O Seltikovoj slavnoj prošlosti!

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 20.07.2021.
12:01
Izvor: Sportske.net

Pamte mnogo bolja vremena u Evropi...

Povezane vesti

Kada se pomene jedini trijumf Seltika u KEŠ, uvek treba imati na pameti par stvari. Bilo je to vreme potpune dominacije latinskih klubova, tačnije, prvo Reala, Benfike i milanskog dueta.

Takozvani "Lavovi iz Lisabona" su bili kompaktni, svih igrači tima su rođeni najdalje 40 kilometara od Glazgova. Bio je to i šamar Englezima koji su prethodnog leta postali prvaci sveta u fudbalu. Jer, "Bojsi" su trijumfom u KEŠ ušli u istoriju, prvi tim iz Velike Britanije koji se domogao evropske titule.

Džok Štejn koji je tvrdio da je fudbal važniji od života i da bi to dokazao umro na terenu je bio oduševljen, ali ne pobedom.

"Ona je posledica, mi smo ovo napravili igrajući predivan fudbal, bez negativnih misli. To me čini najsrećnijim čovekom na svetu", rekao je legendarni menadžer.

On je, prema tvrđenju igrača rekao pre meča da nema šta da im kaže osim da izađu na teren i uživaju, jer je to jedinstveni dan u njihovim karijerama. 

Inter je bio favorit, na kraju krajeva osim titule prvaka Italije, prošli su teži put do Lisabona. Sovjetski Torpedo su eliminisali autogolom Voronjina u Glazgovu i onda u Moskvi održali remi bez golova. Sa Vašašom je bilo lakše, Macola je sve rešio u revanšu u Mađarskoj. U četvrtfinalu su oteli titulu Realu, dobili su oba meča, ali kada se verovalo da će imati lak posao, naleteli su na bugarski CSKA. Za tu utakmicu vezane su mnoge kontraverze. U oba meča je bilo 1:1, po pravilima sledio je baraž. Trebalo je da se igra u Gracu, ali su Italijani ubedili Bugare da je bolje da meč bude odigran u Bolonji gde će biti više publike, pa će tim iz komunističkog bloka dobiti veći deo od prihoda od ulaznica. Bugarima je bilo do novca, izgubili su plej of sa 1:0, Kapelini je odveo Italijane u finale. 

Seltik je tu kampanju počeo lagano, pet golova amaterima Ciriha, šest slabom Nantu, jedina im je otpor pružila Vojvodina.Stanić je dao jedini gol u Novom Sadu. U revanšu na Seltik Parku, bilo je 1:0, Čalmers je izjednačio rezultat iz Jugoslavije i kada su svi očekivali da će u Roterdamu biti odigran baraž, mitski kapiten Bili O'Nil je savladao Iliju Pantelića i doneo polufinale presrećnim Škotima. Dukla u polufinalu je bila lakši posao, posle pobede kod kuće od 3:1, remi u Pragu poslao je Seltik u veliko finale. 

U dve od prethodne tri sezone, Moratijev tim sa Hererom na kormilu je osvojio titulu prvajka Evrope. Seltik je bio bez jednog od najvažnijih napadača Džoa MekBrajda. Ali i u Interu nije bilo legendarnog Španca Luisa Suareza. Za Italijane je ovo bio meč poslednje šanse, izgubili su i kup Italije i prepustili Skudeto za bod Juventusu izgubivši poslednjeg dana od Mantove. 

Inter je bio bolji tim na startu, promašili su jednu priliku, da bi par minuta kasnije Džim Krejg srušio Kapelinija, Macola nije pogrešio, Inter je poveo i odmah se vratio u "Katenaćo". Godinama kasnije Hereru su optuživali da je pogrešio, da je propustio priliku da dokrajči zbunjene Škote. Seltik je teško nalazio put do gola Sartija, mada su Auld i Gemil pogađali okvir gola. 

Gemil je imao razoran šut, prvi put je pogodio prečku a onda posle sat vremena igre i gol, izjednačenje, to je unelo dodatni nemir među Italijane, branili su se svim silama. Ali, pet minuta pre kraja Bobi Murdok je šutirao, lopta je pogodila Čalmersa, Sarti je ostao na krivoj nozi. Kada je sudija Češner svirao kraj, navijači Seltika provalili u teren. Nije bilo huliganizma u Lisabonu, samo velika radost, ali je pehar MekNilu uručen u svlačionici.

Na ulicama Glazgova krenula je ludnica, a heroje je dočekalo 50 000 ljudi na aerodromu iduće večeri, pa su svi slavili na stadionu. Ostali su poznati kao "heroji iz Glazgova", a Džok Štajn je već u trećoj sezoni stekao status kulta. Kada je stigao, oteo je Rendžersima kup, prvi put posle 12 godina, a onda i prvenstvo. No, ovo je bio poćetak Seltikovih sjajnih godina u Evropi. 

Prethodne godine su u KPK ispali od Liverpula u polufinalu, a u istom takmičenju na istoj prepreci ih je izbacio MTK u proleće 1964.

Posle osvajanja evropske titule, naredne godine je stiglo razoćaranje, tim je izgubio na startu od Dinama iz Kijeva, ali su osvojili titulu prvaka Škotske pa su posle Sent Etjena i Crvene Zvezde stali protiv Milana. Zanimljivo da su tada odigrali 0:0 na "San Siru", a onda u ratu na "Seltik Parku", jednoj od najgrubljih utakmica u istoriji nekadašnjeg KEŠ, Milan je dobio golom Pratija i kasnije preko Junajteda i Ajaksa stigao do titule prvaka Evrope. 

Seltik je imao šansu sledeće godine. Naime, oni su preko Bazela, Benfike, Fiorentine i Lidsa stigli u finale, ali posle produžetka iz je srušio Fejenord na "San Siru". Kindval je dao gol u 117. minutu za veliko slavlje Holanđana, 2:1. 

Ta velika generacija je odigrala dva polufinala u naredne četiri godine, protiv Intera su ispali na penale, 1972. a onda dve godine kasnije izbacio ih je madridski Atletiko. Seltik je 1980. kada je na klupi Reala sedeo naš Vujke Boškov dobio u prvom meču četvrtfinala LŠ sa 2:0 "Los Blankose", ali su ih Santiljana, Štilike i Huanito u finišu šokirali na Bernabeu. 

I nikada više nisu bili blizu, igrali su, mnogi se sećaju finale Kupa UEFA pre dvadesetak godina i izgubili od Portoa na penale. 

Prošlog proleća su izgubili nakon dugo godina titulu od oporavljenog Rendžersa, usledile su promene, doveden je na mesto trenera bivši selektor Australije, Postekoglu. "Kelti" od drugog kola moraju u kvalifikacije za Ligu šampiona 

I neće biti lako, danski vicešampion Mitjitland je opasan rival, dve titule u poslednje četiri godine, ekipa koja je pametnim ulaganjem i fudbalskom verzijom moneyballa uspela da zaustavi dominantni Kopenhagen. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke