Opsadno stanje u Napulju, Juve na vidiku!

Autor: Milovan Longinov
subota 11.09.2021.
11:00
Izvor: Sportske.net

Za Napoli ovo je najvažnija utakmica, bila i biće...

Beta/Lancia/ANSA via AP
Beta/Lancia/ANSA via AP

Povezane vesti

Kada Juventus gostuje u Napulju, to je meč kao nijedan drugi. Prvo, policija ne garantuje bezbednost gostujućim navijačima, a nema ni situacije tako uobičajene na italijanskim terenima, da lokalne pristalice Juventusa pomognu svom timu.

Razlog?

U Napulju i okolini nema navijača Juventusa, makar ne otvorenih jer je, pisali smo, prošetati ulicom u dresu "Bjankonera" prilično opasno. 

I dok će Juventini odbaciti rivalstvo sa Napolijem kao neku fantaziju Vesuvijana, sa druge strane, pobediti Juve je neprocenjivo.

Koreni ove netrpeljivosti, makar u začetku nisu imali nikakve veze sa fudbalom.

U pitanju je istorija Italije, Pijemont koji je ujedinio Apenine, ali i stavio kraj na Kraljevstvo Dve Sicilije, španskog poseda u kome je Napulj bio glavni grad. Od centra svetova, pod Vezuvom su skrajnuti do nebitnosti slepog creva, oni i danas za svoje muke i siromaštvo krive kuću Savoja, odnosno ujedinitelje Italije iz Torina.

To je dovoljno da se stvori mržnja prema svemu što dolazi iz Pijemonta, pa kada su razvalili toalete na glanc-novom Alijancu 2012. godine navijači Napolija su izjavljivali da to lopovima sa severa neće biti problem.

"Neka plate parama koje su pokrali od juga Italije", rekao je u kameru maskirani navijač gostiju. 

Na terenu ovo rivalstvo nije bilo izraženo do Maradoninih godina jer je Juventus jednostavno bio prejak. Ali, kada je "El Pibe" stigao u grad, stvari se se promenile.

Igrom slučaja zvao se "Diego", što je podmešljivi nadimak severnjaka za Napolitance, upravo zbog prošlosti pod španskom krunom.

Nekako se Maradonin dolazak preklopio sa padom Juventusa, Platini je istina uzeo poslednju titulu pred povlačenje 1986. Ili bolje rečeno, tu titulu je ispustila Roma, a Napoli se trkao do pred kraj. Predsedniku Ferlainu nisu nikada oprostili što sezonu ranije nije doveo napadača tipa Kareke jer bi Napolitanci sada imali tri, umesto dve titule.

Jasno, kada je De Laurentis vratio klub iz treće lige i stvorio današnji Napoli on je naklonost navijača kupovao izjavama protiv Juventusa. Napoli je u prošloj deceniji bacio rukavicu neprikosnovenom šampionu, došao blizu titule, kako se obično kaže, na jedno popodne u hotelu u Firenci. Naime, posle pobede Sarijevog tima u Torinu na "Areni", oni su držali sudbinu u svojim rukama. Juve je dan ranije igrao na "Meaci" protiv Intera, "izdajnik" Iguain je okrenuo rezultat, pa se iz izgubljene situacije gost dokopao pobede od 3:2. 

Priča ide ovako, te večeri u karantinu u jednom firentinskom hotelu igrači Napolija su gledali utakmicu, uvukao se strah da Juve nikada ne odustaje, slomili su se pod pritiskom, sledećeg dana do nogu bili potučeni na "Frankiju" i ostali bez "Skudeta". Godinu posle toga, kada je gostovao u Firenci, Juve je odseo u istom hotelu, fudbaleri šampiona su se pretvarali da traže izgubljeni skudeto po ćoškovima hotela, to je završilo na društvenim mrežama i pribavilo Kuadradu i još nekolicini igrača "Zebri" salve uvreda Napolitanaca.

Slučaj Iguain smo opisivali, posle neverovatne sezone je otišao u Juventus koji je jednostavno platio klauzulu, a onda je sipao so na ranu nekadašnjeg kluba u svakoj prilici. Davao im je golove gde ih je video, a kada je utišao "San Paolo" trčao je ka loži provocirajući De Laurentisa za koga je tvrdio da mu duguje novac i da je prevarant. Taj rat reči se nastavio godinama posle toga. Napoli je odbio u vreme korone da dođe u Torino na startu šampionata, nastao je cirkus, pobeda za zelenim stolom Juventusa, pa je sud to poništio i igrana je gotovo pola godine posla nova utakmica.

I opet su Napolitanci završili u suzama, umesto da u poslednjem kolu savladaju Veronu i pošalju Juve u LE, oni su odigrali nerešeno, pa je gigant na njihov račun otišao ponovo u Ligu šampiona.

"Slavili su četvrto mesto kao da su osvojili titulu prvaka Evrope, a mene su otpustili nakon titule", gorak je bio Mauricio Sari.

Ali, u Napulju su slavili kada je smenjen, pojavile su se figurine sa Sarijem i koferom u ruci. Nekadašnjeg komandanta koga su obožavali i koji je detinjstvo proveo sa ocem radnikom na dokovima Napulja su prezreli kada je preko Čelsija otišao u Juve.

Ovo su samo neke od priča vezane za odnose Napolija i Juventusa, i samo neki od razloga zbog koji je ovo utakmica nad utakmicama za fudbalski Napulj. Oni su često u prošloj deceniji uspevali da pobede Juve kod kuće, ali na kraju balade su im uvek gledali u leđa. Ipak, bitno je pobediti, a u napolitanskom stilu, šta će biti posle, o tome ćemo razmišljati kasnije...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke