Novi skandal ili praznik fudbala?

Autor: Mladen Heleta
ponedeljak 30.10.2023.
11:15
Izvor: Sportske.net

Pred nama je još jedan visokorizični meč u Grčkoj.

EPA-EFE/ACHILLEAS CHIRAS
EPA-EFE/ACHILLEAS CHIRAS

Povezane vesti

Samo osam dana posle skandala i prekida najvećeg derbija grčkog fudbala između Olimpijakosa i Panatinaikosa, čeka nas novi visokorizični okršaj u ovoj zemlji, koji će u sklopu devetog kola Superlige odigrati AEK i PAOK u Atini.

Koliko je i ovaj duel napet, najbolje govori podatak da je finale Kupa koje su ove ekipe odigrale proletos, bilo održano u Volosu, bez prisustva publike, a malo je nedostajalo da se ovaj meč odigra van Grčke.

Kako dueli između AEK-a  i PAOK-a  uvek predstavljaju bezbednosni izazov, Fudbalski savez Grčke je pokušao da nađe mesto za odigravanje ove utakmice u zemljama u okruženju. Na kraju se od te ideje ipak odustalo.

Kipar je iz bezbednosnih razloga odbio da bude domaćin ove utakmice. Nudili su se iz Albanije, pominjan je Beograd, pa Bukurešt...

Ipak, kada je reč o prvenstvenim utakmicama, tu ne bi trebalo da bude problema, pošto navijača gostiju, u ovom slučaju onih iz Soluna, neće biti na stadionu.

PAOK i AEK nakon osam kola dele treće mesto na tabeli sa po 17 bodova, što je pet manje Panatinaikosa i jedan manje od Olimpijakosa. Naravno, "zeleni" imaju meč više od tri "ljuta" rivala.

Podsećamo, da se Grčkoj prošle sezone vodila najuzbudljivija trka za titulu u Evropi. Dugo su u toj trci bile četiri ekipe - Panatinaikos, AEK, Olimpijakos i PAOK, pa su se u finišu izdvojili Panatinaikos i AEK, jer je prvo posustao PAOK, a onda i "večiti" šampion Olimpijakos. Na kraju je na "nogama" ostao AEK i osvojio 13. titulu u istoriji kluba.

AEK je potom pobedio PAOK u tom famoznom finalu Kupa u Volosu sa 2:0 i na taj način stigao do “duple krune”, tako da je tim koji predvodi čuveni Argentinac Matijas Almeida bio apsolutni “kralj” grčkog fudbala lane.

Sada svi žele da ga skinu sa trona, a kako svari stoje, ponovo ćemo gledati trku između četiri najveća kluba u državi.

PAOK ove sezone igra na krilima našeg Andrije Živkovića, koji je u životnoj formi, dok je AEK još jači nego prošle sezone i predstojeći duel bi zaista trebalo da nam ponudi odličan fudbal.

Živković je na osam mečeva za PAOK dao četiri gola, a važna “karika” u igri AEK-a je Mijat Gaćinović, koji se povredio na ovom meču između selekcija Mađarske i Srbije u Budimpešti, pa je njegov nastup u ovom derbiju pod velikim znakom pitanja.

AEK je prošle sezone u plej-ofu grčke Superlige dva puta tukao PAOK. U Solunu je 2. aprila bilo 1:0, a u Atini 26. aprila rezultat je bio 4:0.

U regularnom delu sezone, PAOK je 19. februara slavio u Solunu sa 2:0, dok je 30. oktobra prošle godine AEK pobedio u Atini rezultatom 2:0.

Dakle, nijedan prošlosezonski duel između ovih ekipa nije završen nerešeno i to je veoma zanimljiv podatak.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke