Novo/staro zvanično takmičenje - Ko osvoji "Kup Dijega Maradone", najbolji je na svetu!

Autor: Milovan Longinov
sreda 14.07.2021.
10:15
Izvor: Sportske.net

Da li je moglo bolje?

EPA-EFE/DyN
EPA-EFE/DyN

Povezane vesti

FIFA i KONMEBOL blizu su dogovora da ponovo osnuju staro takmičenje, preteču Kupa konfederacija, koji se nekada zvao " Kup Artemio Franki".

U periodu od 1985. do 1983, ali samo u dva navrata, igran je "Kup Artemio Franki" u kom su se sastajali aktuelni šampioni Evrope i Južne Amerike, u čast preminulog predsednika FIFA.

Kasnije je osnovan Kup konfederacije u kom su se pridružili i ostali prvaci kontinenata, a sada je tu ideja da se vrati sistem jednog finala šampiona Evrope i Južne Amerike pod nazivom - "Kup Dijega Maradone"!

Simbolika ne može da bude ni veća ni lepša, jer bi se u prvom ovom Kupu sastale njegove dve zemlje - Argentina i Italija, u prvoj se rodio, u drugoj stekao slavu i besmrtnost u dresu Napolija.

Za sada je sve u fazi ideje i razmatranja, ali kako je Kup konfederacija ukinut, možda je ovo zaista najbolje rešenje.

Spekuliše se čak da bi mogao da se odigra i dvomeč, jedan u Napulju, drugi na stadionu Njuelsa, no, inicijalno bi trebalo da bude jedna utakmica u zemlji domaćinu SP, dakle Kataru, krajem ove ili početkom sledeće godine.

Inače, još jedna neverovatna simbolika je da je u poslednjem "Kupu Artemio Franki" upravo Dijego Armando Maradona podigao poslednji trofej sa Argentinom. Te 1993. godine, Argentina je kao aktuelni prvak Kopa Amerike pobedila prvaka Evrope Dansku posle penala rezultatom 5:4, u regularnom delu bilo je 1:1. Prethodno, u prvom okršaju prvaka Evrope i Južne Amerike, Francuska je 1985. pobedila Urugvaj rezultatom 2:0.

Složićete se, bilo bi sjajno da se ovako nešto ponovo osnuje kao zvanično takmičenje za nezvaničnog "prvaka sveta".

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke