Pa zar opet?! Lacio protiv Juventusa u Kupu Italije

Autor: Milovan Longinov
utorak 02.04.2024.
09:00
Izvor: Sportske.net

Baš često igraju poslednjih desetak godina…

Povezane vesti

Kada igraju Juventus i Lacio u kupu to je možda nešto najbliže klasiku u ovom italijanskom takmičenju koje je, kao i u većini ostalih zemalja izgubilo na zanimljivosti. Veliki klubovi najčešće zbog velikog broja utakmica izvode kombinovane sastave, dok ne dođu nadomak trofeja, tada odjednom postane bitno.

Juve i Lacio su igrali 25 puta u kupu, i mada "Bjankoneri" imaju dve pobede više (10:8) do prošle decenije Rimljani su imali više uspeha.

Ako se vratimo u prošlost prvi meč su ovi timovi odigrali u ratnoj 1942. godini. Ovo je bilo deseto izdanje, Lacio je slavio u osmini finala sa 3:2 u Torinu.

U posleratnim godinama, "nebesko-plavi" su se dokopali kupa 1958. godine. Na putu do finala slavili su protiv Juventusa sa 2:0, iako su u prvenstvu izgubili lagano dva puta, uništio ih je "Nežni div", Velšanin Čarls. Juve se revanširao par godina kasnije, u tim sezonama je ovo takmičenje igrano po grupama, pa su se timovi relativno često sastajali.

Doduše, to se ne odnosi na šezdesete, dobri deo te decenije su Lacijali proveli u Seriji B, a retko su uopšte prolazili kvalifikacije.

Početkom osamdesetih, timovi su igrali baš u grupnoj fazi, meč je završio bez pobednika 1:1, mada ni jedni, ni drugi nisu daleko stigli. Kada je trofejna generacija Juventusa bila već u senci Maradoninog Napolija, "Bjankoneri" su posle remija u Torinu, dobili revanš u Rimu, no ispali su već u narednoj rundi protiv Kaljarija.

Dve godine kasnije, kao drugoligaš, Lacio je namučio u kupu Juve, stigao do penala i izgubio.

I onda devedesetih prvo sredinom decenije, Juventus ponovo u velikom periodu svoje istorije, u dva meča pobeđuje Rimljane, to je bio preludij u strašne godine Lacija, odnosno dolazak Kranjotija na čelo kluba.

Generacija Siniše Mihajlovića nokautirala je moćni Juve pobedom u Torinu golom Bokšića. U revanšu u Rimu, Nedved koji će kasnije zaigrati za crno-bele je sa dva gola doneo remi i prolazak u finale gde je osvojen trofej u dva meča protiv Milana. I tu je Srbin umešao prste, gol za pehar je postigao Jugović iz penala.

Tih godina je Lacio bio definitivno bolji, recimo u sezoni kada su osvojili duplu krunu, izbacili su Juventus posle velike borbe. Div je dobio prvi meč na "Dele Alpiju" sa 3:2, nadu je doneo Manćini u finišu. U revanšu, iako je bilo 1:1, presudio je Dijego Simeone, pa je kasnije četiri dana posle titule, usledilo duplo slavlje kada je u finalu dobijen dvomeč protiv Intera.

I u ovom veku Lacio je umeo da se isprsi pred "Bjankonerima", ali je slom "Ćirija" odnosno Kranjotija ipak pomerio ravnotežu moći, no pre nego što je neočekivano Lacio uzeo još jedan trofej 2004. Pre odlaska u Inter, Manćini je na klupi doneo trijumf u kupu, baš protiv Juventusa. Heroj te dve utakmice bio je Stefano Fiore. Tadašnji reprezentativac Italije je prvo doneo pobedu u Rimu, a onda pošto je Juve stigao tu prednost, postigao još jedan gol na hronično praznom "Dele Alpiju" za pehar!

Taj trijumf je obeležio tranziciju kluba u godini u kojoj je, pre dve decenije Lotito preuzeo kormilo.

I 2009. je Lacio savladao Juventus u polufinalu, na klupi je bio Delio Rosi, dve identične pobede Rimljana od po 2:1, u revanšu je bivši kapiten Srbije, Aleks Kolarov postigao drugi gol za goste.

Lacio je izbacio Juve i 2013. kada je već započela dominacija "Stare dame" u italijanskom fudbalu, odnosno niz od devet titula prvaka. Nije to smetalo Laciju da iz tuče u polufinalu pobedom u dva meča. Vidal je šokirao izjednačenjem u nadoknadi popunjen "Olimpiko", ali je Flokari bukvalno u poslednjim sekundama doneo finale. Tu priču znate, kasnije je Senad Lulić levicom u borbi za trofej presudio gradskom rivalu, jedna od najdražih pobeda plavog dela Rima u sudarima sa Romom.

Tih godina je Lacio imao bolji skor protiv Juventusa u ovom takmičenju, ali je onda stupio na scenu Alegri koji je imao u prvom mandatu naviku da osvaja duplu krunu. Nije bilo lako, u finalu 2015. je u produžetku pošto su defanzivni Radu i Kjelini razmenili golove u prvih desetak minuta, Alesandro Matri doneo pobedu "Bjankonerima". Sledeće godine je Lihtštajner bivšem klubu došao glave, postigao je jedini gol u četvrtfinalu, pa se Juve opet radovao.

Dani Alveš i Bonući su rešili finale iz 2017. treću godinu u nizu je Juventus zaustavio Lacio u kupu. I prošle godine u četvrtfinalu Juve je izbacio rimski klub, Bremer je bio prevaga.

Dakle, manje više u poslednjih desetak godina redovno igraju, za jedne i druge ovo je šansa da se bore za trofej. Juventus je prethodnih godina gubio finala, ove sezone Lacio je ostao bez Sarija, biće i simbolike, Igor Tudor protiv kluba u kome je igrao i bio trener (doduše pomoćni, Andrei Pirlu). Hrvat je sa Juventusom osvojio par titula prvaka, ali nikada kup. Bio je akter pomenutog finala iz 2004. koje je dobio Lacio.

Ovo je prvi meč, čeka nas oprezna igra na obe strane, timovi su čuvali karte za vikend u prvenstvu. Vraća se suspendovani Vlahović. U prethodnim kolima Juve je Salernitani i Frozinoneu spakova deset golova, ali to ne mora da znači ništa, gosti su imali teže rivale. Pobedili su Đenovu i gradskog rivala "minimalcima". Lacio je gostovao ove sezone u prvenstvu u Torinu, presudio im je baš Dušan Vlahović sa dva gola.

Vlahović nije igrao zbog suspenzije, videćemo da li je zalečio povredu, bez njega je Juve imao loš uvod u meč, za vikend su poraženi baš od Lacija, primili su gol u nadoknadi u prvenstvu gde su zaboravili da pobeđuju.

U drugom polufinalu igraju Fiorentina i Atalanta, i jedni i drugi vide kup kao istorijsku šansu, pogotovo Bergamaski koji su osvojili jedini kup i jedini trofej, u stvari. Bilo je to pre nekih 65 godina.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke