OSMORICA trenera Barse noćna mora za Simeonea, ali pamti ga svaki od njih!

Autor: Ivan Cvetković
nedelja 17.03.2024.
12:15
Izvor: Sportske.net

Od Pepa Gvardiole do Ćavija Ernandesa.

Povezane vesti

U nedelju je na programu novi okršaj Atletiko Madrida i Barselone, a u centru pažnje ovaj put je dugovečnog Dijega Simeonea. Argentinac je, kao što znate, Atletiko Madrid preuzeo 23. decembra 2011. godine, kada je nasledio Gregorio Mansana. U tom trenutku, na klupi Barselone sedeo je - Pep Gvardiola. Prvi od osmorice trenera sa kojima se Simeone sastajao u mečevima Barselone! Simeone se ipak sa Pepom sastao samo jednom, februara 2012. godine, kada je Barselona u Madridu slavila rezultatom 2:1 golovima Danija Alveša i Lea Mesija, dok je jedini gol za Atletiko postigao Radamel Falkao. Pep je na kraju te sezone 2011/12 odlučio da ode iz Barselone nakon četiri godine, a njega je nasledio njegov verni pomoćnik, Tito Vilanova. Ni sa njim Ćolo nije imao pozitivan skor, u dva ligaška okršaja u toj sezoni 2012/13, Barsa je slavila - 4:1 na "Kamp nou" i 1:2 na "Visente Kalderonu". Ipak, Tito Vilanova je morao da napusti klupu zbog teške bolesti, karcinoma grla, od koje je kasnije i preminuo, a nasledio ga je - Herardo Martino.

Ako nekog trenera Barselone Simeone posebno pamti, onda je to njegov zemljak, zbog šampionske sezone 2013/14. Barsa i Atletiko su se najpre sastali u Superkupu Španije, ali su taj trofej podigli Katalonci zbog gola u gostima (0:0, 1:1). 

Međutim, mnogo važniji kasnije je osvojio Atletiko - remijem u poslednjem kolu na "Kamp nou" - 1:1, Madriđani su osvojili titulu na koju su čekali još od Antićeve iz sezone 1995/96. Ali, ni to nije sve, jer je Simeone nadigrao Martina i u četvrtfinalu Lige šampiona! Posle 1:1 na "Kamp nou", golom Kokea u revanšu, Atletiko je minimalcem otišao u narednu rundu. Ni Herardo Martino se nije dugo zadržao, samo jednu sezonu, a onda je stigao - Luis Enrike, koji se zadržao - tri, od 2014. do 2017. godine. Lućo je od dolaska na klupu Barselone uništavao Simeonea. Verovali ili ne, Enrikeova Barselona vezala je čak sedam pobeda u nizu protiv Atletiko Madrida, od 11. januara 2015. do aprila 2016. U tom nizu, Barsa je dobila četiri ligaša duela, dvomeč u Kupu kralja, i prvi duel u četvrtfinalu Lige šampiona u reprizi od prošle sezone. Ali, usledila je hladna osveta u revanšu, koji je Atletiko dobio rezultatom 2:0 i drugu godinu zaredom izbacio Barselonu u četvrtfinalu Lige šampiona! I što je još zanimljivije, bio je to jedini Simeoneov trijumf nad Luisom Enrikeom u 12 međusobnih duela! 

Nakon Luisa Enrikea, koji je dominirao nad Atletikom i usput osvojio dve titule i Kup kralja, uz Superkup Španije, na klupu Barselone stigao je - Ernesto Valverde. I on je nastavio tamo gde je stao Lućo. U prvih pet međusobnih duela, Simeone nije pobedio Barselonu, dva puta je bilo nerešeno, a onda je januara 2020. godine uspeo da nanese Valverdeu prvi poraz, u polufinalu Superkupa u Rijadu rezultatom 3:2 i tako je čak uručio otkaz treneru Barselone!

Usledile su mnogo lepše godine za Ćola u duelima sa Barselonom, koja je za razliku od Atletika, počela da tone.

Kike Setijen je nasledio Valverdea i zadržao se svega osam meseci, u jedinom duelu sa Atletikom bilo je 2:2 na "Kamp nou". Još gori od Setijena bio je Ronald Kuman, koji nije uspeo da postigne nijedan gol protiv Simeonea na tri utakmice! Atletiko je slavio dva puta po 1:0, dok jednom nije bilo golova, pa je Kuman postao uskoro i bivši. Za kraj, tu je Ćavi Ernandes, koji još kako može da se pohvali međusobnim duelima sa Simeoneom, jer ga je u dosadašanja četiri pobedio sva četiri puta! Najpre je bilo 4:2 u onom čudesnom preokretu na "Kamp nou", kada su blistali Adama Traore i Dani Alveš. Potom su usledile tri Barsine pobede i to bez primljenog gola, po 1:0. Januara 2023. Osman Dembele je postigao jedini gol u Madridu, a aprila 2023. na "Kamp nou" - Feran Tores. Poslednju pobedu ove sezone obeležio je Žoao Feliks, 3. decembra na "Monžuiku" - 1:0. Kada se podvuče crta, Simeoneova rak rana je Barselona, jer kao što vidite, Argentinac je u 35 međusobnih duela pobedio samo pet puta, uz 35 poraza. Ali, ono što je ipak zanimljivo, i Simeone je većini Barsinih trenera takođe ostao rak rana. Herardu Martinu je ukrao titulu u poslednjem kolu i to na "Kamp nou", usput ga je izbacio iz Lige šampiona, baš kao i Luisa Enrikea koji ga je prethodno pobedio sedam puta u nizu. Valverdea je pobedio jednom i taj poraz je prelio čašu da mu Barsa uruči otkaz. Da li će uspeti makar jednom da pobedi Ćavija pre nego što ode na leto? 

Treba istaći i to da i Barselona i Atletiko u međusobni duel ulaze nakon plasmana u četvrtfinale Lige šampiona, ali da grcaju u prvenstvu. Barsa zaostaje čak osam bodova za Realom, dok se Atletiko odavno oprostio od trke za top tri mesta i glavni cilj je ostanak na četvrtoj poziciji, jer Atletik Bilbao diše za vratom sa samo dva boda manje. Što se kadrovsih problema tiče, Ćavijevi su znatno veći, jer je odavno do kraja sezone ostao bez Gavija i Alehandra Baldea, a do prve polovine aprila sigurno se ne vraćaju ni Frenki de Jong ni Pedri, dok je Kanselo otpao sa spiska putnika u poslednji čas. S druge strane, Atletiko je praktično u najjačem sastavu već neko vreme i očekuje se da Simeone na krilima trijumfa nad Interom, pokuša da konačno pobedi Ćavijevu Barselonu.

Potencijalni sastavi: 

Atletiko Madrid: Oblak, Molina, Savić, Vitsel, Ermoso, Lino, Ljorente, Koke, De Pol, Grizman, Morata. 

Barselona: Ter-Štegen, Kunde, Arauho, Kubarsi, Fort, Kristensen, Gundogan, Fermin, Jamal, Rafinja, Levandovski.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke