Od pomoćnika u fudbalu na pesku do katalonske klupe! Kako će izgledati Kikeova Barsa?

Autor: Vladimir Stojanović
četvrtak 16.01.2020.
13:00
Izvor: Sportske.net

Novi trener je u Las Palmasu i Barsi pokazao osnove svoje trenerske filozofije koji su privukli veliki klub. Ali, kako će to izgledati na terenu?

EPA-EFE/Alejandro Garcia
EPA-EFE/Alejandro Garcia

Povezane vesti

Kike Setijen je novi trener Barselone, mnogi očekuju zabavan fudbal kakav obično igraju njegovi timovi, dobio je šansu neočekivano, nakon što su Kuman i Ćavi odbili poziv, prvi zbog obaveza prema Holandiji, drugi smatra da je prerano.

Mnogi upozoravaju da Setijen ima premalo iskustva, vodio je po dve godine Las Palmas i Betis, ranije radio dugo u Lugu, a zanimljivo da je osim Ekvatorijalne Gvineje (kaže da su bili neozbiljni) radio kao pomoćnik u reprezentaciji Rusije u fudbalu na plaži.

To nije baš CV za Barsu, ali činjenica je da su ga hteli i prošle godine kada je bilo neizvesno da će Valverde produžiti ugovor.

Kako će izgledati Setijenova Barsa?

Pre svega, on ima sposobnost da se svi igrači osete bitnima, da pokuša da ih sve drži i tretira kao igrače prvog tima. Odmah je rekao da nema govora o prodaji Vidala, on će ostati, a Kike je identifikovao par zamena za Suareza, poput Stuanija i još par napadača.

Ali, ma ko da dođe, neće biti starter. Jedino pitanje je ko će biti lažna devetka, Mesi ili Grizman. Kike Setijen je u Betisu igrao i u formaciji 3-4-2-1, u kojoj bi Grizman bio najistureniji napadač, a Mesi dobio slobodnu rolu. Jasno da je povreda Suareza problem. Ali, on će pomeriti spoljne igrače poput Serhija Roberta napred, a forsiraće i Fatija. Kažu da je Valverde "pao" jer je odbijao da forsira mlađe igrače, Kike Setijen obožava da baca klince u vatru.

Radio je sa Firpom levo, treba očekivati da neke stvari koje je primenjivao u Betisu prenese u Barsu. On je recimo slavio na "Kamp Nou" protiv Katalonaca sa 4:3 sa Betisom, kada su svi pričali o fudbalskoj lekciji. U svakom slučaju, osim napadača koji će biti rezerva ne želi da dovede nikoga i veruje da je broj igrača koje ima na raspolaganju dovoljan.

Ako bude 4-3-3, Firpo je levo, Roberto desno, Pike i Lengle štoperi, nema nikakve sumnje da će Vidal, Buskets i De Jong igrati u veznom redu, ali će Čileanac biti najistureni. Levo bi igrao Fati, desno Grizman, a "lažna devetka" biće Mesi, ili obrnuto...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

6 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
P. S.
Thursday, 16.01.2020
20:38

'To nije baš CV za Barsu' - naprotiv, to baš jeste CV za Barsu, bar u poslednjih 6 godina. Setimo se da je u CV-ju njegovog prethodnika, pre dolaska u Barsu, pisalo: doveo Bilbao do negledljivog, za razliku od perioda dok ih je trenirao Marcelo Bielsa kada su igrali prelep fudbal. Ili u CV-ju njegovog prethodnika Enriquea: uspeo je da sa Romom u finalu play-off-a u kvalifikacijama za LŠ ispadne od ŠK Slovana iz Bratislave, a par godina kasnije i da upropasti Seltu.

Sa obzirom da u CV-jima Barsinih trenera ne može ništa pohvalno da piše, još manje da se u njima pominju klubovi poput Dortmunda, Bayerna, Juvea, Liverpoola, PSG-a itd., onda je možda i najbolje da ništa ne piše.

U svakom slučaju ovo na šta on dolazi je vrlo ozbiljan zadatak i za mnogo bolje i iskusnije trenere od njega. Dobio je prilično mator i iskusan tim, relativno kvalitetan, ali sa gomilom igrača koji nikada nisu trebali biti u Barsi. Dodatni problem je inercija, da ne kažem navika da pokušavaju do bodova i pobeda uz što manje zalaganja, trčanja i ulaženja u duele, oslanjajući se na individualni kvalitet pre svih Messija kao i greške protivnika, za koje smatraju da se moraju desiti tokom 90 minuta, a iz kojih bi lako poentirali. Uz to ne može da računa i nekoliko bitnih igrača poput Suareza i Artura koji bi mu bili od velike pomoći u ovoj fazi prilagođavanja, za razliku od Dembelea o kome na njegovu sreću neće morati još neko vreme da razmišlja.

Sve u svemu nimalo lak zadatak za njega da najpre vrati igru, a potom i sve ostalo, tim pre što su očekivanja uvek velika, a strpljenja više nema zbog nagomilanih frustracija Barsinih navijača onim što je dve i po godine radio Valverde.

avatar
Bádr Hari
Thursday, 16.01.2020
14:11

samo nemoj da neko kaze neku protiv mog idola Messija. :D

avatar
Crveni Lucifer
Thursday, 16.01.2020
14:03

Vidi ti tu facu, tu frizuru, lik izgleda kao prosecni srpski seljak na ferbusonu, jos mu samo opanci fale

avatar
fdghfdhgdfg
Thursday, 16.01.2020
20:58

Ma pusti ga, bitno je da tebi ne fale... :D

avatar
Mirjevac
Thursday, 16.01.2020
21:47

Ali taj seljak ce sa Barcom sve redom da cuka, tako da nese sekiras za njega!