Palermo - Opet tamo gde je sve počelo sa Zamparinijem?

Autor: Nemanja Janošev
nedelja 12.06.2022.
14:10
Izvor: Sportske.net

Devedeset minuta do povratka Sicilijanaca…

EPA/ROBERTO TEDESCHI
EPA/ROBERTO TEDESCHI

Povezane vesti

Kada je Mauricio Zamparini pokupio svoje igrače iz Venecije i krenuo na jug u novu avanturu, svi su bili zblanuti. Sicilijanci se teško privikavaju na ljude sa severa, često se ne razumeju, bilo dijalektom, bilo vrednosnim normama. Nakon 15 godina na ostrvu, kako kažu Zamparini je imao pravo da se nazove "južnjakom".

On je tada drugoligaša kupio od predsednika Rome Sensija, platio je 45 miliona u tri godišnje rate.

Palermo je zaboravio kako izgleda elita oni tri decenije nisu igrači sa najboljim italijanskim klubovima. Zamparini koji ni sam nije mogao tokom karijere vlasnika kluba (pre Palerma i Venecije, godinu dana je posedovao četvrtoligaša Pordenone) je kako rekosmo na jug poveo trenera Glereana i nekoliko igrača. 

Izgubio je strpljenje, a da nije prošlo ni leto, smenio trenera, tim je vodio Danijele Arigoni, koji je takođe smenjen jedne nedelje (vratio se Glerean) jpa je Arigoni opet dobio šansu. Sistem jednostavan, svi treneri na platnom spisku, moraju da se odazovu, inače će izgubiti posao i platu. Arigoni je smenjen još jednom, tim je tokom proleća vodio Nedo Soneti, iskusni stručnjak, ali bili su šesti i nisu uspeli da se plasiraju u elitu.

Daleko od toga da je obeshrabrilo Zamparinija, on je govorio da treneri predstavljaju svoj posao kao nuklearnu fiziku, a da su samo obični radnici. 

Tog leta je doveo Baldinija kao tutora (bivši Kapelov direktor i menadžer) i Frančeska Gvidolina na klupu. I odradili su jedan od najboljih prelaznih rokova u ovom veku u italijanskom fudbalu. Na "Favoritu", ili "Barberu" kako je zvaničan naziv, stigli su Terlici, Korini, Luka Toni, Simone Pepe, pa onda tokom zime Groso, braća Filipini. Tim je oduvao rivale, pre svih Kaljari u kome je poslednje godine igrao Zola i vratio se nakon više od tri decenije u Seriju A. Zamparini je odmah postao počasni građanin Palerma, ali nije bio zadovoljan. Ponovo je napravio čudo na pijaci, u klub su stigli Barzalji, Zakardo i Simone Barone koji će dve godine kasnije sa Italijom postati prvaci sveta. 

Sezona je bila senzacionalna, Palermo je bio u top pet čitav šampionat, imali su šansu i za četvrto mesto, ali kada je Udineze uspeo u finišu da osigura kvalifikacije za Ligu Šampiona, Zamparini je napao Gvidolina koji je dao ostavku, a Luiđi Del Neri je odmah dobio šansu. Palermo se plasirao kao šesti u Kup UEFA, Luka Toni je te sezone dao 21 gol, omaleni Brijenca čak 11...

Del Neri je potrajao polovinu sezone, iako je klub završio u evropskom prokeću. Zamenio ga je veteran Papadopulo, na kraju opet nije bilo dovoljno za Ligu šampiona, Kjevo je bio četvrti, Sicilijancima su falila dva boda, posle kazni i kalćopoli skandala. Ispali su od Rome u polufinalu kupa i od Šalkea u osmini finala Kupa UEFA iako su dobili Nemce kod kuće. 

Karaćolo, Di Mikele i Nigerijac Makinva su među sobom podelili Tonijeve golove, no Zamparini je bio razočaran. Liga šampiona postala je opsesija, vratio se Gvidolin na klupu, te godine Juventus je bio u Seriji B, nekoliko timova je startovalo sa bodovnom kaznom, verovalo se da "Rosanero" odnosno roze-crni mogu konačno u top 4. Doveo je Amaurija, a onda na zimu i Kavanija i pogađate, bili su peti, tri boda iza Milana.

Gvidolin je u jednom trenutku bio smenjen, ali je vraćen posle samo dva kola. Onda je krenuo pad, iako je Amauri davao golove (uvalili su ga Juventusu), na klupi su se menjali Kolantuono i neizbežni Gvidolin, bila je to najgora sezona u Seriji A od ulaska, 11. mesto, već tada je Zampa pretio da će prodati tim, počela je licitacija sa Arapima, Rusima, misterioznim Meksikancima, ali nikada nije pokazao potvrdu da su pregovori postojali. 

Osim Amaurija prodao je Barzaljija, Brijencu, Marijana Gonzalesa, Rinauda, Zakarda, Tulija De Mela, tog leta je u kasu Palerma uneto 62-5 miliona evra.
Nije da je štedeo, ali Rađi iz Empolija Marko Amelija, Budan, Kjaer, Noćerino iz Juventusa nisu imali kvalitet prodatih igrača. Sezona nije bila ništa posebno, Kolantuona je posle jednog kola zamenio Balardini, nemojte se smejati, on je potrajao čitave godine, Mikoli i Kavani su davali golove, ali nije bilo dovoljno za više od osmog mesta.

I onda 2009. na klupu stiže Valter Zenga. Balardini se dvomio da li da ostane, a Zamparini mu je pomogao, optužio ga je da čeka druge ponude, i na kraju iz najvećeg rivala Katanije uzeo Valtera Zengu. Bivši trener Crvene zvezde. U novembru je "Pauk" kako su ga zvali kada je bio golman Intera dobio otkaz, nije pobedio Kataniju u derbiju Sicilije, pa je na ostrvo stigao bivši trener Lacija Delio Rosi. Tim je uspeo da podigne glavu, iz osam mečeva uzeli su 11 bodova, tukli Milan na Meaci, Juventus u Torinu. Bili su četvrti, a onda se sve raspalo. Izgubili su od Katanije, nisu dobili Kaljari i Sampdoriju, pa je Dorija uspela da ih pretekne. Opet peto mesto, pravo prokletstvo, mada je Havijer Pastore zaista ličio na "novog Kaku" kako ga je Zamparini predstavio medijima.

Tokom leta je Zamparini doveo 19 igrača, pogodio sa Darmijanom, ali pre svih Iličićem, ali otišli su Simplisio i Mark Brešano kao slobodni igrači, Kjaer je prodat staroj mušteriji Volfsburgu. Rosija je tokom sezone zamenio Serse Kozmi na tri kola, Palermo je bio sedmi, igrali su finale kupa, najveću utakmicu u istoriji izgubili od post-murinjovskog Intera. 

Narednih godina je Zamparini vrteo trenere, Piolija, Manđu, Bortola Mutija, Gasprinija, Malezanija, Sanina. Zamparini je i dalje prodavao igrače, Pastore i Sirigu sz za oko 26 miliona otišli u paketu u PSŽ, ali su ulaganja bila sve manja. Te sezone su ispali, ali se odmah i vratili. Smenjen je Gatuzo, postavljen Jakini koji je bio šampion Serije B.

Sledeća godina je bila Dibalina, stigao je i Beloti, Emerson Palmijeri koji je danas reprezentativac, Kvaison koji je u nacionalnoj selekciji Škotske. Tim je bio dobar za sredinu tabele, a verovali ili ne Jakoini je čitavu godinu bio na klupi. No, u narednoj sezoni je smenje, pa su defilovali Balardini, Vivijani, Tedesko, Bosi, pa opet Jakini, Novelino, Balardini u aprilu 2016. Zamparini je potpuno izgubio kompas no pobedom protiv Verone, sumnjivom su uspeli da se spasu. Labudova pesma ispali su već sledeće sezone, izgubili finale plej ofa za povratak i tada je usledio bankrot i Serija D. Zamparini je prodao klub, novi vlasnici su bili Di Pjace, porodica kraljeva nekretnina uz koju je bio amwrički kapital. Odmah se se vratili u treću ligu, prve godine bili sedmi, a sada su na pragu Serije B.

Palermo je dobio Padovu, Silvio Baldini se vratio u klub tokom sezone posle gotovo 20 godina, uveo ih u plej of, i sada imaju 1:0 iz prvog meča u Padovi. Ako ne izgube sa dva razlike na "Barberi" od Veneta, Sicilijanci će ponovo igrati u drugoj ligi, tamo gde je i sve počelo sa Zamparinijem pre dve decenije.  Zampa neće biti tu da vidi povratak, umro je pre nekoliko meseci u 80. godini.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke