Opet pokrenut “slučaj Kastiljo” – Hoće li Ekvador otvoriti Mundijal?

Autor: Mladen Heleta
subota 13.08.2022.
13:30
Izvor: Sportske.net

FIFA je već jednom progledala kroz prste Ekvadorcima, a verovatno će i drugi put.

EPA-EFE/DOLORES OCHOA
EPA-EFE/DOLORES OCHOA

Povezane vesti

Do početka Mundijala ostalo je još 99 dana. Svetsko prvenstvo treba da otvore domaćin Katar i Ekvador 20. novembra, ali danas se učešće Ekvadora na planetarnoj smotri ponovo dovodi u pitanje.

Engleski je “Dejli mejl” objavio dokaze da desni bek ekvadorske reprezentacije Bajron Kastiljo, koji je u kvalifikacijama za SP ostvario osam nastupa, nije rođen u Ekvadoru, nego u Kolumbiji, i nikad nije imao ekvadorsko državljanstvo, a time ni pravo nastupa za tu selekciju.

Na nepravilnost je prvi upozorio Fudbalski savez Čilea. FIFA je odbacila njihovu prvu žalbu, a slučaj je sada u rukama njene Komisije za žalbe, koja bi odluku trebala da donese do kraja avgusta.

“Sportsmejl” je dobio deo dokumentacije na kojoj su Čileanci bazirali svoju žalbu, koja insinuira da je Kastiljo rođen u Tumaku u Kolumbiji. Postoje dva rodna lista za spornog igrača - prema onom kolumbijskom njegovo puno ime je Bajron Havijer Kastiljo Segura, a prema ekvadorskom Bajron David Kastiljo Segura. Prema kolumbijskom je on rođen 1995. godine, a prema ekvadorskom 1998.

Sumnje u njegov identitet pojavile su se  još 2015. kada je njegov transfer između Nortamerike i Elemeka propao zbog nepravilnosti u dokumentima. Ekvadorski savez je pre četiri godine suspendovao Norteameriku zbog omogućavanja i postizanja koristi od lažnih dokumenata za igrače. Iste je godine ekvadorski državni registar objavio da Kastiljov ekvadorski rodni list ne postoji i zaključio da je dokument krivotvoren.

Čile se nadao da će zameniti Ekvador, jer bi sa službenim rezultatima u svoju korist on bio na željenoj poziciji, ali tu bi se onda javili Peru i Kolumbija i nastao bi haos. Pisalo se da mesto Ekvadora pikira i Italija, kao najbolja ekipa sa FIFA rang liste koja neće igrati Mundijal. Ipak, teško je verovati da će neka od ovih selekcija dobiti mogućnost da se pojavi u Kataru.

Čileanci su žalbu uputili još u aprilu, a “Sportsmejl” piše, pozivajući se na svoje izvore, da postoji bojazan kako će FIFA odgađati odluku kako ne bi remetila sam Mundijal.

Sledi rasplet, ali teško je verovati da će FIFA na tri meseca od Mundijala preduzimati neke drastične korake.

 

 

 

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

0 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.