Oldam Atletik - Od PL do veka za zaborav

Autor: Milovan Longinov
utorak 29.03.2022.
13:30
Izvor: Sportske.net

Suočavaju se sa strašnim padom…

Povezane vesti

Situacija neverovatna za engleski fudbal, pogotovo jer se radi klubu osnivaču PL. Za stolom u restoranu u Ficroviji u centralnom Londonu, Abdulah Lemsagam je pružio plastičnu kesu punu izgužvanih funti direktoru Oldam Atletika Marku Mozliju.

Tek kada je operativac "Latiksa" krenuo vozom kući, poslagao je novac i video da ima blizu 50 000 funti. Gazdina poruka je bila jasna, da podeli funte zaposlenima koji mesecima nisu primili platu.

Većina zaposlenih je prihvatila ovaj način plaćanja, tužno, jer to su bile pare za ruke. Kasnije je Oldam demantovao Mozlija koji je u međuvremenu otišao iz kluba, ali navijače niko ne može da ubedi da je Leksagam dao novac na ovaj način, na crno.

 Jer, oni su protiv gazde. 

Ko je vlasnik Oldama?

U pitanju je fudbalski agent poreklom iz Maroka koji je klub kupio 2017. godine. Baš tada je Oldam posle 21 godine u trećoj ligi ispao iz Divizije Jedan u četvrti rang takmičenja. 

Abdalah Leksingam ima agenciju čiji su klijenti bili Semi Eto i Alvaro Negredo koji su u finišu karijere uzeli veliki novac na Bliskom Istoku, a ovaj agent je još jednog od svojih bivših klijenata, Harija Kjuela postavio za trenera. Nije baš da je išlo, "Latiksi" su bili pri dnu četvrte lige prošle sezone. Pre toga je šansa pružena i Polu Skolsu. Za poslednje dvbe i po godine, Leksingem je promenio sedam trenera, ali napretka nema. Navijači tvrde da se gazdin stariji brat Muhamed meša u posao trenerima jer je on sportski direktor. Zbog toga je kažu Pol Skols potrajao samo 31 dan, odnosno ukupno sedam mečeva.

Nekoliko igrača je dobilo otkaz zbog neposlušnosti, a većina je odbila da im se plata smanji za 60 ili 70% zbog KOVID krize. Zanimljivo da je pre toga  bilo nekih spektakularnih pojačanja poput Kvinsija Meniga, sada fudbalera u Partizanu koji je uzet od Nanta gde nikada nije zaigrao na pozajmicu, plaćen je je oko 650 000 godišnje, pet puta više od najplaćenijeg fudbalera u klubu. Dobio je sobu u prestižnom hotelu u Mančesteru i Mercedes na korišćenje. 

"Možete da zamislite kako se to odrazilo na igrače koji su primali oko 10 000 funti godišnje", pričao je jedan od nekadašnjih zaposlenih u Oldamu.

Ali, ni takvi potezi nisu doneli ništa, Menig je odigrao 14 mečeva i dao jedan gol i otišao u Cvole već na polusezoni.

Oldam od ispadanja u tri godine nijednom nije bio bolje plasiran od 14. mesta. Pre toga tokom dugog niza godina u trećoj ligi baraž za Čempionšip su igrali tek dva puta u ovom veku. 

Inače, ovaj klub iz okoline Mančestera je, kako rekosmo bio jedan od osnivača PL, opstali su prve sezone, iako su imali bodova koliko i Kristal Palas koji je ispao. Oni su status preneli iz nekadašnje Prve Lige u koju su ušli dve godine ranije. U tom timu su bila neka poznata imena poput Norvežanina Gunara Halsea, ili škotskog reprezentativca Grema Šarpa koji je početkom devedesetih stigao iz Evertona. Na klupi je bio Džo Rojl koji će kasnije osvojiti kup sa Evertonom, voditi Siti, to mu je bio prvi trenerski posao. No, več u leto 1994. Oldam je ispao, pretposlednji u PL, igrali su polufinale kupa te sezone, ispali nakon ponovljenog meča od Mančester Junajteda. I nikad više se posle toga elita nije igrala na "Bounderi Parku". Nakon pada u drugi rang, igrali su još tri godine u nekadašnjoj drugoj ligi (današnjem Čempionšipu), i od tada, pa sve do, kako rekosmo 2017. u trećoj ligi.

Ali, u taj rang se neće vratiti ni ove sezone, čak se može desiti da ispadnu u petu ligu, dakle izvan engleskog fudbalskog sistema što bi bilo ponižavajuće. Latiksi su bili davno, pre vek vicešampioni Engleske, ali su recimo na prelasku između osamdesetih i devedesetih igrali dva polufinala FA kupa i finale Liga kupu. Ko bi mogao da pretpostavi da će ovaj vek doneto toliko razočaranja?

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke