Odlazak pedantnog šarmera

Autor: Aleksandar Golubović
sreda 31.01.2024.
11:00
Izvor: Sportske.net

Klop napušta Liverpul na kraju sezone

Povezane vesti

Mnogi navijači Liverpula dugo će pamtiti 26. januar tekuće godine, dan kada je Jirgen Klop najavio da će na kraju sezone napustiti „Enfild“. I dok su se oni koji važe za čvršće po pitanju emocija već pripremali za neminovni rastanak sa harizmatičnim Nemcem, oni labilniji će još dugo proklinjati usud da svemu dođe kraj.

Nekadašnji šef stručnog štaba Borusije iz Dortmunda i Majnca rešio je da završi devetogodišnju bajku u gradu Bitlsa i stavi tačku na najuspešniji trenerski mandat u karijeri. Kao razlog je naveo da više nema energije i da je red za zasluženi odmor.

Bio je Liverpul slavan i pre Klopa kada je nemački stručnjak stigao u klub u oktobru 2015. godine, ali je tek sa njim napravljena hemija i prepoznatljivost u igri. Poznat kao neko čije izjave su uvek plenile duhovitim opaskama i inteligentnim komentarima, Klop je igru njegovog tima opisivao kao „hevi metal“.

Ako bismo izabrali trojicu igrača koji su obeležili Klopov boravak na „Enfildu“ to su svakako Roberto Firmino, Sadio Mane i Mohamed Salah. Sve tri akvizije stizale su sukcesivno tokom tri prelazna roka u klub, a kockice su se posložile već 2018. godine kada je posle više od deceniju Liverpul igrao finale Lige šampiona.

Njegova trofejna riznica u Liverpulu mogla je biti bogatija da ga usud nije spojio da dva od tri finala za najznačajniji evropski trofej igra protiv Anćelotijevog Reala. Na Klopovu žalost, oba je izgubio. Prvi put 2018. u Kijevu kada je Karijus poklonio kraljevskom klubu vodeći gol, a konačnih 3:1 najveća su zasluga Gereta Bejla. Drugi put 2022. godine kada je u pariskom finalu Vinisijus Žunior bio jedini strelac na meču.

Zlatne godine po Klopov tim bile su 2019, kada je pobedom protiv Totenhema u
verovatno najdosadnijem finalu Lige šampiona Liverpul stigao do evrotrofeja i naredna 2020. kada je osvojena Premijer liga.

Ta titula iz sezone obeleže praznim tribinama usled pandemije virusa COVID-19 bila je prva klupska nakon tri decenije pauze. Na neki način to je i „božja pravda“ za izgubljenu titulu sezonu ranije kada je Liverpul osvojio rekordnih 97 bodova za tim koji nije postao šampion.

Draž Klopovog boravka nije u briljantnim rezultatima i uspesima koji su obeležili njegov boravak na „Enfildu“, već i u visokim porazima poput onog od 7:2 protiv Aston Vile u sezoni 2020/2021. Liverpulova mreža se toliko puta nije tresla još od davne 1963, ali Klopov status u klubu nije bio upitan. U tome se ogledala njegova i veličina kluba. To danas osećamo više nego ikad.

Pamtiće se i oktobar 2021. godine kada je Klop stigao do 200. pobede u klubu i to na kakav način – trijumfom protiv Mančester junajteda 5:0. Upravo su ti meseci bili blistavi za Liverpul jer su se rekordi nizali jedan za drugim. Klop će 2022. godinu pamtiti po osvajanju prvog Liga Kupa nakon deceniju što je još samo jedan u nizu uspeha koji je obeležio njegov boravak u klubu. Liverpul je tada bio bolji od Čelsija, a nekoliko meseci kasnije će protiv istog rivala obezbediti i FA Kup.

Senku na njegov boravak u klubu bacila je prethodna sezona kada nije uspeo da izbori plasman u Ligu šampiona, ali sudeći po rezultatima iz ove velike su šanse da se ponosno oprosti od voljenog kluba u maju.

O njegovoj veličini je izlišno pričati, a kako se tog 26. januara osećao prosečni navijač Liverpula na vest o Klopovom povlačenju neće biti ništa u odnosu na dan kada se zvanično bude oprostio.

I ako bismo tražili reč da opiše njegov boravak u Liverpulu, ukrašćemo od Klopa termin „bajka“, jer kroz kakve god dogodovštine prolazili zajedno, kraj mora da bude srećan.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke