Odlazak sa stilom velikog "Fidea" - Od decenije bola do "vrata raja"

Autor: Mladen Heleta
ponedeljak 15.07.2024.
10:15
Izvor: Sportske.net

Sjajna karijera.

EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH
EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Povezane vesti

Fudbaleri Argentine jutros su odbranili trofej na Kopa Americi, pošto su u dramatičnom finalu u Majamiju pobedili odličnu Kolumbiju sa 1:0 posle produžetaka.

Kolumbija je na taj način doživela prvi poraz posle dve i po godine, a "Gaučosi" su vezali treći veliki trofej, nakon Kopa Amerike 2021. i Mundijala 2022. godine, čime je ova generacija sa pravom ušla u krug najboljih reprezentacija svih vremena na planetarnom niovu.

Dugo su Argentinci čekali sa im se "sklope kockice", Lionel Mesi i Anhel di Marija su zajedno osvojili olimpijsko zlato 2008. godine, a onda više od decenije delili sudbinu "gubitnika" na velikim reprezentativnim takmičenjima. Izgubili su finale Mundijala 2014. od Nemačke i dva finala Kopa Amerike od Čilea, 2015. i 2016. godine,  ali se od te famozne 2021. sve promenilo.

Dočekali su njih dvojica nove saigrače, sve je "kliknulo" sa selektorom Skalonijem i sada su njihove velike karijere zaokružene uspesima i sa nacionalnim timom.

I dok će verovatno najveći fudbaler svih vremena Mesi ostati i odigrati Mundijal za dve godine u SAD-u, Meksiku i Kanadi, na kom će Argentina braniti trofej, Di Marija (36) je danas rešio da kaže zbogom.

Velikan svetskog fudbala je "plakao kao kiša" kada je napuštao teren u finalu, a ispraćen je ovacijama.

"Bio je moj san da se oprostim od reprezentacije na ovaj način, Argentina je moja ljubav i moja zemlja. Hvala ti", napisao je Di Marija.

Sakupio je 144 nastupa za Argentinu i postigao je 31 gol. 

Dakle, kada se podvuče crta ispod njegove biografije u dresu reprezentacije stoje osvojeni Mundijal, dve Kopa Amerike i "Finalisima" (duel prvaka Evrope i Južne Amerike). Utkao je popularni "Fideo" sebe u sve najveće uspehe Argentine poslednjih godina.

Ali, nije bio samo puki učesnik. 

Di Marija je bio strelac jedinog pogotka u finalu prethodne Kopa Amerike, kada je Argentina na Marakani pobedila najvećeg rivala Brazil. Bio je strelac gola i u finalu Mundijala protiv Francuske, a upisao se u listu strelaca i u "Finalisimi" protiv Italije (3:0).

Usput, treba napomenuti da je Di Marija postigao dogovor sa Benfikom, pa ćemo ga i sledeće sezone gledati u dresu velikana iz Lisabona. U plavo-belom dresu Argentine više nikada. A i dosta je bilo!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke