Novi zamah za Lids?

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 28.02.2023.
15:00
Izvor: Sportske.net

Konačno dobili trenera, stigla i pobeda…

EPA-EFE/WILL OLIVER
EPA-EFE/WILL OLIVER

Povezane vesti

 Za sve je bilo iznenađenje. Dolazak Havija Grasije u Lids za neke znači nedostatak opcija, za druge je iskustvena stvar, Španac je već bio u ovakvoj situaciji. Posle smene Džesija Marša, menadžeri su redom odbijali Jorkširce, u jednom trenutku je izgledalo da če Majkl Skubala menadžer rezervnog tima ostati na klupi, ali je zaključeno da je u pitanju preveliki rizik. Odluku je ubrzala činjenica da je izgubljena utakmica protiv direktnog rivala prošle Evertona prošle nedelje.

Otkud Grasija?

On je bio bez posla od poslednjeg iskustva u Kataru, prihvatio je odmah ponudu, složio se da radi do kraja sezone, a onda raspravlja o novom ugovoru. Ovaj Bask je bio u sličnoj situaciji pre pet godina. Tada je stigao na trenersku vrtešku, na klupu Votforda koji je u rukama porodice Poco, kao i sadašnji Lids čiji je vlasnik Andrea Radrizani. Kada je seo na klupu Hornetsa, Grasija je nasledio Marka Silvu i uspeo da "Stršljenove" dovede do luke spasa. Naredne sezone ne samo da je izborio opstanak već ih doveo do osmog mesta što je najbolji rezultat u istoriji kluba. Igrao je i finale FA kupa, poraženi su lako od Sitija. No, već naredne sezone nakon boda u četiri meča, smenjen je, a i pored toga sezona kluba sa Vikaradž Rouda je bila katastrofa, nije dugo potrajao ni Kike Flores koga je nasledio Najdžel Pirson, ispali su iz lige.

Sada Španac ima "fleksibilan" ugovor, kako su saopštili iz Lidsa što verovatno znači da produžetak zavisi od ishoda trke za opstanak. Lids će posle vikend meča sa Sautemptonom koji su dobili (injekcija samopouzdanja) igrati u FA kupu, sredinom nedelje nas čeka osmina finala. Klub sa "Eland Rouda" je osvojio kup 1971. to je ona najbolja generacija u istoriji kluba o kojoj smo pisali. Predvođeni Donom Rivijem tukli su golom Alana Klarka Arsenal koji je branio trofej na Vembliju. Sledeće godine su prilično neočekivano izgubili finale od Sanderlenda. Ali, van tih zlatnih sedamdesetih, kada su igrali još jedno polufinale, najveći uspeh je napravljen u drugoj polovini osamdesetih, generacija koju je trenirao Bili Bremnem je bila u drugoj ligi, a u polufinalu kupa su ispali od regionalnog rivala Koventrija posle produžetaka. Čak ni onaj strašni tim od pre par decenija koji je igrao u Ligi šampiona, sa Riom, Vidukom, Kjuelom, Vudgejtom, Bojerom, Robijem Kinom nije napravio ništa, ispali su u drugom kolu od Liverpula, pa ih je sledeće godine izblamirao Kardif. Kada su prodali većinu igrača u leto 2002. igrali četvrtfinale. Poslednji put su tada stigli u osam, sada imaju šansu. Rival Lidsu je Fulam u Zapadnom Londonu, Oni imaju finale iz sredine sedamdesetih, kada je za "Kotadžere" igrao bivši kapiten Vest Hema Bobi Mur. Upravo su ih "Čekićari" pobedili u finalu. Pre dve decenije kada je Žan Tigana bio na klupi, a Saha na terenu, igrali su polufinale i izgubili od lokalnog rivala Čelsija. Ne, Fulam definitinvo nije ekipa za kupove.

Od ostalih mečeva, izdvojili bismo pobedu Barnlija nad Flitvudom, Klaretsi su prvi u Čempionšipu, vratiće se posle sezone u PL, a kup bi za Vensana Kompanija i njegov tim mogao da bude bonus. Brajton gostuje u Stouku, De Zerbi će napasti "Grnčare", favorit je svakako Mančester Siti protiv Bristol Sitija, dok Totenhemu neće biti lako protiv tvrdih "Sečiva" iz Šefilda u gostima na "Bramal Lejnu". Mojesov poljuljani Vest Hem gostuje na "Old Trafordu" mestu loših uspomena za škotskog menadžera. Lester bi mogao da spašava sezonu u kupu, protiv Blekburna kod kuće. Brendan Rodžers je, podsetimo, pre dve godine sa "Lisicama" osvojio kup, ali je taj tim delovao bolje nego sadašnji. Sautempton ima prečih briga od kupa, ali bi trebalo da savlada četvrtoligaša Grimzbi. "Mornari" su igrali četvrtfinale pre 115 godina bili su u polufinalu pred rat, ali je ovo njihov najveći uspeh nakon toga, neće se lako predati na "Sent Meriju".

Kompletnu ponudu FA kupa u AdmiralBetu pogledajte OVDE.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke