalo da dobiju Krisiumu, ali po nama, možda je bolje na veću kvotu probati Palmeiras na gostovanju Žuventudu. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke