"Old firm" u finalu FA kupa - Trka za slađu pobedu

Autor: Milovan Longinov
subota 25.05.2024.
11:00
Izvor: Sportske.net

Živopisana istorija „Old Firma“ u Kupu Škotske dobiće ove subote u Glazgovu 55. epizodu.

Povezane vesti

Teško je zamisliti vek i kusur kasnije da je postojao ujedinjujući faktor među navijačima Seltika i Glazgov Rendžersa kao osećaj da su opljačkani tog 17. aprila 1909. godine u drugom meču finala škotskog kupa.

Nakon što je prvi duel na „Hempden parku“ završen nerešenim rezultatom 2:2, remi je viđen i sedam dana kasnije na istom stadionu pa je znatiželjna publika očekivala produžetke.

Kada je videla da je dala novac za dva meča u kojima nije bilo pobednika, razjarena publika je uletela na teren i besno lomila sve pred sobom, smatrajući da je izmanipulisana od ljudi koji su ih opljačkali.

Epilog je bilo jedan od najstravičnijih naleta besa na fudbalskim stadionima u Škotskoj, a trocifreni broj povređenih i nemerljiva materijalna šteta zauvek su ušli u istoriju ove države.

Niko pre 115 godina nije ni pomišljao na religiju kao razlog navijačkog mimoilaženja. Koliko god bilo čudno iz sadašnje perspektive tada mešanje navijača Seltika i Rendžera na tribinama nije predstavljalo retkost.

Bilo je to sasvim drugo vreme u kojem je „Old Firm“ rastao kao jedan od najvećih brendova u istoriji fudbala, a utakmice dva najveća kluba iz Glazgova dobijale dimenziju koja je nadilazila granice sporta.

To finale iz 1909. godine ostaće upamćeno kao jedino u kojem nije bilo pobednika, a činjenica da su se u njemu našli baš Seltik i Glazgov kao da je predodredila živopisnu istoriju duela škotskih velikana.

Seltik je u to finale ušao kao šestostruki osvajač kupa, dok je Rendžers imao četiri. Činjenica da su oba kluba zajedno od tada osvojila 65 trofeja dovoljno upućuje na niz zanimljivih okrašaja koji su vodili u finalima.

Velikani će se vratiti na „Hampden“ 1928. godine kada je Rendžers ubedljivim trijumfom od 4:0 prekinuo dominaciju Seltika u kupu pošto su već tada imali dvocifren broj trofeja.

Rendžers će biti bolji i 1963. godine, ali će prava osveta Seltika uslediti šest godina kasnije kada su gradskom rivalu naneli težak poraz od 4:0 za jubilarni 20. trofej u kupu.

Priča se da se više od 130.000 navijača obrelo tog 26. aprila na „Hampdenu“ ne bi li videlo izvanredan sastav Seltika koji je te sezone osvojio „tripletu“, doguravši do četvrtfinala Kupa šampiona.

Izabranici legendarnog Džona Stajna završili su sezonu sa pet bodova više od Rendžersa, ali prava rapsodija viđena je u finalu kupa u kojem je na suprotnoj strani igrao legendarni Ser Aleks Ferguson.

Stajn će i dve godine kasnije ponovo poraziti Rendžers u finalu, ali prava osveta uslediće 1973. godine kada će klub sa „Ajbroksa“ pobedom 3:2 nad najvećim rivalom stići do 20. trofeja u Kupu Škotske.

Ovaj duel ući će u istoriju finala kupa kao jedan od uzbudljivijih, a radost više za navijače Rendžersa činilo je to što su do trijumfa stigli nakon preokreta.

Isti rezultat ponoviće se 2002. godine kada je Rendžers došao do jubilarnog 30. trofeja u ovom takmičenju zahvaljujući pogotku dvostrukog strelca Petera Lovenkrandsa u 90. minutu utakmice.

Danski golgeter se izuzetno dobro snašao na drugoj stativi i lepim golom glavom ušao u istoriju „Old Firma“ kao strelac jednog od najznačajnijih golova u okršajima Seltika i Rendžersa.

Veliki trijumf od pre 22 godine bio je poslednji Rendžersov u finalu kupa kada se na suprotnoj strani našao Seltik, koji je u ovom veku mnogo uspešniji od najvećeg rivala u škotskom fudbalu.

Ako je gol Lovenkrandsa u 90. minutu izjednačio Seltik i Rendžers po broju trofeja u kupu, dve decenije kasnije Danac nema mnogo razloga za ponos jer mu je klub na sedam manje u odnosu na gradskoj rivala.

Priliku da to ispravi imaće ove subote kada će na „Hempdenu“ najveći škotski klubovi odigrati 55. meč u finalima kupa.

Meč počinje od 16 sati, a Seltik ga dočekuje kao sveži šampion i trostruki uzastopni prvak Škotske.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke