Novi kandidat za predsednika FIFA?

Autor: Beta Beta
četvrtak 10.09.2015.
01:45
Izvor: Beta

Ekscentrični ruski političar, koji je predsednik Svetske šahovske federacije (FIDE) i koji veruje da je posetio svemirski brod razmišlja o kandidaturi za predsednika Svetske fudbalske federacije (FIFA).

BETA/AP Photo/Michael Probst, File
BETA/AP Photo/Michael Probst, File

Povezane vesti

Kirsan Iljumžinov je rekao da je počeo da razmišlja o mogućnosti da nasledi Sepa Blatera nakon što mu je predsednik ŠS Rusije Andrej Filatov rekao da bi trebalo to da uradi.

"To mi je predloženo, ali još nisam odlučio da li ću se kandidovati. Ništa još nisam odlučio po tom pitanju
", rekao je 53-godišnji Iljumžiov za rusku sportsku novinsku agenciju R-Sport.

Ovaj multimilioner je predsednik FIDE od 1995. godine, ima bliske veze sa ruskim vlastima, a bio je i finansijer jednog fudbalskog kluba.

Bio je predsednik ruske Republike Kalmikije od 1993. do 2010. godine, a tokom tog perioda su ga protivnici optuživali za korupciju i nepoštovanje ljudskih prava.

FIFA će 26. februara birati novogo predsednika. Da bi se Iljumžinov kandidovao, potrebno je da ga predloži bar pet saveza članova FIFA, kao i da dokaže da se u dve godine od poslednjih pet bavio fudbalom. Klub Uralan Elista, koji je finansirao, raspao se 2004. godine.

Rivali su Iljumžinova optuživali da je u poslednja dva izbora za predsednika FIDE nameštao glasanje uz pomoć svojih saradnika.

On je više puta organizovao velike šahovske događaje u Kalmikiji, republici u južnoj Rusiji. To je suva i siromašna oblast u kojoj žive Kalmici, tradicionalno budističk narod koji govori mongolski jezik.

Osim što je rekao da je imao susret sa vanzemaljcima, Iljumžinov je ranije govorio da koristi hipnozu u svakodnevnom govoru i da se u svojim poslovima konsultuje sa vidovnjacima.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke