„Operacija Maroko“ može da počne

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 04.09.2024.
10:00
Izvor: Sportske.net

Ove srede startuju kvalifikacije za Afrički kup nacija naredne godine.

@CAF_Online
@CAF_Online

Povezane vesti

Vreli afrički fudbalski talas dostići će vrhunac ovog leta prve septembarske nedelje kada startuje kvalifikacioni turnir za Kup afričkih nacija naredne godine.

Sistem kvalifikacija je takav da su reprezentacije raspoređene u grupe od po četiri ekipe, a prve dve će izboriti plasman na završni turnir koji se održava krajem naredne godine u Maroku.

Kvalifikacije će biti podelje u tri prozora (septembar, oktobar i novembar), a u svakom od njih biće odigrane po dve utakmice pa ćemo već do kraja ove kalendarske godine znati koje 24 reprezentacije će učestvovati na kontinentalnom turniru.

Program startuje u sredu od 17 sati kada će Komori dočekati Gambiju u grupi A u kojoj se još nalaze Madagaskar i prvi favorit Tunis.

Dve potonje reprezentacije odigraće međusobni duel u četvrtak od 21 sat u lučkom gradu Radesu, a domaćin ga dočekuje nakon prilično razočaravajućeg rezultata u Kupu afričkih nacija početkom ove godine.

U sredu od 18 sati biće odigrani mečevi u Libiji i Tanzaniji. Libija je u Tripoliju blagi favorit da savlada Ruandu u grupi D gde je Nigerija veliki favorit za osvajanje prvog mesta.

Ovogodišnji finalista Afričkog kupa nacija tri dana kasnije neće imati težak zadatak kod kuće protiv Benina da trijumfalno zakorači u kvalifikacioni turnir.

Tanzanija će u sredu od 18 sati ugostiti Etiopiju u grupi H u kojoj se još nalaze DR Kongo i Gvineja čiji međusobni duel je na programu 48 sati kasnije u Kinšasi.

Na zatvaranju prvog dana kvalifikacija Sudan će dočekati Niger nakon prilično dobrog starta kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. Rutinski trijumfi protiv Južnog Sudana i Mauritanije daće krila afričkoj selekciji protiv solidnog Nigera.

Čak šest mečeva biće odigrano u četvrtak, a posebno zanimljivo biće od 18 sati kada će selekcija Gane ugostiti Angolu. Jedna od najuspešnijih afričkih reprezentacija i četvrtfinalista Mundijala u Brazilu pre jedne decenije iza sebe ima prilično slabu godinu, pa bi joj trijumf nad Angolom vratio samopouzdanje.

Angola je tesnim porazom od Nigerije u Afričkom kupu nacija pokazala da nije rival za potcenjivanje pa nas ovog četvrtka očekuje prilično dobra borba na zapadu kontinenta.

U isto vreme Gvineja Bisao ne bi trebalo da ima problema protiv Esvatinija, dok se u Kongu sastaju istoimeni tim i Južni Sudan u sudaru reprezentacije koje beleže loše rezultate tokom godine.

Alžir se ne može pohvaliti dobrim igrama kod kuće u poslednje vreme, ali mečeve poput predstojećeg protiv Ekvatorijalne Gvineje od 21 sat trebalo bi da pobedi ukoliko misli da produži kontinuitet učešća na turniru koji je osvojio 2019. godine.

U petak nas očekuje veliki broj utakmica, a posebno će biti zanimljivo u večernjim terminima kada kvalifikacije startuju najkvalitetnije afričke reprezentacije. Od 20 sati domaćin sledećeg Kupa afričkih nacija Maroko ugostiće Gabon u prvom zvaničnom meču još od kvalifikacija za Mundijal u Rusiji pre šest godina.

Sat vremena kasnije na programu su četiri zanimljive utakmice. Posebno će biti interesantan okršaj Senegala i Burkine Faso, učesnika nokaut faze ovogodišnjeg Kupa afričkih nacija.

Senegal je nešto bolje startovao kvalifikacije za Svetsko prvenstvo pa u većem raspoloženju dočekuje reprezentaciju države iz istog dela Crnog kontinenta.

Aktuelni vladar Afrike, reprezentacija Obale Slonovače, favorit je da kod kuće savlada Zambiju u meču koji će biti podsetnik na veliku borbu tokom kvalifikacija za prošli turnir gde je šampion završio u grupi iza predstojećeg rivala.

Ulogu favorita trebalo bi da potvrdi i Egipat protiv selekcije Zelenortskih ostrva koji igra od sjaja do očaja na strani, dok u četvrtom meču udarnog termina Mali ima veće šanse za trijumf protiv Mozambika.

Prvo kolo kvalifikacija će biti okončano u subotu gde će posebnu pažnju privući sudar Kameruna i Namibije od 18 sati, kada se još sastaju Mauritanija - Bocvana i Nigerija - Benin.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke