Pačuka i Rondon nastavljaju meksičku dominaciju ili Kolambus prebacuje fokus na Ameriku?

Autor: Milovan Longinov
subota 01.06.2024.
14:45
Izvor: Sportske.net

Ko će postati šampion Severne, Srednje i Karipske Amerike?

Povezane vesti

Nakon finalnog meča UEFA Lige šampiona između Borusije Dortmund i Real Madrida u subotu uveče, oni pravi fudbalski zanesenjaci će moći da isprate i duel za titulu u KONKAKAF Kupu šampiona, u kom će snage odmeriti meksička Pačuka i američki Kolambus.

Ovo je finale koje realno niko nije očekivao ove sezone.

Sve oči fudbalskog sveta su u ovom takmičenju bile uperene prema Lionelu Mesiju i njegovom Inter Majamiju, očekivalo se da ovaj tim može do finala, ali je Monterej bio prejak u četvrtfinalu i slavio sa ukupnih 5:2.

Prvi favorit je svakako bila Klub Amerika, a nju je u polufinalu zaustavila Pačuka ukupnim rezultatom 3:2. Kolambus je u borbi za finale iznenadio Monterej sa ukupnih 5:2, a pre toga je u četvrtfinalu izbacio još jednu meksičku ekipu Tigres rezultatom 3:2 u ukupnom zbiru.

Dakle, sa dva “meksička skalpa” klub iz MLS lige u finale ulazi pun samopouzdanja, ali tamo će ipak favorit biti Pačuka, što zbog tima koji poseduje, što zbog tradicije koja je u ovom takmičenju potpuno naklonjena Meksikancima.

Meksiko je imao makar jednog predstavnika u borbi za trofej najboljeg u Severnoj, Srednjoj i Karipskoj Americi u prethodnih 19 izdanja ovog takmičenja.

Ujedno, Meksikanci su najuspešniji sa zbirno čak 38 pehara, dok su svi ostali kombinovano osvojili 22 titule.

Pet od ovih 38 pehara osvojila je Pačuka. Ovaj klub nikad nije izgubio finale Kupa šampiona, a poslednji put je pokorio kontinent 2017. godine.

Američki timovi su se tri puta peli na pobedničko postolje, u tome su uspevali DC junajted 1998. godine, Los Anđeles Galaksi 2000. i Sijetl 2022. godine, pa će Kolambus imati šansu da uđe u ovo odabrano društvo.

Kolambus je inače treća MLS ekipa u uzastopnim sezonama koja se našla u finalu Kupa šampiona.

Oba tima koja će igrati ovo finale su prepuna internacionalaca sa raznih kontinenata, ali prvo ime je svakako prekaljeni napadač Pačuke Salomon Rondon.

Ovaj Venecuelanac nam je poznat iz vremena dok je igrao za Malagu, Rubin, Zenit, VBA, Njukasl, CSKA, Everton i River Plejt.

Dres Pačuke je zadužio na početku ove sezone i igra sjajno. Postigao je deset golova i biće velika snaga ekipe koju predvodi Urugvajac Almada.

Rondon ima priliku da u smiraju karijere ostvari dva velika cilja - da osvoji KONKAKAF Kup šampiona i da sa svojom Venecuelom ode na Mundijal. To je jedina južnoamerička zemlja koja nikad nije igrala na Svetskom prvenstvu, a kako stvari stoje u tekućim kvalifikacijama, trebalo bi da se desi čudo pa da Rondona i društvo ne gledamo na šampionatu planete za dve godine.

Na putu prvom cilju će mu već u nedelju rano ujutru stajati neugodni Kolambus, sa svojim velikim željama i ambicijama…

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke