Pada zavesa na LK, koga da očekujemo u narednom kolu?

Autor: Aleksandar Obrenović
četvrtak 09.12.2021.
11:57
Izvor: Sportske.net

Evo ko ima šanse da prođe i šta je kome potrebno.

UEFA
UEFA

Povezane vesti

U četvrtak će pasti zavesa na jesenji deo takmičenja u najmlađem čedu UEFA, Ligi Konferencija. Još je rano da se svode zaključi, ono što možda treba reći je da je treći evropski rang pružio nezamislivu šansu ekipama iz Finske, Jermenije, Estonije i sa Gibraltara, da igraju jesen u Evropi. I ne samo njima, veliki timovi poput Totenhema i Rome su doživeli i neočekivane poraze, pa imalo je smisla kao neka vrsta zabave i novih izazova za ekipe koje bi inače igrale samo uglavnom nekvalitetna domaća takmičenja.

Da se podsetimo, pred poslednje kolo pravila, prvi ide direktno, timovi koji završe na drugom mestu će u baraž za trećeplasiranim ekipama iz Lige Evrope, što će biti svojevrsno čistilište. Žreb za plej of je već 13. decembra u Nionu, mečevi će biti uvod u evropsko proleće, 17. februara, odnosno sedam dana kasnije. Pobednici će igrati u šesnarestini finala LK sa prvoplasiranim timovima.

Neke ekipe se znaju, odnosno u nekim grupama je situacija rešenja, negde će odlučivati poslednje kolo.

Idemo redom.

GRUPA A

Za razliku od domaćeg šampionata LASK je igrao odlično u Evropi, izgubili su samo dva boda, i ovde nema nikakvih nepoznanica. Austrijanci čekaju Helsinki koji će biti treći, imaju i bolji međusobni skor od drugoplasiranog Makabija koji čeka baraž i koji poslednjeg dana igra beznačajni meč sa jermenskim Alaškertom, timom koji je izgubio sve mečeve u grupi.

GRUPA B

Tu vam je situacija vrlo jasna, imate i u posebnom tekstu o našem Partizanu rasplete u grupi, tek, Gent ostaje prvi, ma šta se desi u meču "Bafalosa" kod kuće sa Florom. Čak i da Estonci pobede, crno-belima je dovoljan remi protiv Anortozisa u Humskoj, biće drugi i idu u baraž. Inače, timovi iz LK biće nosioci protiv ekipa iz LE, što znači da prvi meč igraju u gostima. Ne, nije moguće ni u kom slučaju da žreb spoji Partizan i Zvezdu, u toj fazi timovi iz iste zemlje ne mogu da se sastanu.

GRUPA C

U grupi C je borba za prvo mesto između Boda i Rome. Jesen je obeležila katastrofa Rimljana na severu Norveške, protiv šampiona ove zemlje, a nisu uspeli ni da pobede na Olimpiku, ekipu iz Arktičkog kruga. Bodo ipak nije siguran u prvo mesto, odlučuje poslednje kolo u kome Norvežani putuju u Ukrajinu, Rimljani u Sofiju. Jednostavno je, Bodo mora da izjednači svaki rezultat "Vučice" kako bi zadržao prvo mesto. Doduše, ako Roma ne pobedi, onda je svejedno, i sa porazom Norvežani su prvi u grupi jer imaju bolji međusobni skor.

GRUPA D

Ovde je jasno, AZ Alkmar je već u šesnaestini finala, poslednji Kluž je eliminisan. Za baraž se bore Randers i Jablonec. Danci imaju bod više od Čeha, ali i teže gostovanje u Holandiji, nego Jablonec u Rumuniji. Česi moraju da slave protiv Kluža, mada bi u slučaju remija, i poraza Randersa u Alkmaru, odlučivala gol razlika i tu bi eventualno tim iz Češke Republike bio u prednosti.

GRUPA E

Još jedan holandski tim je u narednoj fazi, Fejenord je osvojio grupu, za drugo mesto bore se Slavija i Union Berlin. Makabi nema nikakve šanse, u poslednjem kolu, berlinski i praški tim će direktno odlučiti o putniku u baraž. Domaćin je Bundesligaš, vodi ih pobeda, češki šampion sa bodom ide u plej-of.

Grupa F

Kopenhagen je bio prejak za rivale, "Lavovi" su ubedljivo prvi, za drugo mesto bore se Slovan iz Bratislave i PAOK koji je loše igrao ove jeseni. Slovaci su na +2, ali gostuju u Danskoj. Doduše, domaćin igra samo za čast, ako Slovan uzme bod (PAOK će sigurno pobediti Linkoln jer klub sa Gibraltara je samo ikebana u Evropi) najverovatnije neće biti dovoljno, timovi imaju isti skor, pa odlučuje gol razlika, pretpostavlja se da će je na "Tumbi" Grci popraviti dovoljno da preskoče Slovan. Naravno, ako klub iz Bratislave pobedi Alkmar biće drugi.

Grupa G

Totenhem je bio favorit za osvajanje ovog takmičenja, a sada strepi u poslednjem kolu posle senzacionalnog poraza od slovenačkog prvaka Mure, kojoj su to jedini bodovi i koja je već bila eliminisana. Ren je prvi u grupi, to se neće promeniti. Totenhem i Vitese imaju po sedam bodova, isti međusobni skor, Englezi imaju za dva gola bolju razliku. Dakle, ako Konte i "Pevci" dobiju Ren, a Vitese Muru, brojaće se golovi. Holanđani imaju lakši posao, ali biće im potrebna ubedljiva pobeda, ako Bretonjci pokleknu u Londonu.

Grupa H

Naposletku u ovoj poslednjoj grupi, sve se svelo na borbu za prvo mesto između Bazela i Karabaga. I upravo ta dva tima igraju u Švajcarskoj gde je domaćin jasno favorit. U Azerbejdžanu je bilo 0:0, timovi imaju +5 gol razliku, dakle remi bi značio da novi kriterijum ulazi u igru. To je broj datih golova. U ovom slučaju Bazel je postigao jedan više, drugim rečima, kako bi osvojio prvo mesto Karabag će morati da pobedi na "Sent Jakobu".

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke