Oslobađanje Ačerbija nije po ukusu ministra

Autor: Filip Rodic
četvrtak 28.03.2024.
19:00
Izvor: Sportske.net

Oštra kritika.

EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU
EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Povezane vesti

Ministar sporta Italije Andrea Abodi kritikovao je danas odluku italijanske lige posle koje je fudbaler Intera Frančesko Ačerbi oslobođen optužbi za uvredu na rasnoj osnovi upućenu igraču Napolija Žuanu Žezusu tokom prvenstvene utakmice.

Abodi je u razgovoru sa novinarima u Rimu rekao i da se nada da je Ačerbiju "savest mirna".

"Nadam se da su oni koji su presuđivali imali sve korisne informacije i da je Ačerbiju savest mirna. Razumem ogorčenje, počevši od Žezusa, ali verujem da je potreban zajednički napor da se pozabavimo problemom protiv kojeg ne možemo da se borimo ako nismo složni. Moramo biti ujedinjeni",
rekao je Abodi, prenela je Gazeta.

Sportski sud italijanske lige u utorak je presudio da nema dovoljno dokaza da je uvreda koju je Ačerbi uputio Žezusu bila rasistička.

Navodni incident dogodio se tokom utakmice Intera i Napolija 17. marta. Utakmica je bila prekinuta na oko 90 sekundi kada je Žezus rekao sudiji da ga je Ačerbi uvredio na rasnoj osnovi. Žezus je rekao da mu se Ačerbi prvo izvinio, ali je fudbaler Intera posle toga negirao da je uvreda bila na rasnoj osnovi.

"Fudbal je sistem kome je potrebna harmonija čak i kada postoje različite pozicije. Ako izostane zajednički interes, ceo sistem će propasti. To nije povezano samo sa finansijskim problemima već i sa kredibilitetom", naveo je ministar.

Žezus je u sredu rekao da je ogorčen presudom sportskog suda, a njegov klub Napoli saopštio je da više neće učestvovati u institucionalnim aktivnostima protiv rasizma i da će te aktivnosti samostalno obavljati, kao i do sada.

Žezus je od 2011. do 2016. godine odigrao 142 utakmice za Inter, igrao je još i za Romu, pre nego što je 2021. godine prešao u Napoli.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke